No sé què tenen les mandonguilles que atrauen tothom. Unes bones mandonguilles, és clar, que hi ha de tot. Però quan saps que són bones, es converteixen en objectes de desig que, fins i tot, desperten els instints més grollers. Ja hem vist diverses maneres de fer les mandonguilles (amb samfaina, amb salsa de tomàquet, amb sípia i pèsols, amb cigrons i ceps, etc.). Però faltava la recepta més genèrica de totes, d'aquelles que fotien les àvies.

Bàsicament, parlem de mandonguilles en una salsa més elaborada, amb un sofregit maco, una mica de vi, brou i la seva picadeta. Tot senzill de fer, tot i que una mica laboriós. Respecte a aquest plat, el de sempre, bons aliments i a sucar-hi pa! Amb aquesta recepta us sortiran unes 20 mandonguilles. Som-hi!

Ingredients

400 g de carn de vedella picada

400 g de carn de porc picada

3 alls

2 ous

julivert fresc

llet

pebre negre

pa ratllat

farina

3 tomàquets madurs

1 pebrot verd

1 got de vi blanc

1 cullerada de comí

1 ceba trinxada

1 cullerada de pebre vermell

2 llesques petites de pa torrat

brou o aigua

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu fer-les sense comí

Es poden fer només amb carn de vedella o amb carn de porc

El sofregit no cal triturar-lo sempre

Si us agrada el picant, s'hi pot posar un bitxo al sofregit o dins la carn

Preparació
1.

Prepareu les verdures.

2.

Primer de tot haureu de fer les mandonguilles. Barregeu bé les dues carns i saleu-les.

3.

Poseu també el pebre.

4.

Afegiu-hi els ous, tot i que amb un, per a mi ja és suficient. També la picada de julivert i all.

5.

Ara, en un altre recipient, barregeu la molla de pa amb llet, ben remullat. Amb tres molles de tres llesques de pa de pagès és suficient. Feu una pasta i incorporeu-la a la carn.

6.

Tireu-hi tres o quatre cullerades de pa ratllat i, ara si, barregeu-ho bé tot plegat.

7.

En aquest punt, poseu a escalfar abundant oli en una cassola. Si voleu, poseu-hi una mica d'all per donar sabor a l'oli.

8.

Fregiu les mandonguilles, procurant no coure-les massa de dins.

9.

Doneu-li la volta i feu-les bé per les dues bandes.

10.

Un cop fregides reserveu-les sobre un paper absorbent.

11.

Trinxeu la ceba i el pebrot.

12.

Retireu l'excés d'oli i aprofiteu-ne la resta per fer el sofregit. Primer l'all, després la ceba i el pebrot. Que es faci bé.

13.

Mentrestant, aneu ratllant els tomàquets.

14.

Afegiu (si us agrada) una mica de pebre vermell al tomàquet. Li donarà gust i color.

15.

I també una cullerada de comí, que li aportarà el punt singular a aquestes mandonguilles. No us passeu, o condicionareu el plat.

16.

Un cop fregit el pa, passeu-lo a un pot per triturar, però encara no feu res.

17.

Quan la ceba i el pebrot tinguin bon color, tireu el tomàquet dins la cassola.

18.

Deixeu-ho fer a foc mitjà-baix durant uns 12-15 minuts. Saleu-ho una mica i tireu un polsim de sucre també.

19.

Un cop tingueu el sofregit fet, passeu-lo al pot per triturar amb les torrades de pa.

20.

Deixeu-ho ben fi.

21.

I ho torneu a passar a la mateixa cassola.

22.

En aquest moment, tireu-hi el brou. Jo us diria que uns 500 ml aproximadament per aquesta quantitat. Si no teniu prou, podeu afegir-hi aigua, però un brou de pollastre, carn o verdures li va molt bé.

23.

Que faci xup-xup uns 20 minuts més o menys, i rectifiqueu de sal. Tasteu la salsa.

24.

Ara ja serà el moment d'incorporar les mandonguilles a la salsa.

25.

Deixeu-les coure juntes durant uns 5 minuts més i ja podeu apagar el foc. Com tots els guisats, si ho deixeu reposar un temps molt millor. Fins i tot, consumir-les l'endemà és recomanable.

26.

Serviu-les ben calentes.

27.

I que no falti pa, eh? Les voleu veure per dins, oi?

28.

Ummm, molt bones, senzilles, ximples, reconfortants i tradicionals. Els nens es tornen bojos.

29.

Bon profit!