Bàsic entre bàsics. La mantega pastissera, o crema de mantega, és un ingredient molt utilitzat en l'elaboració de moltes postres i pastissos, molta rebosteria i sobretot, el conegut pastís de "Sara" o "Sareta", una de les mones de Pasqua per excel·lència. També podeu afegir sabors i colorants diversos, donat el seu color clar i fer preparats de moka, maduixa, licor, etc. Aquesta mantega, en termes pastissers, seria com l'altra cara de la moneda de la trufa fosca (o cuita): o t'agrada la trufa o t'agrada la mantega. No cal dir que com més bona i de més qualitat sigui la mantega que usem més bones quedaran les nostres receptes.
500 g de sucre
250 ml d'aigua
500 g de mantega
2 rovells
aroma de vainilla i colorant d'ou
![mantega pastissera pas1 mantega pastissera pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/96/30/mantega-pastissera-pas1.jpeg)
Abans de res haurem de preparar l'almívar.
![mantega pastissera pas3 mantega pastissera pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/97/14/mantega-pastissera-pas3.jpeg)
Pesem i posem el sucre...
![mantega pastissera pas4 mantega pastissera pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/97/56/mantega-pastissera-pas4.jpeg)
... i l'aigua junts i ho portem a bullir fins a 114 graus si utilitzeu un termòmetre de cuina. Si no en teniu, amb tenir-ho bullint de 3 a 4 minuts serà suficient.
![mantega pastissera pas5 mantega pastissera pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/97/98/mantega-pastissera-pas5.jpeg)
Com ja he comentat, és important que la mantega sigui bona.
![mantega pastissera pas6 mantega pastissera pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/98/40/mantega-pastissera-pas6.jpeg)
No m'agrada parlar de marques en concret, però tots sabem quines són les més bones.
![mantega pastissera pas7 mantega pastissera pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/98/82/mantega-pastissera-pas7.jpeg)
Mentre es fa el sucre anirem preparant els rovells d'ou.
![mantega pastissera pas8 mantega pastissera pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/99/24/mantega-pastissera-pas8.jpeg)
Els podeu tirar en el bol on ho barrejarem tot plegat al final.
![mantega pastissera pas9 mantega pastissera pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/46/99/66/mantega-pastissera-pas9.jpeg)
Amb dos en tindrem prou.
![mantega pastissera pas10 mantega pastissera pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/00/50/mantega-pastissera-pas10.jpeg)
Ara hem d'afegir una mica d'aroma de vainilla.
![mantega pastissera pas11 mantega pastissera pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/00/92/mantega-pastissera-pas11.jpeg)
Jo hi he posat 3 taps com aquest de la Vahiné...
![mantega pastissera pas12 mantega pastissera pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/01/34/mantega-pastissera-pas12.jpeg)
... però també podeu utilitzar vainilla en pols.
![mantega pastissera pas13 mantega pastissera pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/01/76/mantega-pastissera-pas13.jpeg)
Afegirem una mica de colorant color ou. És important que tingui un color atractiu.
![mantega pastissera pas14 mantega pastissera pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/02/18/mantega-pastissera-pas14.jpeg)
Potser veieu un color molt aparatós ara...però ja veureu el resultat final. La mantega ha de tenir un color cremós... i no pas blanc.
![mantega pastissera pas15 mantega pastissera pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/02/60/mantega-pastissera-pas15.jpeg)
Anirem tallant la mantega a trossos.
![mantega pastissera pas16 mantega pastissera pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/03/02/mantega-pastissera-pas16.jpeg)
Ja tenim l'almívar a punt i calentet.
![mantega pastissera pas17 mantega pastissera pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/03/44/mantega-pastissera-pas17.jpeg)
I la mantega també.
Ara és qüestió de col·locar la pala a la batedora.
![mantega pastissera pas19 mantega pastissera pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/04/28/mantega-pastissera-pas19.jpeg)
Poseu la batedora al mínim i aneu tirant el sucre... un rajolinet...
![mantega pastissera pas20 mantega pastissera pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/04/70/mantega-pastissera-pas20.jpeg)
Li heu de donar temps perquè es fongui amb l'ou. Si ho tireu tot de cop podeu coure els ous i us quedarà un bunyol, així que paciència, poc a poc i bona lletra.
![mantega pastissera pas21 mantega pastissera pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/05/12/mantega-pastissera-pas21.jpeg)
OK ja hem tirat tot el sucre. Ara hem de deixar refredar la barreja per poder incorporar la mantega.
![mantega pastissera pas22 mantega pastissera pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/05/54/mantega-pastissera-pas22.jpeg)
Si està massa massa calent... hi ha el risc que la mantega es talli i després no lligui.
![mantega pastissera pas23 mantega pastissera pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/06/38/mantega-pastissera-pas23.jpeg)
Jo acostumo a tocar el bol per sota i controlar la temperatura. Amb que no cremi i pugueu aguantar l'escalfor amb les mans serà suficient.
![mantega pastissera pas24 mantega pastissera pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/06/80/mantega-pastissera-pas24.jpeg)
A mida que es refreda, també canvia una mica la textura.
![mantega pastissera pas25 mantega pastissera pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/07/22/mantega-pastissera-pas25.jpeg)
Afegirem la mantega poc a poc... trosset a trosset...
![mantega pastissera pas26 mantega pastissera pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/07/64/mantega-pastissera-pas26.jpeg)
... sense presses i deixant temps perquè gairebé es fongui.
![mantega pastissera pas27 mantega pastissera pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/08/06/mantega-pastissera-pas27.jpeg)
Un cop incorporada tota la mantega... us trobareu una barreja força líquida encara...
![mantega pastissera pas28 mantega pastissera pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/08/48/mantega-pastissera-pas28.jpeg)
... però miraculosament, i de cop i volta, veureu com la mantega es lliga completament...
![mantega pastissera pas29 mantega pastissera pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/08/90/mantega-pastissera-pas29.jpeg)
... oferint aquesta magnífica textura... que és la que busquem. Arribats a aquest punt, deixeu voltar un minutet més i ja ho podem aturar.
![mantega pastissera pas30 mantega pastissera pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/09/32/mantega-pastissera-pas30.jpeg)
Ja tenim la mantega pastissera feta.
![mantega pastissera pas31 mantega pastissera pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/09/74/mantega-pastissera-pas31.jpeg)
La podeu tastar... que està deliciosa.
![mantega pastissera pas32 mantega pastissera pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/10/16/mantega-pastissera-pas32.jpeg)
Guardeu-la en un tàper, però deixeu-la refredar bé abans de posar-la a la nevera.
![mantega pastissera pas33 mantega pastissera pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/10/58/mantega-pastissera-pas33.jpeg)
I un cop a la nevera quedarà gairebé tant dura com la mantega normal. Per tant, l'haureu d'escalfar una mica per utilitzar-la.
![mantega pastissera pas34 mantega pastissera pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/11/00/mantega-pastissera-pas34.jpeg)
L'haureu d'escalfar una mica al foc i batre-la amb un batedor per aconseguir que llisqui i obtenir una textura untable.
![mantega pastissera pas35 mantega pastissera pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/11/42/mantega-pastissera-pas35.jpeg)
Ara ja podeu fer les vostres "saretes", per exemple.
![mantega pastissera pas36 mantega pastissera pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/11/84/mantega-pastissera-pas36.jpeg)
Què bones que són!
![mantega pastissera pas37 mantega pastissera pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/47/12/26/mantega-pastissera-pas37.jpeg)
Bon profit!