Hola "gourmeters"!

Avui us portem una recepta que està de moda: l'humus de remolatxa.

En general, l'hummus, és un puré de cigrons aixafats amb una forquilla o en un morter amb una pasta de farina de sèsam anomenada tahina, amb oli d'oliva, all, i suc de llimona, que sol presentar-se adornada amb pebre vermell (paprika).

L'hummus és una menja típica de tota la zona que va des de Grècia fins a Aràbia, incloent-hi Xipre, Turquia, Armènia, el Líban, Síria, Israel la popularitat de la qual s'estén a tot el món. És un dels plats vegetarians més nutritius. En àrab, hummus significa simplement ‘cigró’. El que coneixem nosaltres com a humus en diuen hummus bi-tahina (‘cigró amb pasta de sèsam’) o mussàbbaha. Al Magrib hi ha preparacions que reben el mateix nom, sense la tahina, simplement amb oli de sèsam (harira).

La recepta d'avui incorpora la remolatxa. La bleda-rave, beta-rave o remolatxa (Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris) és una planta amb flor de la família Amaranthaceae de color vermell fosc. Té un alt contingut de vitamina C i àcid folic, i és rica en fibra.

Som-hi!

Ingredients

250g de cigrons cuits

125g de remolatxa cuita

1 cullerades de tahini (pasta de sèsam torrat)

1 cullerada de comí

1 gra d'all

el suc de mitja llimona

un raig d'oli d'oliva verge extra

un polsim de pebre vermell (dolç o picant)

llavors de sèsam (per decorar)

brou de coure els cigrons o aigua

sal en escates

Variants:

- Es pot fer sense all i sense comí

- Podeu posar el doble de quantitat de remolatxa, per fer-lo més vermell i intens de sabor a remolatxa

Preparació
1.

Els cigrons els podeu comprar ja cuits o coure'ls a casa. Si ho feu, reserveu una mica de brou.

2.

La remolatxa igual, la podeu comprar ja cuita o coure-la a casa. 

3.

Poseu els cigrons i la remolatxa en un bol per triturar, juntament amb un gra d'all pelat i retireu el germen de l'interior.

4.

Ara heu d'esprémer el suc de mitja llimona, vigilant que no caiguin llavors.

5.

Si poseu una ma a sota i filtreu amb els dits ho aconseguireu fàcilment.

6.

Afegiu-hi la sal.

7.

I el comí, si us agrada.

8.

I com no, la pasta tahini, del tot imprescindible.

9.

Per acabar, afegiu una mica de brou de coure els cigrons o aigua per facilitar el procés de triturat.

10.

I per últim, i ja es un tema personal, a mi m'agrada afegir a la barreja una mica de menta. Li dona un puntet refrescant molt xulo.

11.

Ho tritureu ben fi.

12.

I directament, ho podeu servir o guardar a la nevera. Ho escampeu en un plat i li doneu unes voltes amb una cullera, que quedi maco. Després, hi tireu un bon raig d'oli d'oliva verge extra per sobre i uns cigronets cuits per decorar.

13.

Si us agrada, podeu decorar amb unes llavors de sèsam.

14.

Tireu un polsim de pebre vermell per sobre.

15.

I per acabar el plat, una mica de sal en escates. 

16.

I a gaudir d'aquesta meravella! Suque-hi palets de pa! Bon profit!