Avui veurem com fer uns macarrons tan altament saborosos com calòrics, tot sigui dit. Una recepta tradicional molt agraïda de fer. Podeu aprofitar per cuinar una quantitat més gran i congelar-ne una part per a ser consumida més endavant, entre setmana, a la feina, etc. Si voleu fer una versió amb menys greixos, podeu canviar la nata líquida per llet evaporada, la carn magra de porc per pollastre i el formatge emprat per a fer el gratinat pot ser de règim. En qualsevol cas, i com tot en aquesta vida, tot es pot consumir amb una certa mesura dintre d'una dieta equilibrada i un estil de vida saludable.
400 g de macarrons
125 g de formatge ratllat per a la salsa
150 g de carn magra de porc
12 tomàquets madurs
3 cebes
1 l de nata per cuinar
oli d'oliva
formatge per gratinar
sal
![macarrons del cardenal pas1 macarrons del cardenal pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/74/68/macarrons-del-cardenal-pas1.jpeg)
Comencem preparant tots els ingredients.
![macarrons del cardenal pas2 macarrons del cardenal pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/75/13/macarrons-del-cardenal-pas2.jpeg)
Macarrons de tota la vida.
![macarrons del cardenal pas3 macarrons del cardenal pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/75/55/macarrons-del-cardenal-pas3.jpeg)
Formatge ratllat tipus parmesà.
![macarrons del cardenal pas4 macarrons del cardenal pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/75/97/macarrons-del-cardenal-pas4.jpeg)
El tomàquet es pot pelar i fer a dauets. Però jo no el pelaré ja que després ho trituraré tot amb la batedora elèctrica.
![macarrons del cardenal pas5 macarrons del cardenal pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/76/39/macarrons-del-cardenal-pas5.jpeg)
Trinxem la ceba també.
![macarrons del cardenal pas6 macarrons del cardenal pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/76/81/macarrons-del-cardenal-pas6.jpeg)
I la carn magra de porc...
![macarrons del cardenal pas7 macarrons del cardenal pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/77/23/macarrons-del-cardenal-pas7.jpeg)
... que tallarem a daus petits.
![macarrons del cardenal pas8 macarrons del cardenal pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/77/65/macarrons-del-cardenal-pas8.jpeg)
Ara, en un cassó abocarem la nata líquida...
![macarrons del cardenal pas9 macarrons del cardenal pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/78/07/macarrons-del-cardenal-pas9.jpeg)
... i afegirem el formatge ratllat.
![macarrons del cardenal pas10 macarrons del cardenal pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/78/49/macarrons-del-cardenal-pas10.jpeg)
Desfeu-lo bé. A foc lent, reduïu la nata a la meitat, i compte que en bullir pot vessar!
![macarrons del cardenal pas11 macarrons del cardenal pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/78/94/macarrons-del-cardenal-pas11.jpeg)
Un cop feta la salsa, podeu passar aquesta salsa per la batedora per eliminar grumolls. A mi no m'ha calgut.
![macarrons del cardenal pas12 macarrons del cardenal pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/79/36/macarrons-del-cardenal-pas12.jpeg)
Reservem la salsa i salem i empebrem la carn.
![macarrons del cardenal pas13 macarrons del cardenal pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/79/78/macarrons-del-cardenal-pas13.jpeg)
En una paella ben calenta amb un raig d'oli daurem la carn magra.
![macarrons del cardenal pas14 macarrons del cardenal pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/80/20/macarrons-del-cardenal-pas14.jpeg)
Ha de tenir un bonic color. La reservem.
![macarrons del cardenal pas15 macarrons del cardenal pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/80/62/macarrons-del-cardenal-pas15.jpeg)
A la mateixa paella, i afegint més oli si cal, hi sofregirem la ceba.
![macarrons del cardenal pas16 macarrons del cardenal pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/81/04/macarrons-del-cardenal-pas16.jpeg)
A poc a poc agafarà coloret.
![macarrons del cardenal pas17 macarrons del cardenal pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/81/46/macarrons-del-cardenal-pas17.jpeg)
En aquest punt ja hi podrem afegir el tomàquet que hem fet a daus. He incorporat una cullerada de pebre vermell dolç, que sempre m'agrada.
![macarrons del cardenal pas18 macarrons del cardenal pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/81/88/macarrons-del-cardenal-pas18.jpeg)
Deixarem fer el sofregit uns 15 minuts a foc baix...
![macarrons del cardenal pas19 macarrons del cardenal pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/82/30/macarrons-del-cardenal-pas19.jpeg)
... i tapat.
![macarrons del cardenal pas20 macarrons del cardenal pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/82/72/macarrons-del-cardenal-pas20.jpeg)
![macarrons del cardenal pas21 macarrons del cardenal pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/83/14/macarrons-del-cardenal-pas21.jpeg)
Quan bulli, feu els macarrons durant uns 11 minuts, apagueu el foc i deixeu-los a la cassola un parell de minuts més abans d'escórrer-los. Han de quedar tovets. No, no volem la pasta al dente en aquest cas. Així és com es fa aquesta recepta tradicional.
![macarrons del cardenal pas22 macarrons del cardenal pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/83/56/macarrons-del-cardenal-pas22.jpeg)
![macarrons del cardenal pas23 macarrons del cardenal pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/83/98/macarrons-del-cardenal-pas23.jpeg)
... i el remenarem. L'objectiu és fer una mena de melmelada.
![macarrons del cardenal pas24 macarrons del cardenal pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/84/40/macarrons-del-cardenal-pas24.jpeg)
Tota l'aigua dels tomàquets s'ha d'evaporar pràcticament.
![macarrons del cardenal pas25 macarrons del cardenal pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/84/82/macarrons-del-cardenal-pas25.jpeg)
Passem aquest sofregit a un pot...
![macarrons del cardenal pas26 macarrons del cardenal pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/85/24/macarrons-del-cardenal-pas26.jpeg)
... i el triturem amb una batedora elèctrica. Ho reservem.
![macarrons del cardenal pas28 macarrons del cardenal pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/86/08/macarrons-del-cardenal-pas28.jpeg)
Unteu la safata amb una mica d'oli. Feu una capa de macarrons.
![macarrons del cardenal pas29 macarrons del cardenal pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/86/50/macarrons-del-cardenal-pas29.jpeg)
Ara escampeu una capa de sofregit de tomàquet per sobre.
![macarrons del cardenal pas30 macarrons del cardenal pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/86/92/macarrons-del-cardenal-pas30.jpeg)
Escampeu uns talls de carn per sobre.
![macarrons del cardenal pas31 macarrons del cardenal pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/87/34/macarrons-del-cardenal-pas31.jpeg)
Recuperem la salsa de nata i formatge que tenim feta.
![macarrons del cardenal pas32 macarrons del cardenal pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/87/76/macarrons-del-cardenal-pas32.jpeg)
I escampem una capa de salsa per sobre dels macarrons.
![macarrons del cardenal pas33 macarrons del cardenal pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/88/18/macarrons-del-cardenal-pas33.jpeg)
Més o menys, no us preocupeu si no queda tot cobert.
![macarrons del cardenal pas34 macarrons del cardenal pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/88/60/macarrons-del-cardenal-pas34.jpeg)
Seguidament repetim la mateixa operació: una nova capa de macarrons...
![macarrons del cardenal pas35 macarrons del cardenal pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/89/02/macarrons-del-cardenal-pas35.jpeg)
... més salsa de tomàquet...
![macarrons del cardenal pas36 macarrons del cardenal pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/89/44/macarrons-del-cardenal-pas36.jpeg)
... i més salsa de formatge.
![macarrons del cardenal pas37 macarrons del cardenal pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/89/86/macarrons-del-cardenal-pas37.jpeg)
I ho acabarem cobrint la part superior amb formatge ratllat. En aquest cas he preferit canviar el tipus de formatge i utilitzar un d'especial per a gratinar.
![macarrons del cardenal pas38 macarrons del cardenal pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/90/28/macarrons-del-cardenal-pas38.jpeg)
Com podeu veure, m'ha sortit una safata gran per a 4 persones i dues petites per a 1 o 2 dues persones, que congelaré.
![macarrons del cardenal pas39 macarrons del cardenal pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/90/70/macarrons-del-cardenal-pas39.jpeg)
Posem a gratinar els macarrons. No cal dir que, amb tantes calories, és innecessari afegir uns daus de mantega, però els hi podeu posar si voleu. I que consti que no tinc pas cap obsessió amb les calories, eh?
![macarrons del cardenal pas40 macarrons del cardenal pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/91/12/macarrons-del-cardenal-pas40.jpeg)
Ja ho tenim això.
![macarrons del cardenal pas41 macarrons del cardenal pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/91/54/macarrons-del-cardenal-pas41.jpeg)
Diu "menja'm!".
![macarrons del cardenal pas42 macarrons del cardenal pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/91/96/macarrons-del-cardenal-pas42.jpeg)
Els servirem ben calentons a taula.
![macarrons del cardenal pas43 macarrons del cardenal pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/92/38/macarrons-del-cardenal-pas43.jpeg)
Espero que us agradin.
![macarrons del cardenal pas44 macarrons del cardenal pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/92/80/macarrons-del-cardenal-pas44.jpeg)
Bon profit!
![macarrons del cardenal pas45 macarrons del cardenal pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/33/93/22/macarrons-del-cardenal-pas45.jpeg)