Feia temps que tenia ganes de fer i tastar aquesta recepta. No l'havia feta mai, sincerament, i encara no sé de quina zona és típica. Doncs l'he fet i m'ha sorprès molt la textura tan melosa que la cocció amb llet ha provocat en la carn. Un plat extraordinàriament senzill de cuinar i molt recomanable. Fins i tot, si trobeu la guarnició oportuna, podeu oferir-lo com un gran plat de Nadal.
600gr. llom de porc
200gr. d'ametlles torrades
30cl. de llet
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu utilitzar llom de porc de dos colors i/o ibèric
- La salsa ha de tenir una textura espessa i un color blanc
- Podeu afegir una cullerada de farina a la llet per espessir encara més la salsa
- Es pot fer amb el llom tallat molt molt prim, com un pernil dolç
Preparem els ingredients.
El llom, si és de dos colors millor, és més tendre.
El salem...
... l'empebrem...
... i l'enfarinem...
... per totes dues bandes.
En una paella amb abundant oli roent... fregirem els talls de llom
Que quedin una mica torradets per fora, sense passar-nos de cocció.
Els anirem reservant en una cassola de terrissa o similar, per anar al forn.
Els podeu apilar sense problemes.
Ara traiem la pell a les ametlles torrades.
... o amb una picadora elèctrica, com vulgueu.
Les incorporem al llom, tot i que es poden barrejar directament amb la llet.
Ara, hi aboquem la llet, que no cal que estigui calenta.
Ho empebrem una mica...
... ho salem....
I ho posarem a coure uns 30 minuts al forn, a uns 190 graus.
No cal remenar-ho, però de tant en tant, sacsegeu la cassola.
Tasteu i rectifiqueu de sal si cal. Poc a poc anirà agafant textura. Si noteu que no espessa el suficient podeu incorporar una mica més de farina deixatada amb llet.
Passats els 30 minuts aproximadament, obtindreu una salseta espesa.
I ja podeu servir, ben calent.
Jo he acompanyat el plat de torradetes de pa.
I ara, una copeta de vi negre, no?
Bon profit!