Com m'agrada l'hummus... l'heu tastat mai? Avui us explicaré com faig el tradicional hummus... aquell deliciós puré de cigrons que podeu degustar en qualsevol cuina libanesa, jordana, turca, marroquí o àrab en general. És molt senzilla de fer... i us recomano que la proveu de fer almenys una vegada. L'hummus el podeu utilitzar com a guarnició d'un altre plat o en pla tapa acompanyat d'uns "picos"... o simplement, feu uns "pinxitos" de porc (o de xai) per sopar i els acompanyeu amb pa de pita i hummus. L'únic ingredient una mica especial que necessitareu per a fer l'hummus és el "tahín".
400 g cigrons cuits
3 cullerades de "tahín"
2 grans d'all petits o 1 gran
El suc de mitja llimona gran (o d'una sencera petita)
60 m oli d'oliva verge
una mica de julivert o coriandre
pebre vermell (picant o dolç)
un pols de comí
un pols de pebre negre
sal
Poseu els cigrons en remull la nit abans, amb una culleradeta de bicarbonat.
Però últimament, s'està dient que és millor no utilitzar bicarbonat per què alcalinitza l'aigua i destrueix la vitamina B.
Total, que feu el que vulgueu. Però poseu els cigrons en remull un dia abans.
Fins a dalt de tot, eh?... millor que sobre que no que falti aigua.
L'endemà, veureu que han crescut el doble de la seva mida original.
Aquí podeu aprofitar la mateixa aigua o no. També hi ha controvèrsia. Hi ha gent que diu que és millor regenerar l'aigua i netejar-los bé. Jo, de moment, continuaré amb la tradició familiar. Si cal, heu d'afegir més aigua, per què potser no és suficient.
I els posem a bullir. Ja sabeu que en una olla exprés, els podeu tenir cuits en 20-25 minuts. Al contrari, necessitareu entre una i dues hores si ho feu de la forma tradicional.
Això si, tapeu-los i es faran una mica més ràpid. Anirem provant un cigró fins que considerem que ja estan fets. Llavors, els coleu i els reserveu, ah!... i guardeu una mica de caldo per a després.
Si no els podem coure per falta de temps... sempre podem utilitzar un pot de cigrons ja cuits. És el moment d'acabar el plat. Ara ve el més fàcil. Per cert, guardeu tres o quatre cigrons sencers per a decorar el plat al final.
Necessitarem el suc de mitja llimona.
Les tres o quatre cullerades generoses de "tahín".
El podeu provar directament, està molt bo el "tahín".
A mi em recorda una mica a la crema de cacauet que tant agrada als Estats Units... però aquesta de sèsam està molt més bona.
Hi posem un parell d'alls, més aviat petits. Si no, amb un ja fem.
Una mica de pebre vermell dolç.
Una mica de pebre negre... i comí no li posaré perquè no en tinc.
Una mica de sal i julivert.
Ho posarem tot en un contenidor per a triturar-ho bé... amb un bon raig d'oli d'oliva.
El millor és una trituradora de carn o similar. Jo he utilitzat el túrmix de tota la vida, però costa una mica d'aquesta manera. Heu de tenir paciència... a poc a poc. Veureu que costa una mica de triturar al principi.
És qüestió d'anar afegint culleradetes del caldo de bullir els cigrons. Ha de quedar una pasta ben consistent, però que es pugui estendre amb facilitat al plat.
Quina plasta, eh?... però està boníssim.
Heu d'estendre una capa d'hummus i a sobre decorar, uns cigronets, pebre vermell dolç o picant i un bon raig d'oli d'oliva.
A mi m'agrada utilitzar un plat ben pla... i arribar fins les vores.
El raig d'oli, ben generós.
El pebrot vermell, dolç en aquest cas... però podeu posar picant.
I ja es pot servir... excel·lent i fàcil de fer!
Ho podeu acompanyar amb uns bastonets de pa, pa de pita o verdura fresca tallada molt petita (ceba, tomàquet, pebrot, etc...).
I a sobre és un plat maco... té bona presentació... i entra bé pels ulls.
Amb aquestes fotos de primer pla... et fan venir unes ganes de tastar-ho... oi?