Ja sabeu de la meva passió per les cuines foranes, com ho pot ser la cuina del Magreb, i en especial la cuina del Marroc. Aquesta d'avui, és la sopa del Magreb per excel·lència, la sopa nacional del Marroc. Es consumeix molt durant el Ramadà quan és el primer plat després del dejuni. A totes les cases es prepara de forma lleugerament diferent però és molt comú que totes portin llenties i cigrons a parts iguals.

En aquest cas, he utilitzat llenties i cigrons ja cuits que he afegit durant els últims 20 minuts, juntament amb l'arròs i els fideus. Si ho feu amb llegum posada en remull, les haureu de coure des del principi. Els marroquins, després de prendre aquesta sopa, mengen dàtils i un got de llet, a banda dels dolços típics.

Ingredients

300 g de carn de xai picada petita  

1 tronc d'api  

1 ceba picada  

150 g de llenties cuites  

150 g de cigrons cuits  

50 g d'arròs

50 g de fideus

300 g de tomàquet ratllat  

julivert i coriandre  

2 cullerades petites de canyella en pols

2 cullerades petites de comí  

1 cullerada petita de pebre vermell dolç  

1 cullerada gran de farina  

unes espurnes de safrà  

pebre negre

oli d'oliva  

aigua o brou de verdura

sal

  

Variants:

- Hi podeu afegir 50 g de gingebre en pols

- Podeu fer els trossos de xai més grans

- Hi podeu substituir l'aigua per brou fet amb verdures  

- Ho podeu acompanyar amb dàtils i/o pa de pita

- Es poden tirar un parell d'ous batuts dins la sopa

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

Piquem ben petits l'api i la ceba.

3.

El julivert i el coriandre... també, per separat.

4.

Ara anem a preparar les espècies.

5.

Per una banda la canyella en pols...

6.
7.
8.

... dues també... o si us agrada molt podeu posar 3 o 4....

9.

Una cullerada de pebre vermell dolç.

10.

Unes espurnes de safrà.

11.

Ara... ratllem els tomàquets.

12.

I els reservem amb el julivert picat.

13.

En una cassola amb un raig d'oli... sofregim primer la ceba i l'api.

14.

Quan agafi coloret... incorporem la carn... lleugerament salada i empebrada.

15.

En el mateix moment... incorporem també la resta d'espècies.

16.

A l'esquerra el julivert... i a la dreta el coriandre. Tenen molta similitud visualment... però els gustos són prou diferents. Podreu trobar coriandre en qualsevol botiga Halal.

17.

Afegim també el coriandre.

18.

Incorporeu una mica d'aigua, no massa...

19.

... un puntet de sal...

20.
21.

... i incorporem també el tomàquet amb el julivert.

22.

Ho remenem....

23.

... i incorporem un litre i mig d'aigua calenta (o brou de verdura).

24.

Ara ho tapem... a foc baix... i deixem que es cogui la carn durant uns 35 minuts aprox.

25.

De tant en tant ho vigileu que no falti líquid. Haureu d'afegir més aigua segurament. Tasteu la carn per comprovar si ja és cuita. Penseu que necessitarem el líquid suficient com per coure la pasta i que el conjunt ens quedi una textura de sopa.

26.

Posem un grapadet d'arròs i de fideus.

27.

Perfecte.

28.

Com que he utilitzat llegums ja cuites....

29.

... les incorporo també en aquest moment. Si no, ho hagués fet al principi. Rectifiquem d'aigua i sal si cal.

30.

Ara... preparem la farina.

31.

Diluïm una cullerada en aigua freda...

32.

... i l'afegim a la sopa.

33.

Això farà que espesi.

34.

Un cop siguin cuit l'arròs i els fideus, ja podeu parar el foc.

35.

Deixeu-lo reposar 15 minuts.

36.

 Ja podem emplatar.

37.

Jo és que soc molt de cullera.

38.

Molt bo, de veritat us ho dic.

39.

Bon Profit!