Us havia parlat mai de la nyàmera? És una planta conreada pel seu tubercle que pertany al mateix gènere que el gira-sol. D'aspecte similar a la patata però de forma més irregular, presenta una coloració que va de groc a vermellós. Tradicionalment s'ha destinat més al consum animal i les persones l'han consumit en èpoques de carestia. Això pot explicar el seu poc coneixement entre la població. El seu cultiu és molt senzill i té una alta productivitat. Viu bé en sòls molt variats i necessita poca aigua. Es reprodueix a partir de trossos del tubercle. És un aliment de molta qualitat tant des del punt de vista nutricional com organolèptic. Té una textura més farinosa que la patata i un gust un punt més dolcenc, similar al de la carxofa. És una planta resistent, de fàcil reproducció i, com que un cop collida s'asseca, es sol mantenir en conserva amb vinagre llesta per consumir.
Avui, en aquesta recepta, farem servir la seva variant conservada en vinagre que trobareu (més fàcilment que la nyàmera fresca) en botigues i supermercats. Aquesta nyàmera enfortida, formarà part d'un plat fet amb corball, un peix de temporada que tampoc és fàcil de trobar. Si en veieu a la peixateria, us aconsello que el compreu. Cuineu-lo fresc, si pot ser, i si no, el podeu congelar. La seva carn és ferma, però suau al paladar.
1 filet de corball per persona
1 o 2 carxofes per persona
1 ou
oli de gira-sol
oli d'oliva
1 pot de nyàmeres en vinagre
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu fer el mateix amb llom de qualsevol altre peix
- També ho podeu fer amb carn
Netegem bé el peix i preparem la resta d'ingredients.
La pell la conservarem, ja que ens ajudarà a coure el peix més endavant.
Com que es tractava d'un corball ben gros, m'han sortit quatre lloms ben macos.
Començarem per les carxofes, que serà la guarnició del nostre plat.
Talla la part superior i inferior.
Un raig d'oli d'oliva...
... i cap al forn a 180°C durant uns 35-45 minuts aproximadament, segons la mida que tinguin. No cal dir que si les feu a la brasa encara quedaran més bones.
D'altra banda, salarem el peix...
... i l'empebrarem.
Un parell de minuts més i el reservem.
Ara farem un allioli convencional amb un ou sencer.
Mig gra d'all, ja que li volem donar més protagonisme a la nyàmera que a l'all.
Una mica de sal.
I unes quantes làmines de nyàmera en vinagre. Jo n'he posat unes 10 aproximadament, però podeu fer aquest allioli al vostre gust.
Un bon raig d'oli de gira-sol fins que ho cobreixi tot i...
... li passem la batedora elèctrica a màxima velocitat sense moure-la del fons.
En menys d'un minut tindreu fet l'allioli de nyàmera.
Tasteu-la i rectifiqueu de sal o de nyàmeres.
Quan tinguem les carxofes fetes les reservarem en calent.
Ummmm... quina flaire!
Per acabar, col·locarem els lloms de corball a la mateixa safata de les carxofes...
Pre-escalfeu el forn a uns 200-220°C.
Apliqueu una generosa capa d'allioli de nyàmeres sobre els lloms de corball.
I cap al forn, on hi estaran fins que l'allioli es quedi gratinat.
En 3 o 4 minuts ho tindreu a punt.
Està perfecte, ja podem muntar el plat.
Col·loqueu un llom de corball amb allioli de nyàmeres gratinat i acompanyeu-lo d'una carxofa al forn.
Per acabar, decorarem el plat amb unes làmines més de nyàmera en vinagre.
I ja ho podem servir.
Magnífic plat que recomano a tothom tastar.
Ummmm....
I aquí teniu el Llom de corball gratinat amb allioli de nyàmeres.
La carn és exquisida. Un bon vi no pot faltar.
Bon profit!