El xef Oscar Manresa ens mostra en el següent vídeo de 3 minuts el procés d'elaboració de les mandonguilles amb sèpia (i cava), un plat de mar i muntanya. Les mandonguilles són característiques de receptaris medievals catalans, unes delícies que es poden combinar amb molts tipus d'acompanyaments (bacallà, patates, pèsols...). I la sèpia, molt estimada a les nostres terres, es pot cuinar a la planxa, fregida amb all i julivert, guisada. Sèpia i mandonguilles: una aportació exquisida de la cuina catalana i un binomi perfecte per gaudir aquests dies.
300 g carn picada de vedella
300 g carn picada de porc
1 gra d'all
1 branca de julivert
1 ou
50 g pa ratllat
Un polsim de sal
5 g pebre blanc
5 g farina blanca
400 g sèpia a trossos
Ingredients per fer el sofregit
Oli d'oliva
1/2 pebrot vermell
1/2 pebrot verd
Gra d'all
1/2 ceba
1 tomàquet triturat
10 g pebre vermell dolç
1/2 cava Torelló
Ingredients per a la picada:
300 g d'avellanes
1 gra d'all
2 branques de julivert
20 g de xocolata
1 llesca de pa
Barregem la carn de porc i la de vedella
Hi afegim un ou perquè s'enganxi bé i la textura sigui, sal i pebre. A més, una mica de pa ratllat. Amb una mica d'all i julivert ho continuarem barrejant tot.
Anem a fer les mandonguilles i, per tant, hem de posar farina i fer les boles amb les mans. Totes de la mateixa proporció.
Posem totes les boletes a una paella amb una mica més d'oli que del normal i les fregim. No cal que es facin molt, l'important és que quedin torradetes per fora. Un cop fet, les reservem.
A la mateixa paella, però amb menys quantitat d'oli, farem el sofregit.
Pebrot vermell, pebrot verd, all i ceba. Tot ben tallat i ho posem a la paella. Ho deixem madurar amb calma perquè agafi color.
Agafem la sèpia, sense la barca (part més dura) ni la boca. L'escaldem a una olla amb aigua sense posar-hi sal ni res. L'enretirem després de 8 minuts. La tallem a daus i la reservem.
Tornem al sofregit, per posar-hi el tomàquet fregit i el pebre vermell. Seguidament, un raig generós de cava Torelló.
Ajuntem a la cassola on hi ha el sofregit i les verdures, la sèpia i les mandonguilles. Ho rematem amb l'afegit del caldo de carn i de peix, ja que és un plat de mar i muntanya.
Finalment, hi tirem la picada típica catalana. Ho deixem 40 o 45 minuts que vagi fent el xup-xup.