Com m'agrada l'hummus... l'heu tastat mai? Avui us explicaré com faig el tradicional hummus... aquell deliciós puré de cigrons que podeu degustar en qualsevol cuina libanesa, jordana, turca, marroquí o àrab en general. És molt senzilla de fer... i us recomano que la proveu de fer almenys una vegada. L'hummus el podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat o en pla tapa acompanyat d'uns "picos"... o simplement, feu uns "pinxitos" de porc (o de xai) per sopar i els acompanyeu amb pa de pita i hummus. L'únic ingredient una mica especial que necessitareu per a fer l'hummus és el "tahín".
400 g cigrons cuits
3 cullerades de "tahín"
2 grans d'all petits o 1 gran
El suc de mitja llimona gran (o d'una sencera petita)
60 m oli d'oliva verge
una mica de julivert o coriandre
pebre vermell (picant o dolç)
un pols de comí
un pols de pebre negre
sal
![hummus pas1 hummus pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/88/44/hummus-pas1.jpeg)
Poseu els cigrons en remull la nit abans, amb una culleradeta de bicarbonat.
![hummus pas3 hummus pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/89/61/hummus-pas3.jpeg)
Però últimament, s'està dient que és millor no utilitzar bicarbonat per què alcalinitza l'aigua i destrueix la vitamina B.
![hummus pas4 hummus pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/90/00/hummus-pas4.jpeg)
Total, que feu el que vulgueu. Però poseu els cigrons en remull un dia abans.
![hummus pas5 hummus pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/90/39/hummus-pas5.jpeg)
Fins a dalt de tot, eh?... millor que sobre que no que falti aigua.
![hummus pas6 hummus pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/90/78/hummus-pas6.jpeg)
L'endemà, veureu que han crescut el doble de la seva mida original.
![hummus pas7 hummus pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/91/17/hummus-pas7.jpeg)
Aquí podeu aprofitar la mateixa aigua o no. També hi ha controvèrsia. Hi ha gent que diu que és millor regenerar l'aigua i netejar-los bé. Jo, de moment, continuaré amb la tradició familiar. Si cal, heu d'afegir més aigua, per què potser no és suficient.
![hummus pas8 hummus pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/91/56/hummus-pas8.jpeg)
I els posem a bullir. Ja sabeu que en una olla exprés, els podeu tenir cuits en 20-25 minuts. Al contrari, necessitareu entre una i dues hores si ho feu de la forma tradicional.
![hummus pas9 hummus pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/91/95/hummus-pas9.jpeg)
Això si, tapeu-los i es faran una mica més ràpid. Anirem provant un cigró fins que considerem que ja estan fets. Llavors, els coleu i els reserveu, ah!... i guardeu una mica de caldo per a després.
![hummus pas10 hummus pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/92/34/hummus-pas10.jpeg)
Si no els podem coure per falta de temps... sempre podem utilitzar un pot de cigrons ja cuits. És el moment d'acabar el plat. Ara ve el més fàcil. Per cert, guardeu tres o quatre cigrons sencers per a decorar el plat al final.
![hummus pas11 hummus pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/92/73/hummus-pas11.jpeg)
Necessitarem el suc de mitja llimona.
![hummus pas12 hummus pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/93/12/hummus-pas12.jpeg)
Les tres o quatre cullerades generoses de "tahín".
![hummus pas13 hummus pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/93/51/hummus-pas13.jpeg)
El podeu provar directament, està molt bo el "tahín".
![hummus pas14 hummus pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/93/90/hummus-pas14.jpeg)
A mi em recorda una mica a la crema de cacauet que tant agrada als Estats Units... però aquesta de sèsam està molt més bona.
![hummus pas15 hummus pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/94/29/hummus-pas15.jpeg)
Hi posem un parell d'alls, més aviat petits. Si no, amb un ja fem.
![hummus pas16 hummus pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/94/68/hummus-pas16.jpeg)
Una mica de pebre vermell dolç.
![hummus pas17 hummus pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/95/07/hummus-pas17.jpeg)
Una mica de pebre negre... i comí no li posaré perquè no en tinc.
![hummus pas18 hummus pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/95/46/hummus-pas18.jpeg)
Una mica de sal i julivert.
![hummus pas19 hummus pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/95/85/hummus-pas19.jpeg)
Ho posarem tot en un contenidor per a triturar-ho bé... amb un bon raig d'oli d'oliva.
![hummus pas20 hummus pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/96/24/hummus-pas20.jpeg)
El millor és una trituradora de carn o similar. Jo he utilitzat el túrmix de tota la vida, però costa una mica d'aquesta manera. Heu de tenir paciència... a poc a poc. Veureu que costa una mica de triturar al principi.
![hummus pas21 hummus pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/97/05/hummus-pas21.jpeg)
És qüestió d'anar afegint culleradetes del caldo de bullir els cigrons. Ha de quedar una pasta ben consistent, però que es pugui estendre amb facilitat al plat.
![hummus pas23 hummus pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/97/83/hummus-pas23.jpeg)
Quina plasta, eh?... però està boníssim.
![hummus pas24 hummus pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/98/22/hummus-pas24.jpeg)
Heu d'estendre una capa d'hummus i a sobre decorar, uns cigronets, pebre vermell dolç o picant i un bon raig d'oli d'oliva.
![hummus pas25 hummus pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/98/61/hummus-pas25.jpeg)
A mi m'agrada utilitzar un plat ben pla... i arribar fins les vores.
![hummus pas26 hummus pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/99/00/hummus-pas26.jpeg)
El raig d'oli, ben generós.
![hummus pas27 hummus pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/99/39/hummus-pas27.jpeg)
El pebrot vermell, dolç en aquest cas... però podeu posar picant.
![hummus pas28 hummus pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/99/78/hummus-pas28.jpeg)
I ja es pot servir... excel·lent i fàcil de fer!
![hummus pas29 hummus pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/80/00/17/hummus-pas29.jpeg)
Ho podeu acompanyar amb uns bastonets de pa, pa de pita o verdura fresca tallada molt petita (ceba, tomàquet, pebrot, etc...).
![hummus pas30 hummus pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/80/00/56/hummus-pas30.jpeg)
I a sobre és un plat maco... té bona presentació... i entra bé pels ulls.
![hummus pas32 hummus pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/80/00/95/hummus-pas32.jpeg)
Amb aquestes fotos de primer pla... et fan venir unes ganes de tastar-ho... oi?