Quin petit plaer eh?... d'aquelles coses tontes i bones que té la vida. Unes mandonguilles amb tomàquet. Es poden menjar de primer, de segon... o com a tapa. De postres... millor que no, jeje. Les mandonguilles conformen una de les tradicions més arrelades de la nostra cuina. Quantes mandonguilles hauran arrodonit les nostres mares i àvies?... una pila segur.
Per tant, us presento una recepta senzillota... però que agrada a grans i petits. No falla mai. Penseu en les mandonguilles de tant en tant... perquè quan les mengem... sempre ens semblen més bones del que recordàvem... a què si? En aquest cas... la samfaina és molt lleugera... gairebé una salsa de tomàquet.
200gr. carn picada de porc
200gr. carn picada de vedella
1 ou
2 grans d'all
julivert
un raig de llet
molla de pa
pebre negre
oli d'oliva
sal
samfaina
patates fregides de guarnició
Variants:
- Podeu arrebossar les mandonguilles amb pa ratllat en comptes de farina
![mandonguilles samfaina pas1 mandonguilles samfaina pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/04/18/mandonguilles-samfaina-pas1.jpeg)
Començarem per preparar les mandonguilles. Picarem un parell de grans d'all i julivert. Ben petitó.
![mandonguilles samfaina pas2 mandonguilles samfaina pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/05/02/mandonguilles-samfaina-pas2.jpeg)
En un bol... hi posarem l'all i julivert.... i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès que va millor.
![mandonguilles samfaina pas3 mandonguilles samfaina pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/05/44/mandonguilles-samfaina-pas3.jpeg)
Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.
![mandonguilles samfaina pas4 mandonguilles samfaina pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/05/86/mandonguilles-samfaina-pas4.jpeg)
Afegim un xorret de llet... per aconseguir fer una pasta amb el pa.
![mandonguilles samfaina pas5 mandonguilles samfaina pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/06/28/mandonguilles-samfaina-pas5.jpeg)
Incorporem un ou.
![mandonguilles samfaina pas6 mandonguilles samfaina pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/06/70/mandonguilles-samfaina-pas6.jpeg)
Una mica de pebre...
![mandonguilles samfaina pas7 mandonguilles samfaina pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/07/12/mandonguilles-samfaina-pas7.jpeg)
Una mica de sal...
![mandonguilles samfaina pas8 mandonguilles samfaina pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/07/54/mandonguilles-samfaina-pas8.jpeg)
... i la carn picada... a mi m'agrada fer-la amb un 40% de porc i vedella en un 60%. Però com vulgueu.
![mandonguilles samfaina pas9 mandonguilles samfaina pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/08/11/mandonguilles-samfaina-pas9.jpeg)
Es remena tot i ja podem començar a fer boles.
![mandonguilles samfaina pas10 mandonguilles samfaina pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/08/95/mandonguilles-samfaina-pas10.jpeg)
A mi m'agrada enfarinar-les... però molta gent les arrebossa amb pa ratllat.
![mandonguilles samfaina pas11 mandonguilles samfaina pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/09/52/mandonguilles-samfaina-pas11.jpeg)
D'altre banda, anirem preparant una samfaina senzilleta. Veureu que no hi poso els ingredients a la recepta... millor que us passeu per la recepta de samfaina prèviament... i veureu millor el pas a pas. Ratllem el tomàquet...
![mandonguilles samfaina pas12 mandonguilles samfaina pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/09/97/mandonguilles-samfaina-pas12.jpeg)
... piquem el pebrot verd...
![mandonguilles samfaina pas13 mandonguilles samfaina pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/10/39/mandonguilles-samfaina-pas13.jpeg)
... la ceba...
![mandonguilles samfaina pas14 mandonguilles samfaina pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/10/81/mandonguilles-samfaina-pas14.jpeg)
... i fem un sofregit amb el pebrot... primer...
![mandonguilles samfaina pas15 mandonguilles samfaina pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/11/23/mandonguilles-samfaina-pas15.jpeg)
En un altre foc... podem anar fregint les mandonguilles...
![mandonguilles samfaina pas17 mandonguilles samfaina pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/12/10/mandonguilles-samfaina-pas17.jpeg)
... quan sigui daurada la ceba... incorporem el tomàquet...
![mandonguilles samfaina pas18 mandonguilles samfaina pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/12/52/mandonguilles-samfaina-pas18.jpeg)
... i com que el tomàquet no és massa vermell... li afegiré una mica de pebre vermell dolç.
![mandonguilles samfaina pas19 mandonguilles samfaina pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/12/94/mandonguilles-samfaina-pas19.jpeg)
Molt bé.
![mandonguilles samfaina pas20 mandonguilles samfaina pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/13/36/mandonguilles-samfaina-pas20.jpeg)
Ho remenem tot plegat... un polsim de sal... un polsim de sucre i deixem que redueixi una mica a foc ben baix i tapat. Si voleu, es pot afegir mig gotet d'aigua.
![mandonguilles samfaina pas21 mandonguilles samfaina pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/13/78/mandonguilles-samfaina-pas21.jpeg)
Seguirem fregint les mandonguilles.
![mandonguilles samfaina pas22 mandonguilles samfaina pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/14/20/mandonguilles-samfaina-pas22.jpeg)
Passats uns 15 minutets... ja podem incorporar les mandonguilles a la samfaina.
![mandonguilles samfaina pas23 mandonguilles samfaina pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/14/62/mandonguilles-samfaina-pas23.jpeg)
Ho tindrem 10 minutets més a foc baix.
![mandonguilles samfaina pas24 mandonguilles samfaina pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/15/04/mandonguilles-samfaina-pas24.jpeg)
Ja estan fetes.
![mandonguilles samfaina pas25 mandonguilles samfaina pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/15/46/mandonguilles-samfaina-pas25.jpeg)
Parem el foc.
![mandonguilles samfaina pas26 mandonguilles samfaina pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/15/88/mandonguilles-samfaina-pas26.jpeg)
Ara, podem acompanyar-les amb unes patates fregides que he tallat amb forma de mitja lluna. Podeu utilitzar l'oli de fregir les mandonguilles... que amb les espurnes de farina li donaran un toc especial a la patata.
![mandonguilles samfaina pas27 mandonguilles samfaina pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/16/30/mandonguilles-samfaina-pas27.jpeg)
Les reservem en un paper absorbent.
![mandonguilles samfaina pas28 mandonguilles samfaina pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/16/72/mandonguilles-samfaina-pas28.jpeg)
I vinga nanos, muntem el plat.
![mandonguilles samfaina pas29 mandonguilles samfaina pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/17/14/mandonguilles-samfaina-pas29.jpeg)
Fàcil, no?... bé, té la seva feina, però gens complicada.
![mandonguilles samfaina pas30 mandonguilles samfaina pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/17/56/mandonguilles-samfaina-pas30.jpeg)
Un cop fet aquest plat... entendreu millor a les vostres àvies.
![mandonguilles samfaina pas31 mandonguilles samfaina pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/17/98/mandonguilles-samfaina-pas31.jpeg)
Que en sobren?... per l'endemà... o a congelar. No llenceu res!
![mandonguilles samfaina pas32 mandonguilles samfaina pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/79/18/40/mandonguilles-samfaina-pas32.jpeg)
Bon Profit!