Us presenten un plat excel·lent, unes guatlles al forn. Les guatlles són ocells d'aspecte arrodonit i d'alimentació principalment granívora per bé que també complementen la seva dieta amb insectes. Fan el niu a terra, de vegades dins dels camps de cereals. Són objecte també de l'avicultura i se n'aprofita sobretot la carn i els ous.
Val a dir que es tracta d'una carn peculiar, una mica dura potser, de tipus caça i amb un sabor intens. A mi com m'agraden és amb escabetx, però he de reconèixer que a la brasa o al forn, com veurem avui, també són força bones. Que vagi de gust!
8 guatlles
4 patates a rodanxes
4 tomàquets tallats per la meitat
oli d'oliva
1 ceba trinxada
1 got d'aigua
1 got de vi ranci
1 llimona
orenga
farigola
pebre
sal
julivert
all
Variants:
- Hi podeu posar altres herbes (romaní, sajolida, etc..)
- Si no teniu vi ranci, podeu fer servir vi blanc
![guatlles al forn pas1 guatlles al forn pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/56/18/guatlles-al-forn-pas1.jpeg)
Prepareu les verdures.
![guatlles al forn pas2 guatlles al forn pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/56/45/guatlles-al-forn-pas2.jpeg)
I les guatlles. Demaneu a la carnisseria que us les netegin però conserveu-les senceres, tot i que també es poden fer al forn obertes per la meitat.
![guatlles al forn pas3 guatlles al forn pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/56/72/guatlles-al-forn-pas3.jpeg)
Poseu el forn a escalfar, a uns 200 graus centígrads. Saleu les guatlles.
![guatlles al forn pas4 guatlles al forn pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/56/99/guatlles-al-forn-pas4.jpeg)
I empebreu-les.
![guatlles al forn pas5 guatlles al forn pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/57/26/guatlles-al-forn-pas5.jpeg)
Peleu i talleu les patates a rodanxes.
![guatlles al forn pas6 guatlles al forn pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/57/53/guatlles-al-forn-pas6.jpeg)
Ara, en una safata de forn, tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva i col·loqueu la ceba tallada.
![guatlles al forn pas7 guatlles al forn pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/57/80/guatlles-al-forn-pas7.jpeg)
Poseu també les patates i els tomàquets tallats per la meitat. Jo he fet servir tomàquets de penjar.
![guatlles al forn pas8 guatlles al forn pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/58/07/guatlles-al-forn-pas8.jpeg)
Poseu-hi també la llimona, tallada a trossos.
![guatlles al forn pas10 guatlles al forn pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/58/61/guatlles-al-forn-pas10.jpeg)
I l'all i julivert. No cal que el talleu massa petit, és per donar gust.
![guatlles al forn pas11 guatlles al forn pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/58/88/guatlles-al-forn-pas11.jpeg)
De nou, tireu un bon raig d'oli d'oliva per sobre de tot plegat. Saleu i empebreu una mica els tomàquets i les patates.
![guatlles al forn pas12 guatlles al forn pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/59/15/guatlles-al-forn-pas12.jpeg)
Col·loqueu les guatlles a sobre i poseu-hi una mica d'orenga.
![guatlles al forn pas13 guatlles al forn pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/59/42/guatlles-al-forn-pas13.jpeg)
Molt bé.
![guatlles al forn pas14 guatlles al forn pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/59/69/guatlles-al-forn-pas14.jpeg)
![guatlles al forn pas15 guatlles al forn pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/59/96/guatlles-al-forn-pas15.jpeg)
Ja ho tenim gairebé a punt.
![guatlles al forn pas16 guatlles al forn pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/60/23/guatlles-al-forn-pas16.jpeg)
Tireu un raig de vi ranci. Com una copa aproximadament. Si no teniu vi ranci hi podeu posar vi blanc.
![guatlles al forn pas17 guatlles al forn pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/60/50/guatlles-al-forn-pas17.jpeg)
I la mateixa quantitat d'aigua.
![guatlles al forn pas18 guatlles al forn pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/60/77/guatlles-al-forn-pas18.jpeg)
Ho enforneu a 200 graus on hi estaran al menys uns 45 minuts. Cada 15 minuts procureu ruixar la carn amb el suquet.
![guatlles al forn pas19 guatlles al forn pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/61/04/guatlles-al-forn-pas19.jpeg)
Als 20 minuts de cocció li podeu donar la volta a les guatlles.
![guatlles al forn pas20 guatlles al forn pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/61/31/guatlles-al-forn-pas20.jpeg)
Passats els 45 minuts tasteu si la carn està ben cuita, així com les patates.
![guatlles al forn pas21 guatlles al forn pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/61/58/guatlles-al-forn-pas21.jpeg)
Si considereu que necessita un cop de torrat, poseu-les amb el grill superior uns 10 minuts més.
![guatlles al forn pas22 guatlles al forn pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/61/85/guatlles-al-forn-pas22.jpeg)
Fins que tinguin aquest bonic color daurat. Un aspecte magnífic!
![guatlles al forn pas23 guatlles al forn pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/66/62/12/guatlles-al-forn-pas23.jpeg)
I ja les podeu servir, amb patateta, ceba, tomàquet i salsa. Bon Profit!