El llonguet és un panet allargat de crosta rugosa que presenta una àmplia i profunda grenya en sentit longitudinal. La seva molla elàstica i esponjosa i la seva mida el converteixen en ideal per a l'elaboració d'entrepans. Per aconseguir aquesta forma, la massa s'enrotlla i plega d'una manera especial, que us explicaré. És un panet molt lleuger i amb una crosta cruixent, però que permet una mossegada fàcil. A Catalunya ha estat el pa del berenar de diverses generacions, encara que és un d'aquells pans que podria arribar a desaparèixer (hi ha gent jove que ni el coneix) i sabeu per què?... perquè la seva elaboració requereix una acurada manipulació i dedicació, i és clar, les fleques modernes (i ja no parlem de les panificadores) no estan per romanços. Massa feina, vaja.
De fet, el llonguet sempre havia estat una de les primeres peces a entrar al forn i amb ella, el forner avaluava la temperatura del forn en començar la nit. Això també li aportava una mica de vapor al forn per a la cocció dels pans posteriors. Avui no utilitzaré la massa mare autèntica (que necessita 4 dies per fer-se). Us ensenyaré a fer una massa mare més ràpida (en 24 hores). Ara gaudim d'uns llonguets.
Per fer la massa mare:
200 g farina força
120 g aigua
5 g llevat fresc
Pel Llonguet:
500 g farina força
100 g massa mare
290/300 g aigua freda o del temps
10 g sal
10 g llevat fresc (premsat)
![llonguet pas1 llonguet pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/44/92/llonguet-pas1.jpeg)
La massa mare: Abans de res prepararem la massa mare (fórmula ràpida). Posarem la farina en un bol.
![llonguet pas2 llonguet pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/45/16/llonguet-pas2.jpeg)
Tirarem l'aigua.
![llonguet pas3 llonguet pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/45/40/llonguet-pas3.jpeg)
Afegim el llevat premsat.
![llonguet pas4 llonguet pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/45/64/llonguet-pas4.jpeg)
Perfecte, ara és qüestió de remenar-ho tot amb les mans.
![llonguet pas5 llonguet pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/45/88/llonguet-pas5.jpeg)
Al principi farà una massa enganxosa... però a poc a poc anirà lligant.
![llonguet pas6 llonguet pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/46/12/llonguet-pas6.jpeg)
Fem una bola i la deixem dins el bol.
![llonguet pas7 llonguet pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/46/36/llonguet-pas7.jpeg)
Ho taparem amb un drap i ho deixarem fermentar dins la nevera 24 hores.
![llonguet pas8 llonguet pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/46/60/llonguet-pas8.jpeg)
La massa: Passades les 24 hores ens trobarem això. Nota: Amb aquesta quantitat s'obtenen uns 300 g de massa mare. La que no utilitzem es pot guardar per l'endemà o congelar-la.
![llonguet pas9 llonguet pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/46/84/llonguet-pas9.jpeg)
Posem tots els ingredients de la massa de pa a l'amassadora...
![llonguet pas10 llonguet pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/47/08/llonguet-pas10.jpeg)
... i la massa mare.
![llonguet pas11 llonguet pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/47/32/llonguet-pas11.jpeg)
He fet dos paquetets de 100 g de massa mare...
![llonguet pas12 llonguet pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/47/56/llonguet-pas12.jpeg)
... i com he comentat abans, els congelaré per un altre dia.
![llonguet pas13 llonguet pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/47/80/llonguet-pas13.jpeg)
Estirem una mica la massa i la deixarem reposar uns 10 minuts.
![llonguet pas14 llonguet pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/48/04/llonguet-pas14.jpeg)
A continuació, comença l'elaboració del llonguet i els plecs que li hem de donar a la massa. D'entrada ho plegarem sobre si mateix en tres plecs.
![llonguet pas15 llonguet pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/48/28/llonguet-pas15.jpeg)
Ho tornarem a premsar i ho deixarem reposar 10 minuts més. Així perd el nervi i guanya en elasticitat.
![llonguet pas16 llonguet pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/48/52/llonguet-pas16.jpeg)
Ho aplanem bé i ara l'enroscarem sobre si mateix de dalt a baix.
![llonguet pas17 llonguet pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/48/76/llonguet-pas17.jpeg)
A poc a poc i pressionant.
![llonguet pas19 llonguet pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/49/24/llonguet-pas19.jpeg)
Amb la base de la mà, donarem uns cops per a aplanar les dues cantonades.
![llonguet pas20 llonguet pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/49/48/llonguet-pas20.jpeg)
Primer enrotllarem la massa amb la part aplanada de dalt.
![llonguet pas22 llonguet pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/49/96/llonguet-pas22.jpeg)
Ara tornem a plegar la massa sobre si mateixa en tres plecs. Ho aplanarem de nou. Amb força farina al taulell o al marbre, li donarem forma rodona a la tira i deixarem reposar una mica.
![llonguet pas23 llonguet pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/50/20/llonguet-pas23.jpeg)
Ara és qüestió de tallar-ho a rodanxes...
![llonguet pas24 llonguet pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/50/44/llonguet-pas24.jpeg)
... i veureu la forma que ha agafat la massa per dins.
![llonguet pas25 llonguet pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/50/68/llonguet-pas25.jpeg)
A sobre d'un drap net... posarem força farina i anirem col·locant els nostres llonguets. D'aquesta manera fermentaran i no canviaran la forma que tenen.
![llonguet pas26 llonguet pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/50/92/llonguet-pas26.jpeg)
Heu d'anar fent plecs amb el drap a mode de separador. Així no s'enganxaran entre ells.
![llonguet pas27 llonguet pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/51/16/llonguet-pas27.jpeg)
Que maco queda, eh?
![llonguet pas28 llonguet pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/51/40/llonguet-pas28.jpeg)
Una hora més tard, els panets estan a punt de rebentar.
![llonguet pas29 llonguet pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/51/64/llonguet-pas29.jpeg)
Ara serà el moment de preparar el forn a 230 graus.
![llonguet pas30 llonguet pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/51/88/llonguet-pas30.jpeg)
Agafarem els llonguets i els col·locarem en una safata pel forn, amb compte de no abaixar-los.
![llonguet pas31 llonguet pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/52/12/llonguet-pas31.jpeg)
Finalment, fem un tall una mica profund al llarg de tota la peça i enfornarem durant 20 minuts, però ajustar el temps segons el vostre forn i la grandària i número de les peces.
![llonguet pas32 llonguet pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/52/36/llonguet-pas32.jpeg)
Ja els tenim cuits. A mi sempre m'agrada refredar el pa directament al marbre i tapat amb un drap humit.
![llonguet pas33 llonguet pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/52/60/llonguet-pas33.jpeg)
Fan bona pinta, no?
![llonguet pas34 llonguet pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/52/84/llonguet-pas34.jpeg)
Doncs aquí els tenim. Avui hem sopat llonguets amb pa amb tomàquet, llonganissa i pernil ibèric... ummm!
![llonguet pas35 llonguet pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/53/08/llonguet-pas35.jpeg)
Us deixo algunes fotos més...
![llonguet pas36 llonguet pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/53/32/llonguet-pas36.jpeg)
... de la molla...
![llonguet pas37 llonguet pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/53/56/llonguet-pas37.jpeg)
... i de tots junts...
![llonguet pas38 llonguet pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/53/80/llonguet-pas38.jpeg)
No sé si ha quedat clara l'explicació dels plecs de la massa, però si teniu cap dubte... feu-me saber, eh? Bon profit!