El xef Oscar Manresa ens mostra en el següent vídeo de 3 minuts el procés d'elaboració de les mandonguilles amb sèpia (i cava), un plat de mar i muntanya. Les mandonguilles són característiques de receptaris medievals catalans, unes delícies que es poden combinar amb molts tipus d'acompanyaments (bacallà, patates, pèsols...). I la sèpia, molt estimada a les nostres terres, es pot cuinar a la planxa, fregida amb all i julivert, guisada. Sèpia i mandonguilles: una aportació exquisida de la cuina catalana i un binomi perfecte per gaudir aquests dies.

 

Ingredients

300 g carn picada de vedella

300 g carn picada de porc

1 gra d'all

1 branca de julivert

1 ou

50 g pa ratllat

Un polsim de sal

5 g pebre blanc

5 g farina blanca

400 g sèpia a trossos
    
Ingredients per fer el sofregit

Oli d'oliva

1/2 pebrot vermell

1/2 pebrot verd

Gra d'all

1/2 ceba

1 tomàquet triturat

10 g pebre vermell dolç

1/2 cava Torelló

Ingredients per a la picada:

300 g d'avellanes

1 gra d'all

2 branques de julivert

20 g de xocolata

1 llesca de pa

Preparació
1.

Barregem la carn de porc i la de vedella

2.

Hi afegim un ou perquè s'enganxi bé i la textura sigui, sal i pebre. A més, una mica de pa ratllat. Amb una mica d'all i julivert ho continuarem barrejant tot.

3.

Anem a fer les mandonguilles i, per tant, hem de posar farina i fer les boles amb les mans. Totes de la mateixa proporció. 

4.

Posem totes les boletes a una paella amb una mica més d'oli que del normal i les fregim. No cal que es facin molt, l'important és que quedin torradetes per fora. Un cop fet, les reservem.

5.

A la mateixa paella, però amb menys quantitat d'oli, farem el sofregit.

6.

Pebrot vermell, pebrot verd, all i ceba. Tot ben tallat i ho posem a la paella. Ho deixem madurar amb calma perquè agafi color. 

7.

Agafem la sèpia, sense la barca (part més dura) ni la boca. L'escaldem a una olla amb aigua sense posar-hi sal ni res. L'enretirem després de 8 minuts. La tallem a daus i la reservem.

8.

Tornem al sofregit, per posar-hi el tomàquet fregit i el pebre vermell. Seguidament, un raig generós de cava Torelló.

9.

Ajuntem a la cassola on hi ha el sofregit i les verdures, la sèpia i les mandonguilles. Ho rematem amb l'afegit del caldo de carn i de peix, ja que és un plat de mar i muntanya.

10.

Finalment, hi tirem la picada típica catalana. Ho deixem 40 o 45 minuts que vagi fent el xup-xup.