Com tots els guisadets similars, aquesta és una recepta bàsicament d'hivern... d'aquelles de cullera... que es gaudeixen molt quan el fred és acusat. Si són seques, el dia abans les heu de posar en remull. Si són de pot, les podeu utilitzar al moment i coure menys estona. Les llenties, com passa amb altres plats, admeten moltes variants. A cada casa es fan diferents... i per aquest motiu m'agradaria conèixer la vostra opinió i saber quins són els vostres matissos.

Ingredients

400gr. llenties seques  

2 tomàquets madurs  

1 ceba gran o dues petites

1 cabeça d'alls

3 fulles de llorer

1 os de pernil  

1 tros de vedella

1 tros de xoriço  

1 tros cansalada o greix de pernil

1 rama de farigola  

pebre vermell dolç  

Variants:

- Si no us agrada trobar la fulla del romaní/farigola podeu fer un farcellet lligat amb corda  

- Es pot fer amb llenties ja cuites, que s'afegiran al guisadet durant els últims 20 minuts de cocció

Preparació
1.

Com ja sabreu, hi ha diferents tipus de llenties. Aquestes són les típiques de "Salamanca", les més grans.

2.

Tema bicarbonat... ja hi gent que hi posa i gent que no. És un tema a discutir aquest. En teoría ajuden a la llegum a absorbir l'aigua... d'altres diuen que no serveix per res. Jo ho faig... però per tradició. Ho he provat sense bicarbonat... i, sincerament, no he trobat la diferència. Si la sabeu... si us plau... feu-m'ho saber.

3.

Una culleradeta... i a reposar 12-24 hores.

4.

A l'endemà s'hauran hidratat i ja estaran llestes per cuinar. Però també és cert que molta gent no les posa en remull i les fa directament. Això si, s'han de rentar molt bé.

5.

Les podem rentar una vegada més.

6.

Ara preparem la resta d'ingredients.

7.

Ho podem posar tot junt en fred... dins l'olla... però a mi m'agrada daurar una mica la cansalada i les herbes, per extreure'n tot l'aroma.

8.

Hi afegim la carn, el xoriço...

9.

... i li donem unes voltes, durant uns 5 minuts. Veureu quina flaire que fa.

10.

Ara incorporem ja les llenties, ben escorregudes.

11.

Ho remenem una mica...

12.

... i ho cobrim tot amb aigua.

13.

Una mica de sal...

14.

... i ho tapem. Ho deixem coure durant uns 45-55 minuts.

15.

De tant en tant ho remeneu, ho tasteu de sal, vigileu que no falti aigua... i comproveu si la carn és cuita.

16.

Un cop fetes, es poden servir immediatament.

17.

Amb un trosset de xoriço, que no falti, eh?... i és que les llenties són molt bones.

18.

Bon Profit!