Hola "gourmeters"!

Avui us portem una recepta que està de moda: l'humus de remolatxa.

En general, l'hummus, és un puré de cigrons aixafats amb una forquilla o en un morter amb una pasta de farina de sèsam anomenada tahina, amb oli d'oliva, all, i suc de llimona, que sol presentar-se adornada amb pebre vermell (paprika).

L'hummus és una menja típica de tota la zona que va des de Grècia fins a Aràbia, incloent-hi Xipre, Turquia, Armènia, el Líban, Síria, Israel la popularitat de la qual s'estén a tot el món. És un dels plats vegetarians més nutritius. En àrab, hummus significa simplement ‘cigró’. El que coneixem nosaltres com a humus en diuen hummus bi-tahina (‘cigró amb pasta de sèsam’) o mussàbbaha. Al Magrib hi ha preparacions que reben el mateix nom, sense la tahina, simplement amb oli de sèsam (harira).

La recepta d'avui incorpora la remolatxa. La bleda-rave, beta-rave o remolatxa (Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris) és una planta amb flor de la família Amaranthaceae de color vermell fosc. Té un alt contingut de vitamina C i àcid folic, i és rica en fibra.

Som-hi!

Ingredients

250g de cigrons cuits

125g de remolatxa cuita

1 cullerades de tahini (pasta de sèsam torrat)

1 cullerada de comí

1 gra d'all

el suc de mitja llimona

un raig d'oli d'oliva verge extra

un polsim de pebre vermell (dolç o picant)

llavors de sèsam (per decorar)

brou de coure els cigrons o aigua

sal en escates

Variants:

- Es pot fer sense all i sense comí

- Podeu posar el doble de quantitat de remolatxa, per fer-lo més vermell i intens de sabor a remolatxa

Preparació
1.
IMG 0627

Els cigrons els podeu comprar ja cuits o coure'ls a casa. Si ho feu, reserveu una mica de brou.

2.
IMG 0628

La remolatxa igual, la podeu comprar ja cuita o coure-la a casa. 

3.
IMG 0638

Poseu els cigrons i la remolatxa en un bol per triturar, juntament amb un gra d'all pelat i retireu el germen de l'interior.

4.
IMG 0639

Ara heu d'esprémer el suc de mitja llimona, vigilant que no caiguin llavors.

5.
IMG 0641

Si poseu una ma a sota i filtreu amb els dits ho aconseguireu fàcilment.

6.
IMG 0644

Afegiu-hi la sal.

7.
IMG 0647

I el comí, si us agrada.

8.
IMG 0653

I com no, la pasta tahini, del tot imprescindible.

9.
IMG 0655

Per acabar, afegiu una mica de brou de coure els cigrons o aigua per facilitar el procés de triturat.

10.
IMG 0658

I per últim, i ja es un tema personal, a mi m'agrada afegir a la barreja una mica de menta. Li dona un puntet refrescant molt xulo.

11.
IMG 0662

Ho tritureu ben fi.

12.
IMG 0672

I directament, ho podeu servir o guardar a la nevera. Ho escampeu en un plat i li doneu unes voltes amb una cullera, que quedi maco. Després, hi tireu un bon raig d'oli d'oliva verge extra per sobre i uns cigronets cuits per decorar.

13.
IMG 0674

Si us agrada, podeu decorar amb unes llavors de sèsam.

14.
IMG 0677

Tireu un polsim de pebre vermell per sobre.

15.
IMG 0679

I per acabar el plat, una mica de sal en escates. 

16.
IMG 0726

I a gaudir d'aquesta meravella! Suque-hi palets de pa! Bon profit!