Aquesta setmana, en la secció de plats catalans d'ElNacional.cat, l'Oscar Manresa ens porta un plat tradicional català amb un toc sofisticat: les llenties amb foie. Les llenties són les lleguminoses de més consum que tenim. Són de digestió fàcil i contenen un 25% de proteïna necessària per al nostre organisme. Tenim molta varietat per fer amb llenties, com vam veure fa unes setmanes amb la deliciosa amanida de llenties per fer baixar els greixos del Nadal (i que bé que va anar per a la panxa!), o també amb l'estofat lleuger que només porta verdura, o si ho preferim, com farem avui, acompanyant-les amb cansalada, xoriç, botifarra negra, ceba, tomàquet i all. Una mica de tot i no precisament lleuger, però no te'n penediràs!
400 g llenties
100 g foie
60 g cansalada
1/2 xoriç
1/2 botifarra negra
2 tomàquets
1 ceba
2 grans d'all
Aigua freda
Sal maldon
Posa en una cassola el xoriç, la botifarra negra, la cansalada, la ceba, el tomàquet, l'all i les llenties. Deixa bullir tot això durant 60 minuts perquè faci xup-xup.
5 minuts abans, enretira la botifarra negra, el xoriç i la cansalada.
Talla a trossos petits la cansalada, la botifarra negra i el xoriç. Ho tornem a posar a la cassola aquests últims 5 minuts.
Paral·lelament, per fer el foie utilitza una paella i un raig d'oli. Daura, per un cantó, i després per l'altre.
Emplata les llenties i posa un tall del foie fet a la paella al damunt. Bon profit!