Quin petit plaer eh?... d'aquelles coses tontes i bones que té la vida. Unes mandonguilles amb tomàquet. Es poden menjar de primer, de segon... o com a tapa. De postres... millor que no, jeje.  Les mandonguilles conformen una de les tradicions més arrelades de la nostra cuina. Quantes mandonguilles hauran arrodonit les nostres mares i àvies?... una pila segur.

Per tant, us presento una recepta senzillota... però que agrada a grans i petits. No falla mai. Penseu en les mandonguilles de tant en tant... perquè quan les mengem... sempre ens semblen més bones del que recordàvem... a què si? En aquest cas... la samfaina és molt lleugera... gairebé una salsa de tomàquet.

Ingredients

200gr. carn picada de porc  

200gr. carn picada de vedella  

1 ou

2 grans d'all  

julivert  

un raig de llet

molla de pa  

pebre negre

oli d'oliva  

sal  

samfaina

patates fregides de guarnició  

  

Variants:  

- Podeu arrebossar les mandonguilles amb pa ratllat en comptes de farina

Preparació
1.

Començarem per preparar les mandonguilles. Picarem un parell de grans d'all i julivert. Ben petitó.

2.

En un bol... hi posarem l'all i julivert.... i quatre o cinc llesques de molla de pa. Jo compro pa de pagès que va millor.

 

3.

Aprofiteu per esmicolar-lo una mica.

4.

Afegim un xorret de llet... per aconseguir fer una pasta amb el pa.

5.

Incorporem un ou.

6.

Una mica de pebre...

7.

Una mica de sal...

8.

... i la carn picada... a mi m'agrada fer-la amb un 40% de porc i vedella en un 60%. Però com vulgueu.

9.

Es remena tot i ja podem començar a fer boles.

10.

A mi m'agrada enfarinar-les... però molta gent les arrebossa amb pa ratllat.

11.

D'altre banda, anirem preparant una samfaina senzilleta. Veureu que no hi poso els ingredients a la recepta... millor que us passeu per la recepta de samfaina prèviament... i veureu millor el pas a pas. Ratllem el tomàquet...

12.

... piquem el pebrot verd...

13.

... la ceba...

14.

... i fem un sofregit amb el pebrot... primer...

15.

En un altre foc... podem anar fregint les mandonguilles...

16.
17.

... quan sigui daurada la ceba... incorporem el tomàquet...

18.

... i com que el tomàquet no és massa vermell... li afegiré una mica de pebre vermell dolç.

19.

Molt bé.

20.

Ho remenem tot plegat... un polsim de sal... un polsim de sucre i deixem que redueixi una mica a foc ben baix i tapat. Si voleu, es pot afegir mig gotet d'aigua.

21.

Seguirem fregint les mandonguilles.

22.

Passats uns 15 minutets... ja podem incorporar les mandonguilles a la samfaina.

23.

Ho tindrem 10 minutets més a foc baix.

24.

Ja estan fetes.

25.

Parem el foc.

26.

Ara, podem acompanyar-les amb unes patates fregides que he tallat amb forma de mitja lluna. Podeu utilitzar l'oli de fregir les mandonguilles... que amb les espurnes de farina li donaran un toc especial a la patata.

27.

Les reservem en un paper absorbent.

28.

I vinga nanos, muntem el plat.

29.

Fàcil, no?... bé, té la seva feina, però gens complicada.

30.

Un cop fet aquest plat... entendreu millor a les vostres àvies.

31.

Que en sobren?... per l'endemà... o a congelar. No llenceu res!

32.

Bon Profit!