Aquest guisat sembla, aparentment, complicat de fer... però res més lluny de la realitat. Un plat tradicional a casa nostra. Es posen tots els ingredients junts i en fred en una cassola de fang... i apa... una horeta i estan fetes. Al tractar-se d'una vinagreta, us recomano fer-les 48 hores abans de menjar-les. Aquest plat aguanta sobradament una setmana en la nevera.
6 o 8 guatlles
1 cabeça d'alls
2 pastanagues tallades a rodanxes
2 cebes tallades en juliana
2 o 3 tomàquets madurs
400 ml oli
200 ml vinagre
1 manat d'herbes aromàtiques (farigola, romaní, sajolida, llorer, etc...)
pebre negre en gra
aigua
sal
Variants:
- Hi podeu afegir una bona cullerada de pebre vermell dolç o picant
- Es pot acompanyar de bolets

Preparem tots els ingredients

Les guatlles les rentem bé.

En una cassola de fang... hi tirem l'oli (mesurat)...

... i l'aboquem també...

Incorporem la cabeça d'alls pelada per fora, el llorer, la farigola...

... i el romaní... si és en rama millor que en fulla.

Hi afegim la pastanaga tallada a rodanxes.

Els tomàquets tallats a quarts.

Ara, hi posem les guatlles a sobre.

Ben distribuïdes.

... faltarà la ceba en juliana i un grapadet de pebre negre en gra.

Finalment, el meu toc personal: el pebre vermell dolç.

... una miqueta d'aigua per cobrir-ho tot... un pelet de sal... i llestos...

... ho tapem... i una horeta.

A mitja cocció rectifiqueu de sal si cal... tasteu-lo.

Deixeu-lo refredar.

Ummm... quina oloreta que fa, eh?

Ara, com us avançava, és imprescindible deixar reposar el guisat un mínim de 48 hores. El podeu deixar dins la mateixa cassola o dins un tupper a la nevera.

A l'hora de servir, ho escalfeu al microones.

Qué bones que són les guatlles!.. a casa nostra sempre han estat un plat estrella.

I sucar pa en aquesta salseta...

Acompanyeu-lo d'un bon vi negre.

No hi ha res millor que escurar les cuixes de les guatlles, a que no?... jeje. Bon Profit!