Avui, us donaré uns consells per si voleu cuinar el llobarro o qualsevol altre peix a la sal. Quan compreu el llobarro, digueu-li al peixater que no escati el peix, ja que les escates protegeixen la carn de les altes temperatures del forn i així no quedarà eixut. Per fer aquesta recepta, és important utilitzar la quantitat exacta de sal. La regla és: 2 quilos de sal gruixuda per cada quilo de peix.
Un cop cuinat, és crucial no deixar mai que el peix es refredi dins de la crosta, ja que la carn s'assecaria i quedaria molt salada. El millor és un cop que l'has tret del forn, portar-lo a taula i trencar la crosta. Amb l'ajuda d'una cullera, retirar el cap i la pell del llobarro, separar els filets i tirar un raig d'oli d'oliva per sobre. Un truc més: no obriu el forn durant la cocció, ja que és important mantenir una temperatura constant.
1 llobarro gran (1 quilo i mig)
2 kg de sal grossa
oli d'oliva
Variants:
- Es pot servir amb unes gotes de llimona per sobre.
- Hi ha qui dins el llobarro hi posa herbes aromàtiques, sal, pebre i llimona.
- Es pot ruixar la sal amb unes gotes d'aigua i prémer-la amb les mans contra el llobarro, però si volem una crosta encara més dura, llavors es pot afegir una clara d'ou a la sal.
Rentem el llobarro i l'assequem tant per fora com per dins. Que sigui ben fresc, sobretot. Aquest és molt maco.
He utilitzat aquest sac de 5 kg de sal gruixuda. El podreu trobar en tots els supermercats, en envasos d'un o dos quilos.
Ara, abans de res, escalfeu el forn a 200 °C. En una safata pel forn, es posa una capa de sal granada d'uns 3 cm de gruix. La regla diu que són 2 quilos de sal granada per cada quilo de peix.
Sobre la sal, s'hi posa el peix i es tapa amb més sal (una capa del mateix gruix).
Sense por. Tapeu-lo bé.
Que no es vegi el peix.
Ja el podem enfornar. Haurà d'estar uns 45 minuts. Veureu que la sal s'esquerdarà i es faran clapes grosses. El temps de cocció, com hem comentat, dependrà del pes (10-15 minuts per cada 500 g de peix) i del tipus de forn que tinguem. També el podeu coure uns minuts menys i deixar-lo fora del forn que s'acabi de coure sol 5 minuts més. Heu de trobar el vostre punt.
Passat aquest temps el traiem del forn. Sembla que no hagi passat res aquí, oi?
Amb una mica de cura, anirem retirant la sal del peix (millor utilitzar una cullera). Notareu que la pell està seca completament i dura. Ha fet d'envàs durant la cocció.
Si la trenqueu i obriu la pell veureu com la carn del llobarro està melosa i al seu punt.
Quina pinta!
Amb paciència, retireu les parts comestibles i serviu-les en plats.
Si voleu, serviu els lloms del llobarro nets al plat amb un raig d'oli d'oliva verge extra. Si hi ha algun gra de sal millor, li donarà un toc molt especial, però no cal abusar. A mi m'encanta trobar-me boletes de sal. N'hi ha que se'l foten amb maionesa, però jo considero que és espatllar aquest peix.
Total, que si el producte no necessita ser treballat, el millor és respectar-lo. Qualsevol peix fet a la sal conservarà el seu gust i aroma d'una forma molt intensa i no val la pena afegir-hi res més.
Com podeu veure, a la safata de forn només queda la pell de la part inferior. Bon profit!