Avui m'he decidit a fer aquest llom amb una salseta de cava, amb xampinyons i castanyes. Per dins... una capa de mostassa dolça... que és la bomba. A internet trobareu un munt de receptes per omplir lloms... i gairebé totes són diferents.
A mi m'agrada molt cuinar amb dàtils i penso que és un ingredient no massa aprofitat al nostre receptari. Com sempre, la qualitat dels ingredients i del farcit marcarà el resultat... així com l'afecte|amor i la paciència que heu tingut per fer-ho. Un excel·lent plat de festa... d'aquells que no podreu parar de mullar pa. Es pot acompanyar amb patates al forn (o fregides) si voleu. Espero que us agradi.
1 llom de porc de dos colors (1kg.)
100g. dàtils
1 tros de formatge brie
4 tires de pernil ibèric
6 tires de cansalada fumada (porca)
un grapat de pinyons
1 pot mostassa dolça alemanya (de Munic|Munich)
pebre negre en pols
1 ceba
3 alls
3 tomàquets madurs
1 ampolla de cava
300g. xampinyons frescos
50g. castanyes
sal
Variants:
- No s'ha de dir que podeu variar el farcit al vostre gust i amb els vostres ingredients favorits
Preparem els ingredients.
Fem un tall al dàtil... i podrem treure el pinyol amb facilitat.
Quan compreu el llom... digueu-li a la xarcutera que us el prepari per farcir.
Us ha de quedar una capa de llom tot estirada.
El salem i l'empebrem primer.
Ara el toc especial: una mostassa dolça de Munich... excel·lent per cuinar carns. Jo la vaig comprar per internet.
Aboquem tot el pot.
L'escampem per tot el llom.
... no importa massa l'ordre.
Ara... amb una mica de cura... l'enrotllarem com si es tractés d'un braç de gitano.
Clar, això s'ha de lligar. Podeu utilitzar xarxes (que us la donarà la xarcutera)... o amb cordill directament.
Jo hi posaré tots dos, perquè la xarxa és una mica petita.
Enrotllem tot el llom fent una certa pressió amb el cordill. Que quedi una peça estable. La reservem.
Seguirem preparant les castanyes. Aquestes les trobareu tot l'any.
Ara, poseu a bullir les castanyes en aigua... durant uns 20 minuts.
Seguim tallant la ceba... i els alls. No importa massa la mida... ja que al final ho triturarem.
En una cassola amb abundant oli d'oli... enrossirem el nostre llom.
Fins que quedi daurat com aquest.
Un cop el tingui... afegiu-hi la ceba i l'all. Que també es dauri.
A continuació, afegirem els tomàquets a trossos.
Ho deixarem uns 10 minutets... que es faci bé el sofregit... tot remenant i voltant el llom.
Ara el cava. Jo gastaré una ampolla de Segura Viudas Brut Reserva.
L'aboquem sencera dins l'olla.
Per una altra banda, anirem preparant la guarnició del plat: uns xampinyons frescos.
Els tallem a rodanxes grans.
Passats els 25 minuts, afegirem aigua al nostre guisat... fins que sobrepassi la meitat del llom ben bé...
... hi tirarem sal i ho deixarem acabar de coure uns 20 minuts més.
Passat aquest temps, reservem la salsa... i el llom hauria d'estar cuit. Punxeu-lo per comprovar que no deixi anar aigua.
Deixeu-lo una estona que es refredi.
Ara el tallarem a llesques gruixudetes... i amb molt de compte de no destrossar-lo.
Anirem col·locant les llesques sobre una safata pel forn. Que quedi maco.
Anem ara amb el nostre guisat.
La passem en un pot per triturar...
... i li passem la batedora... que quedi ben fina.
Tirarem uns 100gr. de nata líquida.
Deixem que arrenqui el bull, a foc baix... i ho anem remenant de tant en tant.
Ja tenim també les castanyes bullides...
... les incorporem a la salseta senceres... i ho deixem fer uns 10 minuts més. Remeneu de tant en tant. Tasteu-la i rectifiqueu de sal si cal.
Fins que quedin així.
Ruixem una bona quantitat de salsa sobre el llom... sense passar-nos. És millor servir la resta de la salsa en una salsera.
Això ja està fet.
Fa bona pinta, eh?
La salsera que us deia preparada.
Només cal que ho escalfeu quan toqui servir-ho i llestos.
A més, al forn... us quedarà aquest coloret dauradet tan apetitós.
19772328
Fuas... que gran és la cuina nanos!
I aquí teniu el llom ja emplatat.
Amb una mica de tot...
... els seus xampinyonets... les castanyes...... i el llom farcit... "tremenduuuuu". La salsa al cava és molt especial.