Com també passa amb els rossinyols, les llengües de bou són bolets que no es cuquen. L'alta permeabilitat de la seva carn fa que absorbeixi tots els sucs del seu voltant i, per això, és tan apreciat a la cuina, sobretot per a guisar. Es recomana bullir-lo una estona prèviament, ja que és una mica amargant. Però, en la meva opinió, no sempre cal. La meva experiència és que el podeu treballar com qualsevol altre bolet i fer-lo a la planxa si voleu. Si noteu una digestió pesada... en endavant convindrà bullir-los.

Només una recomanació: traieu les agulles o espores de part inferior del barret... que és la part amb més poder amargant del bolet. Per la resta, doneu-li una bona cocció i salteu-los bé, ja que és un bolet de carn dura però molt aromàtic i carnós. Els espàrrecs també tenen una textura similar en boca fent que tot el conjunt sigui gairebé cruixent. Juntament amb l'amargor dels bolets i aquesta salsa de sabor tan intens fan que el plat no sigui apte per a estómacs massa delicats. Com tots aquests plats de cuina d'aprofitament, podeu afegir-hi tot allò que considereu oportú per a personalitzar la recepta al vostre gust.

Ingredients

300gr. bolets llengua de bou

8 o 10 espàrrecs verds

3 dents d'all

1 cullerada de pebre vermell

1 raig de vi blanc

julivert fresc

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu gratinar-ho amb formatge

Preparació
1.
llengua bou esparrecs llauna pas1

És recomanable bullir una estona aquest bolet, però jo penso que no cal. La llengua de bou és una mica amargant, però només una mica.

2.
llengua bou esparrecs llauna pas2

L'única precaució que heu de tenir és de treure les espores o agulles que tenen sota el barret.

3.
llengua bou esparrecs llauna pas3

Aquests pelets són la part més amargant del bolet.

4.
llengua bou esparrecs llauna pas4

Donada la seva alta permeabilitat, podeu netejar-los sota l'aigua tranquil·lament.

5.
llengua bou esparrecs llauna pas5

Un cop nets, posarem una paella a escalfar amb un raig d'oli d'oliva.

6.
llengua bou esparrecs llauna pas6

Hi aboquem els bolets.

7.
llengua bou esparrecs llauna pas7

Deixeu que es facin durant 5 minuts sense problema. És un bolet de carn dura... que necessita cocció.

8.
llengua bou esparrecs llauna pas8

Mentrestant, piqueu els espàrrecs a trossos.

9.
llengua bou esparrecs llauna pas9

Poc a poc, el bolet s'anirà estovant...

10.
llengua bou esparrecs llauna pas10

Incorporeu els espàrrecs i ho saleu.

11.
llengua bou esparrecs llauna pas11

Si us ve de gust, hi podeu posar uns pinyons que aportaran molt bon gust.

12.
llengua bou esparrecs llauna pas12

Però compte que els pinyons no accepten massa cocció.

13.
llengua bou esparrecs llauna pas13

Tasteu un bolet per saber si és ben cuit i salat. Si és així, ho reservem.

14.
llengua bou esparrecs llauna pas14

Ara preparem la salseta. En la mateixa paella... afegiu-hi un raig d'oli d'oliva... i aboqueu-hi all i julivert picats.

15.
llengua bou esparrecs llauna pas15
16.
llengua bou esparrecs llauna pas16

Deixeu que es faci durant 30 segons de rellotge... i hi afegiu el vi blanc.

17.
llengua bou esparrecs llauna pas17

Un raig, aproximadament mitja copa.

18.
llengua bou esparrecs llauna pas18

Deixeu que s'evapori l'alcohol de vi durant uns 4 o 5 minutets.

19.
llengua bou esparrecs llauna pas19

Ho podeu salar.

20.
llengua bou esparrecs llauna pas20

Ara ja ho tenim apunt. Ho abocarem a sobre dels nostres bolets.

21.
llengua bou esparrecs llauna pas21

I ara ja ho podem emplatar.

22.
llengua bou esparrecs llauna pas22

Aquí teniu el plat acabat.

23.
llengua bou esparrecs llauna pas23

És un plat fort de gust, lleugerament amargant que haureu de combinar bé amb el vi.

24.
llengua bou esparrecs llauna pas24

Espero que us agradi.

25.
llengua bou esparrecs llauna pas25

Bon profit!