No fa massa temps, en Manel Vilas (el meu germà, vaja)... em va presentar una recepta molt suggeridora: el llom de porc a la taronja. Doncs bé, em vaig quedar amb les ganes de tastar aquest plat i, és clar, l'he fet. He fet la meva versió, que pràcticament és la mateixa. Només he variat una mica la guarnició i també us he detallat més el pas a pas.
És una bona recepta... i un plat molt acceptat per tots els membres de la família. Us el recomano de totes totes... queda "molt i molt" bo.
1 llom de porc d'1 kg aproximadament
2 kg de taronges
1 copa de conyac
50 g de mantega
oli d'oliva
pebre negre
sal
Per muntar el plat:
Puré de patata
Xips de moniato
Cibulet
Talls de taronja
Preparem els ingredients.
Començarem per salar el llom de porc...
i empebrar-lo per totes dues bandes.
En una cassola gran... hi posarem dos trossos de mantega a desfer... i un raig d'oli d'oliva.
Quan la mantega deixi de "crispejar" hi posarem el llom a daurar.
Reservem tot el suc. Per anar bé hem d'obtenir aproximadament un litre de suc de taronja.
Anirem donant la volta a la carn per veure si està agafant coloret.
Llavors... afegirem una copa de brandi. A poc a poc, per flamejar-ho.
Esperem una mica que s'escalfi l'alcohol... apaguem l'extractor... agafem una tapa per ofegar el foc si cal...
i flamegem la carn. Molt de compte... que la podem liar parda, eh?... Totes les precaucions són poques quan juguem amb foc.
Un cop flamejat incorporem el suc de taronja...
ho tapem i ho deixarem coure a foc lent durant uns 30 o 40 minuts.
De tant en tant li heu de donar la volta... i si veieu que el líquid no arriba a la meitat del llom podeu incorporar un got d'aigua o dos... ho heu de controlar una mica.
Mentre es fa la carn, anirem preparant les xips de moniato.
Jo utilitzo el mateix pelador de patates... per fer tires fines de moniato.
En una paella amb oli ben roent... fregim les tires.
Fins que quedin cruixents.
Les reservem sobre un paper absorbent... i les salem un mica.
Passats els 40 minuts de cocció, traurem la carn, pararem el foc i la tallarem a rodanxes més aviat primes.
Tornem a col·locar la carn a la cassola per acabar la cocció. Si cal afegir una mica d'aigua, s'hi posa.
Deixeu que continuï coent-se a foc lent, controlant sempre el nivell. Quan la carn comenci a estar ben cuita... deixarem que es caramel·litzi la salsa.
Simplement, haurem d'esperar que els sucres de la taronja facin la seva feina. Aquests processos de canvi de color del torrat i caramel·litzat se'n diuen les "reaccions de Maillard".
Com podeu apreciar, la salsa ha adquirit una textura més cremosa... més tipus caramel.
Potser en aquesta foto s'aprecia millor. Aquest és el secret d'aquest plat i fa que la carn estigui molt bona.
Amb la carn feta i reposada (millor d'un dia per altre), prepararem una mica de puré de patata com a acompanyament.
Òbviament, ho podeu presentar amb patates fregides, al forn, o qualsevol altra guarnició.
Posem una base de puré...
a sobre hi distribuïm tres trossets de carn... i una mica de suquet...
piquem el cibulet...
i decorem el plat amb les xips de moniato... i el cibulet per sobre, que li aportarà una frescor molt ben trobada... a banda que el cibulet, ja de per si, és molt bo de gust. A mi em recorda al calçot, una mica.
Oi que fa bona pinta... doncs estava més bo del que sembla... de veritat ho dic.
Bon profit!