Feia temps que tenia ganes de fer i tastar aquesta recepta. No l'havia feta mai, sincerament, i encara no sé de quina zona és típica. Doncs l'he fet i m'ha sorprès molt la textura tan melosa que la cocció amb llet ha provocat en la carn. Un plat extraordinàriament senzill de cuinar i molt recomanable. Fins i tot, si trobeu la guarnició oportuna, podeu oferir-lo com un gran plat de Nadal.
600gr. llom de porc
200gr. d'ametlles torrades
30cl. de llet
oli d'oliva
pebre negre
sal
Variants:
- Podeu utilitzar llom de porc de dos colors i/o ibèric
- La salsa ha de tenir una textura espessa i un color blanc
- Podeu afegir una cullerada de farina a la llet per espessir encara més la salsa
- Es pot fer amb el llom tallat molt molt prim, com un pernil dolç
![llom llet pas1 llom llet pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/91/45/llom-llet-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![llom llet pas2 llom llet pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/91/87/llom-llet-pas2.jpeg)
El llom, si és de dos colors millor, és més tendre.
![llom llet pas3 llom llet pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/92/29/llom-llet-pas3.jpeg)
El salem...
![llom llet pas4 llom llet pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/92/71/llom-llet-pas4.jpeg)
... l'empebrem...
![llom llet pas5 llom llet pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/93/13/llom-llet-pas5.jpeg)
... i l'enfarinem...
![llom llet pas6 llom llet pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/93/55/llom-llet-pas6.jpeg)
... per totes dues bandes.
![llom llet pas7 llom llet pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/94/18/llom-llet-pas7.jpeg)
En una paella amb abundant oli roent... fregirem els talls de llom
![llom llet pas9 llom llet pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/95/02/llom-llet-pas9.jpeg)
Que quedin una mica torradets per fora, sense passar-nos de cocció.
![llom llet pas10 llom llet pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/95/44/llom-llet-pas10.jpeg)
Els anirem reservant en una cassola de terrissa o similar, per anar al forn.
![llom llet pas11 llom llet pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/96/19/llom-llet-pas11.jpeg)
Els podeu apilar sense problemes.
![llom llet pas12 llom llet pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/97/12/llom-llet-pas12.jpeg)
Ara traiem la pell a les ametlles torrades.
![llom llet pas13 llom llet pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/97/96/llom-llet-pas13.jpeg)
... o amb una picadora elèctrica, com vulgueu.
![llom llet pas15 llom llet pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/99/22/llom-llet-pas15.jpeg)
Les incorporem al llom, tot i que es poden barrejar directament amb la llet.
![llom llet pas16 llom llet pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/76/99/82/llom-llet-pas16.jpeg)
Ara, hi aboquem la llet, que no cal que estigui calenta.
![llom llet pas17 llom llet pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/00/42/llom-llet-pas17.jpeg)
Ho empebrem una mica...
![llom llet pas18 llom llet pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/00/87/llom-llet-pas18.jpeg)
... ho salem....
![llom llet pas19 llom llet pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/01/47/llom-llet-pas19.jpeg)
I ho posarem a coure uns 30 minuts al forn, a uns 190 graus.
![llom llet pas20 llom llet pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/02/04/llom-llet-pas20.jpeg)
No cal remenar-ho, però de tant en tant, sacsegeu la cassola.
![llom llet pas21 llom llet pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/02/49/llom-llet-pas21.jpeg)
Tasteu i rectifiqueu de sal si cal. Poc a poc anirà agafant textura. Si noteu que no espessa el suficient podeu incorporar una mica més de farina deixatada amb llet.
![llom llet pas22 llom llet pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/03/27/llom-llet-pas22.jpeg)
Passats els 30 minuts aproximadament, obtindreu una salseta espesa.
![llom llet pas23 llom llet pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/03/69/llom-llet-pas23.jpeg)
I ja podeu servir, ben calent.
![llom llet pas24 llom llet pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/04/47/llom-llet-pas24.jpeg)
Jo he acompanyat el plat de torradetes de pa.
![llom llet pas25 llom llet pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/77/04/89/llom-llet-pas25.jpeg)
I ara, una copeta de vi negre, no?
Bon profit!