Avui us porto un plat molt especial a casa nostra. És d'aquells plats que ha fet la meva sogre tota la vida i un bon dia algú es pregunta: Com es feien aquelles patates que feia la iaia? Després d'un petit qüestionari familiar, aquí us porto una recepta que de ben segur a molts us resultarà també familiar. No són difícils de fer, però si una mica laborioses.
Val a dir que jo he procurat seguir l'elaboració que m'han fet arribar, tot i que personalment jo les faria de forma diferent, sense coure la carn picada abans de farcir la patata. Tot i així, és un plat que, amb els ingredients que duu, només us pot quedar bo. Total, si no teniu massa ganes de cuinar avui... busqueu una altra recepta, millor. Altrament, som-hi! Això si, us farà falta un estri especial per buidar les patates. Ara en parlem.
8 patates mitjanes (2 per persona)
800 g de carn picada (meitat vedella meitat porc)
3 tomàquets madurs
1 pebrot verd trinxat
1/2 pebrot vermell trinxat
1 ceba grossa trinxada
4 alls
oli d'oliva
un polsim de safrà
un got de vi blanc
una grapat de pèsols
julivert fresc
un fulla de llorer
aigua o brou d'au
pebre vermell
pebre negre
sal
Variants:
Podeu farcir les patates amb la carn crua directament i obtindreu una textura de farciment diferent
S'hi poden afegir bolets
S'hi pot afegir pastanaga a rodanxes
Procureu que totes les patates siguin d'una mida similar, dues per persona.
Necessitareu aquest aparell especial per buidar les patates. Així ho requeria aquesta antiga recepta, ja que només així aconseguireu els peculiars tirabuixons de patata que acompanyen les patates farcides. Si no el teniu, doncs les haureu de buidar a mà, amb una cullereta. I és una feinada, us ho puc assegurar.
Peleu les patates i reserveu-les en un bol amb aigua.
Ara, d'una en una, claveu-hi l'estri i doneu voltes amb força fins travessar la patata.
La part que retireu tindrà aquesta bonica forma, que també aprofitareu per fer el guisat.
Un cop les tingueu totes, les reserveu.
Ara toca preparar la verdura.
Renteu bé tot el que necessitareu. Si cal, ja sabeu, podeu submergir la verdura en aigua. Seguidament, la torneu a rentar amb aigua i llestos.
Mentrestant, saleu i empebreu la carn picada.
Aquest pas jo (personalment) no el faria, tot i que la recepta es fa així. S'ha de coure una mica i de seguida reservar la carn. Amb això el que s'aconsegueix és que després el farciment de la patata es desfaci ràpidament al tallar. Queda un farciment més esmicolat, tot i que no es desfà durant la cocció, eh?. Queda molt bo, però jo prefereixo que el farciment tingui una textura més próxima a la pilota de l'escudella, m'enteneu oi? que sigui un farciment compacte, que necessiti ser tallat amb el ganivet. Bé, són preferències. Vosaltres escolliu la opció que més us agradi.
Un cop heu "mig cuit" la carn i l'heu reservat en un plat, en la mateixa cassola (i si cal afegiu-hi més oli), sofregiu la verdura. Poseu-hi un parell de grans d'all sense pelar i la fulla de llorer també. Un puntet de sal ho farà suar.
Quan la verdura sigui feta, ja hi podreu incorporar el tomàquet.
Jo he barrejat els tomàquets ratllats amb una cullerada de pebre vermell. Ho deixeu reduir entre 10-15 minuts fins que no quedi gens de líquid. Vigileu no se us cremi. Remeneu de tant en tant.
Un cop el sofregit estigui fet, retireu els grans d'all i el llorer. Aquí tenim una altra possibilitat: jo he preferit triturar el sofregit per donar al brou una textura més densa i, al mateix temps, garantir que els "petits" de la casa no hi posin inconvenients amb allò dels "trossets". Però d'altra banda, i tal i com diu la recepta original, era important que l'aspecte de la salsa mostrés els ingredients que dur, el tomàquet, el pebrot, la ceba, etc. Total, que he fet un "mix" de tots dos. He reservat un parell de cullerades de sofregit i he triturat la resta. El resultat ha funcionat molt bé.
Passeu el sofregit a un pot per triturar.
Deixeu-lo ben fi.
Ara si, barregeu la carn amb aquest sofregit. En fred.
Barregeu-ho bé i espereu una estona a que no cremi, que es pugui treballar sense cremar-vos.
Ara, amb tota la paciència del món, aneu farcint les patates.
Procureu fer pressió a l'introduir la carn, no volem que marxi de dins durant la cocció. El millor en aquest cas és fer servir les mans, ben netes, no cal dir-ho.
Aneu reservant les patates farcides dins la cassola fins acabar-les totes.
Ara, afegiu-hi l'all, el llorer i la mica de sofregit reservat.
Un polsim de safrà, que li donarà gust i color, imprescindible en aquesta recepta.
I hi aboqueu un got de vi blanc. Ara tapeu la cassola i deixeu reduir el vi durant 10 minuts mínim.
A continuació, cobriu les patates amb brou, però no del tot. Penseu que la carn és mig cuita i que les patates necessiten uns 20 minuts. No volem un guisat aigualit, busquem una textura melosa, sense ser eixuta, amb suquet vaja. Jo us recomano cobrir les patates deixant a la vista una tercera part.
Saleu el conjunt.
I ara si, a foc mig, deixeu-ho coure uns 20-25 minuts, fins que la patata sigui cuita i el suc hagi reduït.
Quan faltin uns 5 minuts per acabar, afegiu-hi un grapat de pèsols, ingredient imprescindible també.
I ja per acabar, al mateix temps, tireu una mica de julivert trinxat per sobre. Rectifiqueu de sal.
I això ja ho tenim. Com sempre, si deixeu reposar els guisats un temps (unes hores) millor es repartiran els gustos i més bo estarà. Però també es pot menjar al moment, que ben bo ha quedat!
Quina gana!
Com us comentava al principi, el farciment queda més esmicolat així, que també és bo. Bon profit!