El massapà blanc és una base molt utilitzada en pastisseria. Existeixen múltiples llegendes sobre el seu origen (incloent-hi un suposat origen persa), però l'única dada certa és la seva procedència àrab.
Si ho busqueu, el massapà blanc és ametlla i sucre i res més. I anar barrejant-ho fins que lligui. Però jo us ensenyaré la recepta que es fa a les pastisseries, amb puré de patata, que us anirà millor per a les preparacions casolanes. Es poden fer infinitat de productes a partir d'aquesta recepta. De fet, el massapà el podem considerar com a un ingredient més. Com veureu, es poden moltes cosetes com els franxipans, el Tortell de massapà, etc. També podeu fer els clàssics panellets. Orientativament, amb les quantitats d'aquesta recepta us sortiran uns 60-70 panellets. Jo acostumo a fer-ne la meitat. També us recomano la lectura de la recepta Massapà blanc sense sucre, una gran alternativa per tots aquells qui no volen o no poden consumir sucre.
500 g d'ametlla en pols
667 g de sucre
16 g clares d'ou
4 o 5 gotes d'essència de llimona o oli essencial de llimona
Pel puré de patata:
166 ml d'aigua
33 g de flocs de puré de patata (deshidratat)
Variants:
Hi ha qui fa el massapà amb sucre glaç (llustre)
L'essència de llimona és prescindible
![massapa blanc pas1 massapa blanc pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/55/39/massapa-blanc-pas1.jpeg)
Comencem per preparar el puré, que s'haurà de refredar. Quan bulli l'aigua, hi afegim els flocs de puré.
![massapa blanc pas2 massapa blanc pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/55/63/massapa-blanc-pas2.jpeg)
Ho retirem del foc i amb un batedor ho remenem bé.
![massapa blanc pas3 massapa blanc pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/55/87/massapa-blanc-pas3.jpeg)
Que quedi ben lligat sobretot. No afegiu ni llet, ni sal ni mantega.
![massapa blanc pas4 massapa blanc pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/56/11/massapa-blanc-pas4.jpeg)
Ara ho posarem dins un taper i el deixarem refredar.
![massapa blanc pas5 massapa blanc pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/56/35/massapa-blanc-pas5.jpeg)
Tapeu-lo amb paper film, per què si no us agafaré pell. Ho reservem i anem a per la resta.
![massapa blanc pas6 massapa blanc pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/56/59/massapa-blanc-pas6.jpeg)
He comprat aquesta bossa de 2kg d'ametlla en pols. Hi posarem mig quilo d'ametlla en pols dins del bol de l'amassadora. També ho podeu fer a mà, no hi ha problema.
![massapa blanc pas7 massapa blanc pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/56/83/massapa-blanc-pas7.jpeg)
Ara hi incorporem el sucre.
![massapa blanc pas9 massapa blanc pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/57/31/massapa-blanc-pas9.jpeg)
Hi tirarem mitja clara d'ou. Prepareu-la en un got millor.
![massapa blanc pas10 massapa blanc pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/57/55/massapa-blanc-pas10.jpeg)
Molt bé.
![massapa blanc pas11 massapa blanc pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/57/79/massapa-blanc-pas11.jpeg)
I muntarem la pala.
![massapa blanc pas12 massapa blanc pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/58/03/massapa-blanc-pas12.jpeg)
Ho posarem al mínim de velocitat i que vagi fent.
![massapa blanc pas13 massapa blanc pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/58/27/massapa-blanc-pas13.jpeg)
Quan tinguem el puré de patata fred l'afegirem al bol.
![massapa blanc pas14 massapa blanc pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/58/51/massapa-blanc-pas14.jpeg)
I que vagi fent, també. En aquest punt hi afegiríem les gotes d'essència de llimona.
![massapa blanc pas15 massapa blanc pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/58/75/massapa-blanc-pas15.jpeg)
Veureu que mica en mica, va lligant. De fet, només s'ha de barrejar bé, per això és fàcil fer-ho a mà.
![massapa blanc pas16 massapa blanc pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/58/99/massapa-blanc-pas16.jpeg)
Ja està. Ja tenim el massapà fet.
![massapa blanc pas17 massapa blanc pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/59/23/massapa-blanc-pas17.jpeg)
Veureu com es poden fer tota mena de figures.
![massapa blanc pas18 massapa blanc pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/59/50/massapa-blanc-pas18.jpeg)
Ja es podria treballar, però jo aconsello deixar-lo reposar una nit a la nevera.
![massapa blanc pas19 massapa blanc pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/59/74/massapa-blanc-pas19.jpeg)
Amb aquest repòs, el sucre es fondrà una mica i el sucre no serà tant perceptible en boca, tot i que ho serà, no sé si m'explico. Notareu la diferència. Però l'heu d'embolicar amb paper film per què no agafi olors. Es conserva força temps a la nevera. De fet, el podeu fer una setmana abans si voleu.
![massapa blanc pas20 massapa blanc pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/60/01/massapa-blanc-pas20.jpeg)
I a l'endemà ja podreu preparar uns panellets de pinyó...
![massapa blanc pas21 massapa blanc pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/60/28/massapa-blanc-pas21.jpeg)
... o uns franxipans...
![massapa blanc pas22 massapa blanc pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/60/52/massapa-blanc-pas22.jpeg)
... o un tortell de reis. Bon profit!