L'altre dia, i no em pregunteu per què, em van venir unes terribles ganes de menjar macarrons... però macarrons d'aquells de tota la vida.

Doncs bé, repassant i repassant receptes, em vaig adonar que encara no havia publicat mai la recepta tradicional dels macarrons!... els de tota la vida! I, és clar, no podia passar ni un minut més amb aquesta manca clamorosa.

Tot i que els macarrons que fem tota la vida a casa són lleugerament diferents, jo avui us presento la recepta tradicional de macarrons. Bé, permeteu-me haver afegit uns daus de pernil i xoriço.

I si, si... ja sé que a cada casa els macarrons es fan lleugerament diferents, no passa res, així ha de seguir. Però com sempre us indico, és important definir una recepta base que serveixi de referència única i ens permeti tipificar aquest plat dins un recull universal de receptes tradicionals catalanes

Com veureu, aquests macarrons no tenen cap misteri, però tal i com us comentava al principi... quan et venen ganes de menjar macarrons... et venen ganes de menjar macarrons... i és difícil resistir-s'hi. ... ummmm... ara, pot ser, us han vingut ganes de menjar macarrons a vosaltres... no?.

Som-hi!

Ingredients

320gr. macarrons

200gr. carn picada

100gr. formatge ratllat

2 tomàquets madurs trinxats

2 grans d'all trinxats

1 ceba trinxada

oli d'oliva

aigua

llorer

sal

 

Variants:

En comptes de gratinar-los es pot servir el formatge a part

A l'hora de gratinar s'hi poden posar unes boles de mantega amb el formatge

En lloc d'afegir aigua al sofregit, s'hi pot afegir una mica de llet

Es pot fer amb trossos de pernil substituint la carn

Es poden afegir herbes al sofregit: orenga, farigola, etc.

Si s'ha fet rostit uns dies abans, se'n pot aprofitar l'oli per fer el sofregit

S'hi pot afegir tòfona trinxada o ratllada

És costum d'afegir una mica de paté al sofregit

La carn pot ser de pollastre, vedella, porc o barrejada

S'hi poden afegir daus de pernil i xoriço o trossos de salsitxa

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

És important escollir un bon xoriço. La incorporació del xoriço és cosa meva, però trobo que és un ingredient tan habitual que calia afegir-lo.

3.

Els macarrons, els de tota la vida... que ara em penso que li diuen "plumas". Poden ser ratllats o no, i més llargs o més curts.

4.

La carn picada. Com sempre us recomano comprar-la molt fresca. Si és possible que us la piquin al davant, ja que la carn que entra en contacte amb el metall s'oxida ràpidament. La carn picada ha de ser barreja de vedella i porc. En el meu cas, jo sempre demano una proporció de 60% vedella + 40% porc, tant per hamburgueses com per mandonguilles com per la pilota pel caldo. L'heu de salar i empebrar.

5.

L'all i la ceba, ben trinxats.

6.

De moment el que farem serà daurar la carn en una paella amb un raig d'oli d'oliva. Procureu remenar-la bé i desfer tots els grumolls.

7.

Quan la carn sigui gairebé cuita, hi afegirem l'all i la ceba.

8.

Deixarem que el conjunt es faci durant uns minutets més...

9.
10.

Ho remenem bé i abaixem el foc. Ho deixarem coure a foc lent durant uns 25-30 minuts.

11.

Ho tapem si voleu.

12.

De tant en tant, controleu que no es quedi sense líquid o es cremarà el sofregit. Com us comentava, si cal, podeu afegir una mica d'aigua.

13.

Mentre, en un altre foc, ja podeu anar preparant una olla amb abundant aigua i una mica de sal.

14.

Poseu-hi un parell de fulles de llorer...

15.

... i, quan bulli, aboqueu-hi els macarrons. No cal afegir oli a l'aigua dels macarrons. Com passa amb tota la pasta, heu de procurar controlar el temps de cocció de la pasta per evitar haver-la de mullar amb aigua freda. D'aquesta manera, un cop cuits els macarrons els barrejarem directament amb el sofregit.

16.

Poc a poc la carn s'anirà fent. Tasteu-ho per saber si s'ha de rectificar de sal i si la carn ja és feta.

17.

Passats uns 12-14 minuts, segons el que indiqui cada fabricant de pasta, ja podrem escórrer el macarrons.

18.

La salseta ja la tenim a punt. Si la paella es baixa, passeu el sofregit a una cassola més gran. Jo utilitzo la mateixa de coure els macarrons i així no cal embrutar més del compte.

19.

Escorreu-los bé.

20.

Els incorporem a la cassola.

21.

Incorporeu-hi ara el sofregit i barregeu-ho.

22.

Amb el foc més aviat baix escalfarem el conjunt uns minuts, vigilant no se'ns cremi.

23.

Avui, ho servirem en cassoletes de terrissa individuals.

24.

Quina flaire!

25.

Només ens queda posar una mica de formatge per gratinar...

26.

... i mantenir-ho al forn en mode grill durant uns 10 minutets.

27.

I ja ho podem portar a taula.

28.

Senzills, clàssics, però sempre bons. Un porronet de vi negre li va especialment bé als macarrons, així com una mica de vi amb gasosa i gel també.

29.

Bon profit!