El massapà blanc és una base molt utilitzada en pastisseria. Existeixen múltiples llegendes sobre el seu origen (incloent-hi un suposat origen persa), però l'única dada certa és la seva procedència àrab.

Si ho busqueu, el massapà blanc és ametlla i sucre i res més. I anar barrejant-ho fins que lligui. Però jo us ensenyaré la recepta que es fa a les pastisseries, amb puré de patata, que us anirà millor per a les preparacions casolanes. Es poden fer infinitat de productes a partir d'aquesta recepta. De fet, el massapà el podem considerar com a un ingredient més. Com veureu, es poden moltes cosetes com els franxipans, el Tortell de massapà, etc. També podeu fer els clàssics panellets. Orientativament, amb les quantitats d'aquesta recepta us sortiran uns 60-70 panellets. Jo acostumo a fer-ne la meitat. També us recomano la lectura de la recepta Massapà blanc sense sucre, una gran alternativa per tots aquells qui no volen o no poden consumir sucre. 

Ingredients

500 g d'ametlla en pols 

667 g de sucre

16 g clares d'ou 

4 o 5 gotes d'essència de llimona o oli essencial de llimona

Pel puré de patata:

166 ml d'aigua

33 g de flocs de puré de patata (deshidratat)

Variants:

Hi ha qui fa el massapà amb sucre glaç (llustre)

L'essència de llimona és prescindible

Preparació
1.
massapa blanc pas1

Comencem per preparar el puré, que s'haurà de refredar. Quan bulli l'aigua, hi afegim els flocs de puré.

2.
massapa blanc pas2

Ho retirem del foc i amb un batedor ho remenem bé.

3.
massapa blanc pas3

Que quedi ben lligat sobretot. No afegiu ni llet, ni sal ni mantega.

4.
massapa blanc pas4

Ara ho posarem dins un taper i el deixarem refredar.

5.
massapa blanc pas5

Tapeu-lo amb paper film, per què si no us agafaré pell. Ho reservem i anem a per la resta.

6.
massapa blanc pas6

He comprat aquesta bossa de 2kg d'ametlla en pols. Hi posarem mig quilo d'ametlla en pols dins del bol de l'amassadora. També ho podeu fer a mà, no hi ha problema.

7.
massapa blanc pas7

Ara hi incorporem el sucre.

8.
massapa blanc pas9

Hi tirarem mitja clara d'ou. Prepareu-la en un got millor.

9.
massapa blanc pas10

Molt bé.

10.
massapa blanc pas11

I muntarem la pala.

11.
massapa blanc pas12

Ho posarem al mínim de velocitat i que vagi fent.

12.
massapa blanc pas13

Quan tinguem el puré de patata fred l'afegirem al bol.

13.
massapa blanc pas14

 I que vagi fent, també. En aquest punt hi afegiríem les gotes d'essència de llimona.

14.
massapa blanc pas15

Veureu que mica en mica, va lligant. De fet, només s'ha de barrejar bé, per això és fàcil fer-ho a mà.

15.
massapa blanc pas16

Ja està. Ja tenim el massapà fet.

16.
massapa blanc pas17

Veureu com es poden fer tota mena de figures.

17.
massapa blanc pas18

Ja es podria treballar, però jo aconsello deixar-lo reposar una nit a la nevera.

18.
massapa blanc pas19

Amb aquest repòs, el sucre es fondrà una mica i el sucre no serà tant perceptible en boca, tot i que ho serà, no sé si m'explico. Notareu la diferència. Però l'heu d'embolicar amb paper film per què no agafi olors. Es conserva força temps a la nevera. De fet, el podeu fer una setmana abans si voleu. 

19.
massapa blanc pas20

I a l'endemà ja podreu preparar uns panellets de pinyó...

20.
massapa blanc pas21

... o uns franxipans...

21.
massapa blanc pas22

... o un tortell de reis. Bon profit!

22.