Aquest guisat sembla, aparentment, complicat de fer... però res més lluny de la realitat. Un plat tradicional a casa nostra. Es posen tots els ingredients junts i en fred en una cassola de fang... i apa... una horeta i estan fetes. Al tractar-se d'una vinagreta, us recomano fer-les 48 hores abans de menjar-les. Aquest plat aguanta sobradament una setmana en la nevera.
6 o 8 guatlles
1 cabeça d'alls
2 pastanagues tallades a rodanxes
2 cebes tallades en juliana
2 o 3 tomàquets madurs
400 ml oli
200 ml vinagre
1 manat d'herbes aromàtiques (farigola, romaní, sajolida, llorer, etc...)
pebre negre en gra
aigua
sal
Variants:
- Hi podeu afegir una bona cullerada de pebre vermell dolç o picant
- Es pot acompanyar de bolets
![guatlles escabetxades pas1 guatlles escabetxades pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/74/13/guatlles-escabetxades-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients
![guatlles escabetxades pas2 guatlles escabetxades pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/74/55/guatlles-escabetxades-pas2.jpeg)
Les guatlles les rentem bé.
![guatlles escabetxades pas3 guatlles escabetxades pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/74/97/guatlles-escabetxades-pas3.jpeg)
En una cassola de fang... hi tirem l'oli (mesurat)...
![guatlles escabetxades pas5 guatlles escabetxades pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/75/81/guatlles-escabetxades-pas5.jpeg)
... i l'aboquem també...
![guatlles escabetxades pas6 guatlles escabetxades pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/76/74/guatlles-escabetxades-pas6.jpeg)
Incorporem la cabeça d'alls pelada per fora, el llorer, la farigola...
![guatlles escabetxades pas7 guatlles escabetxades pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/77/73/guatlles-escabetxades-pas7.jpeg)
... i el romaní... si és en rama millor que en fulla.
![guatlles escabetxades pas8 guatlles escabetxades pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/78/24/guatlles-escabetxades-pas8.jpeg)
Hi afegim la pastanaga tallada a rodanxes.
![guatlles escabetxades pas9 guatlles escabetxades pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/78/90/guatlles-escabetxades-pas9.jpeg)
Els tomàquets tallats a quarts.
![guatlles escabetxades pas10 guatlles escabetxades pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/79/92/guatlles-escabetxades-pas10.jpeg)
Ara, hi posem les guatlles a sobre.
![guatlles escabetxades pas11 guatlles escabetxades pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/80/43/guatlles-escabetxades-pas11.jpeg)
Ben distribuïdes.
![guatlles escabetxades pas12 guatlles escabetxades pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/81/27/guatlles-escabetxades-pas12.jpeg)
... faltarà la ceba en juliana i un grapadet de pebre negre en gra.
![guatlles escabetxades pas13 guatlles escabetxades pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/81/69/guatlles-escabetxades-pas13.jpeg)
Finalment, el meu toc personal: el pebre vermell dolç.
![guatlles escabetxades pas14 guatlles escabetxades pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/82/11/guatlles-escabetxades-pas14.jpeg)
... una miqueta d'aigua per cobrir-ho tot... un pelet de sal... i llestos...
![guatlles escabetxades pas15 guatlles escabetxades pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/82/53/guatlles-escabetxades-pas15.jpeg)
... ho tapem... i una horeta.
![guatlles escabetxades pas16 guatlles escabetxades pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/82/95/guatlles-escabetxades-pas16.jpeg)
A mitja cocció rectifiqueu de sal si cal... tasteu-lo.
![guatlles escabetxades pas17 guatlles escabetxades pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/83/37/guatlles-escabetxades-pas17.jpeg)
Deixeu-lo refredar.
![guatlles escabetxades pas18 guatlles escabetxades pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/83/79/guatlles-escabetxades-pas18.jpeg)
Ummm... quina oloreta que fa, eh?
![guatlles escabetxades pas19 guatlles escabetxades pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/84/21/guatlles-escabetxades-pas19.jpeg)
Ara, com us avançava, és imprescindible deixar reposar el guisat un mínim de 48 hores. El podeu deixar dins la mateixa cassola o dins un tupper a la nevera.
![guatlles escabetxades pas20 guatlles escabetxades pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/84/78/guatlles-escabetxades-pas20.jpeg)
A l'hora de servir, ho escalfeu al microones.
![guatlles escabetxades pas21 guatlles escabetxades pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/85/20/guatlles-escabetxades-pas21.jpeg)
Qué bones que són les guatlles!.. a casa nostra sempre han estat un plat estrella.
![guatlles escabetxades pas22 guatlles escabetxades pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/85/62/guatlles-escabetxades-pas22.jpeg)
I sucar pa en aquesta salseta...
![guatlles escabetxades pas23 guatlles escabetxades pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/86/28/guatlles-escabetxades-pas23.jpeg)
Acompanyeu-lo d'un bon vi negre.
![guatlles escabetxades pas24 guatlles escabetxades pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/74/86/70/guatlles-escabetxades-pas24.jpeg)
No hi ha res millor que escurar les cuixes de les guatlles, a que no?... jeje. Bon Profit!