Segons la viquipèdia, el marmitako al País Basc (o marmita sorropotún com és conegut a Cantàbria) és un estofat de peix que es va originar a bord dels vaixells que pescaven tonyines blanques al llarg de la mar Cantàbrica. Avui és un menjar senzill i bonic fet amb patates, cebes i pebrots. Actualment és un plat popular per dues raons: primer, per la creixent popularitat de la cuina basca i, segon, perquè és una de les millors maneres conegudes per preparar la tonyina blanca (bonito), un peix valuós per la seva vàlua nutritiva.

Per tant, i sabent això, no l'anomenaré marmitako, ja que l'he fet amb tonyina vermella. Jo penso que és un guisat de peix molt sa i agraït. El faig quan em sobra una mica de brou de peix, per aprofitar-ho. A mi m'agrada fer-lo una mica picant. Tasteu-lo i feu la vostra versió. 

Ingredients

1 kg. de tonyina a daus

1 kg. de patates

2 cebes

200 g cloïsses fresques

1 pebrot verd gran (o 2)

2 alls

4 "pimientos choriceros" o pasta de concentrat de "pimiento choricero"

pebre vermell "De la Vera"

1 got de vi blanc "Gran Chef"

brou de peix

Variants:

Podeu fer-lo picant amb la incorporació de bitxo

Preparació
1.
guisat tonyina patates cloisses pas1

Ens faran falta un parell de talls macos de tonyina, d'un dit de gruix aproximadament.

2.
guisat tonyina patates cloisses pas2

Preparem la verdura...

3.
guisat tonyina patates cloisses pas3

Si voleu posar cloïsses, millor tenir-les una horeta en aigua i sal, per purgar-les de terra.

4.
guisat tonyina patates cloisses pas4

Tschhh... "Carne de pimiento choricero". Això és que utilitzen els bascos en lloc de les nostres nyores.

5.
guisat tonyina patates cloisses pas5

També utilitzarem pebre vermell (de la Vera).

6.
guisat tonyina patates cloisses pas6

Piquem el pebrot verd, tirant a petit.

7.
guisat tonyina patates cloisses pas7

Mentres, anirem preparant el brou de peix. Jo és que el tenia congelat d'un altre dia que en vaig fer. Per això us recomano la lectura de la recepta "Brou de peix"... on veureu el detall de la seva preparació.

8.
guisat tonyina patates cloisses pas8

Piquem la ceba i l'all...

9.
guisat tonyina patates cloisses pas9

... i com us deia, jo posaré un bitxo petit... per donar-li un toc picant. De fet, amb aquest trosset quedarà força picant... molt de compte no us passeu.

10.
guisat tonyina patates cloisses pas10

Piquem la tonyina a daus.

11.
guisat tonyina patates cloisses pas11

Ara, escapcem les patates, és a dir, les trenquem per fer sortir tot el midó. Feu un petit tall amb el ganivet i la resta del tall el forceu amb les mans... fins que es trenqui. 

12.
guisat tonyina patates cloisses pas12

Com sempre, començarem per fer un sofregit amb un bon raig d'oli d'oliva, la ceba, el pebrot i l'all.

13.
guisat tonyina patates cloisses pas13

També hi posem el bitxo o caiena.

14.
guisat tonyina patates cloisses pas14

Les cloïsses seguiran en remull fins al final de la cocció.

15.
guisat tonyina patates cloisses pas15

Quan noteu que el sofregit comença a agafar coloret i a caramel·litzar una mica...

16.
guisat tonyina patates cloisses pas16

... incorporeu una cullerada de pebre vermell dolç (de La Vera).

17.
guisat tonyina patates cloisses pas17

... i ara, la pasta de "Pimiento Choricero" també.

18.
guisat tonyina patates cloisses pas18

Una cullerada grossa. Si no trobeu la pasta podeu rascar la carn dels "Pimientos Choriceros" escaldats, igual que faríem amb les nyores.

19.
guisat tonyina patates cloisses pas19

Ara ho remenem una mica...

20.
guisat tonyina patates cloisses pas20

... i incorporem les patates.

21.
guisat tonyina patates cloisses pas21

Les remenarem una estona, uns 5 minutets.

22.
guisat tonyina patates cloisses pas22

Compte no s'enganxi del cul ni es cremi, però volem impregnar bé les patates del gust del sofregit.

23.
guisat tonyina patates cloisses pas23

Ara si, incorporem el brou de peix...

24.
guisat tonyina patates cloisses pas24

El brou ha de cobrir totalment les patates i ho deixarem coure a foc mitjà durant uns 20-25 minuts. Ho salarem en aquest punt també.

25.
guisat tonyina patates cloisses pas25

Aneu tastant si la patata ja és cuita o no. Rectifiqueu de sal si cal.

26.
guisat tonyina patates cloisses pas26

Un cop siguin cuites les patates, aboquem la tonyina.

27.
guisat tonyina patates cloisses pas27

I al mateix temps les cloïsses rentades.

28.
guisat tonyina patates cloisses pas28

Ho remenem una mica amb compte...

29.
guisat tonyina patates cloisses pas29

... i ho tapem. Ha de coure de 3 a 5 minuts de rellotge... i ja és molt. Només que s'obrin les cloïsses. La tonyina es courà amb la mateixa escalfor del guisat. Així quedarà feta però no seca.

30.
guisat tonyina patates cloisses pas30

Ummm, quina flaire. Apaguem el foc.

31.
guisat tonyina patates cloisses pas31

Ja podem emplatar.

32.
guisat tonyina patates cloisses pas32

I aquí teniu una versió del marmitako basc però fet amb tonyina i cloïsses, ben bo.

33.
guisat tonyina patates cloisses pas33

El brou de peix és molt important. És un guisat que no s'hauria de fer amb aigua sola.

34.
guisat tonyina patates cloisses pas34

Les patates s'han de desfer a la boca, igual que la tonyina.

35.
guisat tonyina patates cloisses pas35

Només us quedarà acompanyar el plat amb un bon vi.

36.
guisat tonyina patates cloisses pas36

Bon Profit!