Hola "gourmeters"!
Avui us portem una recepta que està de moda: l'humus de remolatxa.
En general, l'hummus, és un puré de cigrons aixafats amb una forquilla o en un morter amb una pasta de farina de sèsam anomenada tahina, amb oli d'oliva, all, i suc de llimona, que sol presentar-se adornada amb pebre vermell (paprika).
L'hummus és una menja típica de tota la zona que va des de Grècia fins a Aràbia, incloent-hi Xipre, Turquia, Armènia, el Líban, Síria, Israel la popularitat de la qual s'estén a tot el món. És un dels plats vegetarians més nutritius. En àrab, hummus significa simplement ‘cigró’. El que coneixem nosaltres com a humus en diuen hummus bi-tahina (‘cigró amb pasta de sèsam’) o mussàbbaha. Al Magrib hi ha preparacions que reben el mateix nom, sense la tahina, simplement amb oli de sèsam (harira).
La recepta d'avui incorpora la remolatxa. La bleda-rave, beta-rave o remolatxa (Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris) és una planta amb flor de la família Amaranthaceae de color vermell fosc. Té un alt contingut de vitamina C i àcid folic, i és rica en fibra.
Som-hi!
250g de cigrons cuits
125g de remolatxa cuita
1 cullerades de tahini (pasta de sèsam torrat)
1 cullerada de comí
1 gra d'all
el suc de mitja llimona
un raig d'oli d'oliva verge extra
un polsim de pebre vermell (dolç o picant)
llavors de sèsam (per decorar)
brou de coure els cigrons o aigua
sal en escates
Variants:
- Es pot fer sense all i sense comí
- Podeu posar el doble de quantitat de remolatxa, per fer-lo més vermell i intens de sabor a remolatxa
Els cigrons els podeu comprar ja cuits o coure'ls a casa. Si ho feu, reserveu una mica de brou.
La remolatxa igual, la podeu comprar ja cuita o coure-la a casa.
Poseu els cigrons i la remolatxa en un bol per triturar, juntament amb un gra d'all pelat i retireu el germen de l'interior.
Ara heu d'esprémer el suc de mitja llimona, vigilant que no caiguin llavors.
Si poseu una ma a sota i filtreu amb els dits ho aconseguireu fàcilment.
Afegiu-hi la sal.
I el comí, si us agrada.
I com no, la pasta tahini, del tot imprescindible.
Per acabar, afegiu una mica de brou de coure els cigrons o aigua per facilitar el procés de triturat.
I per últim, i ja es un tema personal, a mi m'agrada afegir a la barreja una mica de menta. Li dona un puntet refrescant molt xulo.
Ho tritureu ben fi.
I directament, ho podeu servir o guardar a la nevera. Ho escampeu en un plat i li doneu unes voltes amb una cullera, que quedi maco. Després, hi tireu un bon raig d'oli d'oliva verge extra per sobre i uns cigronets cuits per decorar.
Si us agrada, podeu decorar amb unes llavors de sèsam.
Tireu un polsim de pebre vermell per sobre.
I per acabar el plat, una mica de sal en escates.
I a gaudir d'aquesta meravella! Suque-hi palets de pa! Bon profit!