Us havia parlat mai de la nyàmera? És una planta conreada pel seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol. D'aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós. Tradicionalment s'ha destinat més al consum animal i les persones l'han consumit en èpoques de carestia. Això pot explicar el seu poc coneixement entre la població. El seu cultiu és molt senzill i té una alta productivitat. Viu bé en sòls molt variats i necessita poca aigua. Es reprodueix a partir de trossos del tubercle.  És un aliment de molta qualitat tant des del punt de vista nutricional com organolèptic. Té una textura més farinosa que la patata i un gust un punt més dolcenc, similar al de la carxofa. És una planta resistent, de fàcil reproducció i, com que un cop collida s'asseca, es sol mantenir en conserva amb vinagre llesta per consumir.

Avui, en aquesta recepta, farem servir la seva variant conservada en vinagre que trobareu (més fàcilment que la nyàmera fresca) en botigues i supermercats. Aquesta nyàmera enfortida, formarà part d'un plat fet amb corball, un peix de temporada que tampoc és fàcil de trobar. Si en veieu a la peixateria, us aconsello que el compreu. Cuineu-lo fresc, si pot ser, i si no, el podeu congelar. La seva carn és ferma, però suau al paladar.

Ingredients

1 filet de corball per persona  

1 o 2 carxofes per persona  

1 ou  

oli de gira-sol  

oli d'oliva  

1 pot de nyàmeres en vinagre  

pebre negre

sal

Variants:  

- Podeu fer el mateix amb llom de qualsevol altre peix  

- També ho podeu fer amb carn 

Preparació
1.
llom corball gratinat allioli nyameres pas1

Netegem bé el peix i preparem la resta d'ingredients.

2.
llom corball gratinat allioli nyameres pas2

La pell la conservarem, ja que ens ajudarà a coure el peix més endavant.

3.
llom corball gratinat allioli nyameres pas3

Com que es tractava d'un corball ben gros, m'han sortit quatre lloms ben macos.

4.
llom corball gratinat allioli nyameres pas4

Començarem per les carxofes, que serà la guarnició del nostre plat.

5.
llom corball gratinat allioli nyameres pas5

Talla la part superior i inferior.

6.
7.
llom corball gratinat allioli nyameres pas7

Un raig d'oli d'oliva...

8.
llom corball gratinat allioli nyameres pas9

... i cap al forn a 180°C durant uns 35-45 minuts aproximadament, segons la mida que tinguin. No cal dir que si les feu a la brasa encara quedaran més bones.

9.
llom corball gratinat allioli nyameres pas10

D'altra banda, salarem el peix...

10.

... i l'empebrarem.

11.
12.
llom corball gratinat allioli nyameres pas13

Un parell de minuts més i el reservem.

 

13.
llom corball gratinat allioli nyameres pas14

Ara farem un allioli convencional amb un ou sencer.

14.
llom corball gratinat allioli nyameres pas15

Mig gra d'all, ja que li volem donar més protagonisme a la nyàmera que a l'all.

15.
llom corball gratinat allioli nyameres pas16

Una mica de sal.

16.
llom corball gratinat allioli nyameres pas17

I unes quantes làmines de nyàmera en vinagre. Jo n'he posat unes 10 aproximadament, però podeu fer aquest allioli al vostre gust.

17.
llom corball gratinat allioli nyameres pas18

Un bon raig d'oli de gira-sol fins que ho cobreixi tot i...

18.
llom corball gratinat allioli nyameres pas19

... li passem la batedora elèctrica a màxima velocitat sense moure-la del fons.

19.
llom corball gratinat allioli nyameres pas20

En menys d'un minut tindreu fet l'allioli de nyàmera.

20.
llom corball gratinat allioli nyameres pas21

Tasteu-la i rectifiqueu de sal o de nyàmeres.

 

21.
llom corball gratinat allioli nyameres pas22

Quan tinguem les carxofes fetes les reservarem en calent.

22.
llom corball gratinat allioli nyameres pas23

Ummmm... quina flaire!

23.
llom corball gratinat allioli nyameres pas24

Per acabar, col·locarem els lloms de corball a la mateixa safata de les carxofes...

24.
llom corball gratinat allioli nyameres pas25

Pre-escalfeu el forn a uns 200-220°C.

25.
llom corball gratinat allioli nyameres pas26

Apliqueu una generosa capa d'allioli de nyàmeres sobre els lloms de corball.

26.
llom corball gratinat allioli nyameres pas27

I cap al forn, on hi estaran fins que l'allioli es quedi gratinat.

27.
llom corball gratinat allioli nyameres pas28

En 3 o 4 minuts ho tindreu a punt.

28.
llom corball gratinat allioli nyameres pas29

Està perfecte, ja podem muntar el plat.

29.
llom corball gratinat allioli nyameres pas30

Col·loqueu un llom de corball amb allioli de nyàmeres gratinat i acompanyeu-lo d'una carxofa al forn.

30.
llom corball gratinat allioli nyameres pas31

Per acabar, decorarem el plat amb unes làmines més de nyàmera en vinagre.

31.
llom corball gratinat allioli nyameres pas32

I ja ho podem servir.

32.
llom corball gratinat allioli nyameres pas33

Magnífic plat que recomano a tothom tastar.

33.
llom corball gratinat allioli nyameres pas34

Ummmm....

34.
llom corball gratinat allioli nyameres pas35

I aquí teniu el Llom de corball gratinat amb allioli de nyàmeres.

35.
llom corball gratinat allioli nyameres pas36

La carn és exquisida. Un bon vi no pot faltar.

36.
llom corball gratinat allioli nyameres pas37

Bon profit!

37.I PER BEURE...
llom corball gratinat allioli nyameres pas38