Com m'agrada l'hummus... l'heu tastat mai? Avui us explicaré com faig el tradicional hummus... aquell deliciós puré de cigrons que podeu degustar en qualsevol cuina libanesa, jordana, turca, marroquí o àrab en general. És molt senzilla de fer... i us recomano que la proveu de fer almenys una vegada. L'hummus el podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat o en pla tapa acompanyat d'uns "picos"... o simplement, feu uns "pinxitos" de porc (o de xai) per sopar i els acompanyeu amb pa de pita i hummus. L'únic ingredient una mica especial que necessitareu per a fer l'hummus és el "tahín". 

Ingredients

400 g cigrons cuits

3 cullerades de "tahín"

2 grans d'all petits o 1 gran

El suc de mitja llimona gran (o d'una sencera petita)

60 m oli d'oliva verge

una mica de julivert o coriandre

pebre vermell (picant o dolç)

un pols de comí 

un pols de pebre negre

sal

Preparació
1.
hummus pas1

Poseu els cigrons en remull la nit abans, amb una culleradeta de bicarbonat.

2.
hummus pas3

Però últimament, s'està dient que és millor no utilitzar bicarbonat per què alcalinitza l'aigua i destrueix la vitamina B.

3.
hummus pas4

Total, que feu el que vulgueu. Però poseu els cigrons en remull un dia abans.

4.
hummus pas5

Fins a dalt de tot, eh?... millor que sobre que no que falti aigua.

5.
hummus pas6

L'endemà, veureu que han crescut el doble de la seva mida original.

6.
hummus pas7

Aquí podeu aprofitar la mateixa aigua o no. També hi ha controvèrsia. Hi ha gent que diu que és millor regenerar l'aigua i netejar-los bé. Jo, de moment, continuaré amb la tradició familiar. Si cal, heu d'afegir més aigua, per què potser no és suficient.

7.
hummus pas8

I els posem a bullir. Ja sabeu que en una olla exprés, els podeu tenir cuits en 20-25 minuts. Al contrari, necessitareu entre una i dues hores si ho feu de la forma tradicional.

8.
hummus pas9

Això si, tapeu-los i es faran una mica més ràpid. Anirem provant un cigró fins que considerem que ja estan fets. Llavors, els coleu i els reserveu, ah!... i guardeu una mica de caldo per a després.

9.
hummus pas10

Si no els podem coure per falta de temps... sempre podem utilitzar un pot de cigrons ja cuits. És el moment d'acabar el plat. Ara ve el més fàcil. Per cert, guardeu tres o quatre cigrons sencers per a decorar el plat al final.

10.
hummus pas11

Necessitarem el suc de mitja llimona.

11.
hummus pas12

Les tres o quatre cullerades generoses de "tahín".

12.
hummus pas13

El podeu provar directament, està molt bo el "tahín".

13.
hummus pas14

A mi em recorda una mica a la crema de cacauet que tant agrada als Estats Units... però aquesta de sèsam està molt més bona.

14.
hummus pas15

Hi posem un parell d'alls, més aviat petits. Si no, amb un ja fem.

15.
hummus pas16

Una mica de pebre vermell dolç.

16.
hummus pas17

Una mica de pebre negre... i comí no li posaré perquè no en tinc.

17.
hummus pas18

Una mica de sal i julivert.

18.
hummus pas19

Ho posarem tot en un contenidor per a triturar-ho bé... amb un bon raig d'oli d'oliva.

19.
hummus pas20

El millor és una trituradora de carn o similar. Jo he utilitzat el túrmix de tota la vida, però costa una mica d'aquesta manera. Heu de tenir paciència... a poc a poc. Veureu que costa una mica de triturar al principi.

20.
hummus pas21

És qüestió d'anar afegint culleradetes del caldo de bullir els cigrons. Ha de quedar una pasta ben consistent, però que es pugui estendre amb facilitat al plat.

21.
hummus pas23

Quina plasta, eh?... però està boníssim.

22.
hummus pas24

Heu d'estendre una capa d'hummus i a sobre decorar, uns cigronets, pebre vermell dolç o picant i un bon raig d'oli d'oliva.

23.
hummus pas25

A mi m'agrada utilitzar un plat ben pla... i arribar fins les vores.

24.
hummus pas26

 El raig d'oli, ben generós.

25.
hummus pas27

El pebrot vermell, dolç en aquest cas... però podeu posar picant.

26.
hummus pas28

I ja es pot servir... excel·lent i fàcil de fer!

27.
hummus pas29

Ho podeu acompanyar amb uns bastonets de pa, pa de pita o verdura fresca tallada molt petita (ceba, tomàquet, pebrot, etc...).

28.
hummus pas30

 I a sobre és un plat maco... té bona presentació... i entra bé pels ulls.

29.
hummus pas32

Amb aquestes fotos de primer pla... et fan venir unes ganes de tastar-ho... oi?