Aquest guisat sembla, aparentment, complicat de fer... però res més lluny de la realitat. Un plat tradicional a casa nostra. Es posen tots els ingredients junts i en fred en una cassola de fang... i apa... una horeta i estan fetes. Al tractar-se d'una vinagreta, us recomano fer-les 48 hores abans de menjar-les. Aquest plat aguanta sobradament una setmana en la nevera.
6 o 8 guatlles
1 cabeça d'alls
2 pastanagues tallades a rodanxes
2 cebes tallades en juliana
2 o 3 tomàquets madurs
400 ml oli
200 ml vinagre
1 manat d'herbes aromàtiques (farigola, romaní, sajolida, llorer, etc...)
pebre negre en gra
aigua
sal
Variants:
- Hi podeu afegir una bona cullerada de pebre vermell dolç o picant
- Es pot acompanyar de bolets
Preparem tots els ingredients
Les guatlles les rentem bé.
En una cassola de fang... hi tirem l'oli (mesurat)...
... i l'aboquem també...
Incorporem la cabeça d'alls pelada per fora, el llorer, la farigola...
... i el romaní... si és en rama millor que en fulla.
Hi afegim la pastanaga tallada a rodanxes.
Els tomàquets tallats a quarts.
Ara, hi posem les guatlles a sobre.
Ben distribuïdes.
... faltarà la ceba en juliana i un grapadet de pebre negre en gra.
Finalment, el meu toc personal: el pebre vermell dolç.
... una miqueta d'aigua per cobrir-ho tot... un pelet de sal... i llestos...
... ho tapem... i una horeta.
A mitja cocció rectifiqueu de sal si cal... tasteu-lo.
Deixeu-lo refredar.
Ummm... quina oloreta que fa, eh?
Ara, com us avançava, és imprescindible deixar reposar el guisat un mínim de 48 hores. El podeu deixar dins la mateixa cassola o dins un tupper a la nevera.
A l'hora de servir, ho escalfeu al microones.
Qué bones que són les guatlles!.. a casa nostra sempre han estat un plat estrella.
I sucar pa en aquesta salseta...
Acompanyeu-lo d'un bon vi negre.
No hi ha res millor que escurar les cuixes de les guatlles, a que no?... jeje. Bon Profit!