Feia temps que volia tastar aquest plat extremadament fàcil de fer que combina pasta amb bacallà. Tenia ganes de tastar-ho, ja que s'acostuma a acompanyar amb allioli i, certament, és una combinació encertada. D'aquelles receptes que podeu fer entre setmana... un plat de "dilluns"... per endur-se a la feina, dins el "tupper" fins i tot.... potser sense allioli, no?... que després a la feina no hi ha qui aguanti una tarda de rots que tallen l'aire, eh?... jeje. Tsch... per cert, que no és cap invent això.
320 g de macarrons
200 g de bacallà esqueixat i dessalat
4 tomàquets madurs trinxats
1 ceba gran trinxada
pebre
llorer
oli d'oliva
sal
aigua
Variants:
- Ho podeu gratinar amb formatge
- Ho podeu servir amb allioli
![macarrons bacalla pas1 macarrons bacalla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/39/01/macarrons-bacalla-pas1.jpeg)
Jo he comprat el bacallà esqueixat i salat avui mateix, de bon matí.
![macarrons bacalla pas2 macarrons bacalla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/39/43/macarrons-bacalla-pas2.jpeg)
Es més recomanable posar-lo en remull el dia abans i canviar l'aigua dues o tres vegades, però si ho feu el mateix dia li haureu de canviar l'aigua entre 6 i 8 vegades en un termini de 2-4 hores... i no us quedarà salat.
![macarrons bacalla pas3 macarrons bacalla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/39/85/macarrons-bacalla-pas3.jpeg)
D'entrada, posarem abundant aigua a bullir en una olla... amb el llorer i una mica de sal.
![macarrons bacalla pas5 macarrons bacalla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/40/69/macarrons-bacalla-pas5.jpeg)
Jo avui utilitzaré aquests macarrons ratllats.
![macarrons bacalla pas6 macarrons bacalla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/41/11/macarrons-bacalla-pas6.jpeg)
Netegem els tomàquets... i els ratllem.
![macarrons bacalla pas7 macarrons bacalla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/41/53/macarrons-bacalla-pas7.jpeg)
La ceba, la piquem.
![macarrons bacalla pas8 macarrons bacalla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/41/95/macarrons-bacalla-pas8.jpeg)
En una paella amb un rajolí d'oli, sofregim la ceba amb una mica de llorer també.
![macarrons bacalla pas9 macarrons bacalla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/42/37/macarrons-bacalla-pas9.jpeg)
A foc baix... deixem que vagi caramel·litzant.
![macarrons bacalla pas10 macarrons bacalla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/42/79/macarrons-bacalla-pas10.jpeg)
Passats uns 5-10 minuts...afegirem un rajolí de vi. Això no apareix a la recepta del corpus... però el sucre del vi ajudarà a enfosquir el sofregit.
![macarrons bacalla pas12 macarrons bacalla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/43/63/macarrons-bacalla-pas12.jpeg)
Aneu-la remenant per evitar que es cremi i poc a poc s'evaporarà tot el líquid i anirà agafant coloret.
![macarrons bacalla pas14 macarrons bacalla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/44/47/macarrons-bacalla-pas14.jpeg)
Una miqueta de sucre, per allò de l'acidesa del tomàquet.
![macarrons bacalla pas15 macarrons bacalla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/44/89/macarrons-bacalla-pas15.jpeg)
Una mica de sal...i ho deixem 5-8 minutets més... que redueixi el suc del tomàquet.
![macarrons bacalla pas16 macarrons bacalla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/45/31/macarrons-bacalla-pas16.jpeg)
L'aigua ja bull...
![macarrons bacalla pas17 macarrons bacalla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/45/73/macarrons-bacalla-pas17.jpeg)
... tirem els macarrons. La idea és tenir-los apunt sense haver de refredar-los ni mullar-los amb aigua un cop cuits... que perden tot el sabor.
![macarrons bacalla pas18 macarrons bacalla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/46/15/macarrons-bacalla-pas18.jpeg)
Una mica de pebre negre al sofregit.
![macarrons bacalla pas20 macarrons bacalla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/46/99/macarrons-bacalla-pas20.jpeg)
Ara, ho posem en un bol per triturar. Aquest pas no és imprescindible, però així queda la salsa més fina.
![macarrons bacalla pas21 macarrons bacalla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/47/41/macarrons-bacalla-pas21.jpeg)
Amb la batedora elèctrica ho piquem.
![macarrons bacalla pas22 macarrons bacalla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/47/83/macarrons-bacalla-pas22.jpeg)
Aboquem de nou el sofregit...
![macarrons bacalla pas23 macarrons bacalla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/48/25/macarrons-bacalla-pas23.jpeg)
... i el reservem.
![macarrons bacalla pas24 macarrons bacalla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/48/67/macarrons-bacalla-pas24.jpeg)
Els macarrons ja són cuits... els escorrem.
![macarrons bacalla pas26 macarrons bacalla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/49/51/macarrons-bacalla-pas26.jpeg)
Escalfem una mica el sofregit...
![macarrons bacalla pas27 macarrons bacalla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/49/93/macarrons-bacalla-pas27.jpeg)
... i hi incorporem el bacallà.
![macarrons bacalla pas28 macarrons bacalla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/50/35/macarrons-bacalla-pas28.jpeg)
Ho remenem una mica... i amb 2 o 3 minuts, amb la mateixa escalfor, ja estarà el bacallà cuit.
![macarrons bacalla pas29 macarrons bacalla pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/50/77/macarrons-bacalla-pas29.jpeg)
Incorporem els macarrons.
![macarrons bacalla pas30 macarrons bacalla pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/51/19/macarrons-bacalla-pas30.jpeg)
Ho remenem tot plegat.
![macarrons bacalla pas31 macarrons bacalla pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/51/61/macarrons-bacalla-pas31.jpeg)
Aquest pas és opcional, però a mi m'agrada gratinar-los al forn una mica.
![macarrons bacalla pas32 macarrons bacalla pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/52/03/macarrons-bacalla-pas32.jpeg)
Així està millor, no?
![macarrons bacalla pas33 macarrons bacalla pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/52/45/macarrons-bacalla-pas33.jpeg)
I ja els podem emplatar, així mateix.
![macarrons bacalla pas34 macarrons bacalla pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/52/87/macarrons-bacalla-pas34.jpeg)
En qualsevol cas, jo recomano servir-los amb una maionesa d'all (allioli de turmix).
![macarrons bacalla pas35 macarrons bacalla pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/53/29/macarrons-bacalla-pas35.jpeg)
Els macarrons, amb els trossets de bacallà, barrejats amb l'allioli estan molt bons.
![macarrons bacalla pas36 macarrons bacalla pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/53/71/macarrons-bacalla-pas36.jpeg)
Bon profit!