No podia faltar en el nostre receptari aquesta tradicional recepta de temporada que no us podeu perdre. De fet, fer melmelada (d'entrada) tira enrere, sembla com massa complicat, i realment, és de les elaboracions més fàcils de fer que hi ha. Només us recomano utilitzar fruita madura. No cal que estigui en el punt de fer-se malbé tampoc.
Si voleu, podeu pelar les prunes, però com veureu no cal ni això. Un cop fet la melmelada, la pell perd la seva textura i pràcticament no es nota en boca. A més, això la fa més "artesana".
Som-hi!
1 kg de prunes madures
750 g de sucre
el suc d'una llimona
Variants:
- Podeu pelar les prunes
- Si no voleu trobar grumolls de fruita a la melmelada, talleu-la a trossos més petits
Renteu bé la fruita.
Ara, talleu les prunes a trossos i retireu el pinyol. Si voleu les podeu pelar.
Barregeu les prunes amb el sucre en un cassó.
Espreméu el suc d'una llimona.
I l'incorporeu a la barreja.
Ara poseu el cassó al foc, més aviat baix, i ho remeneu.
Cal remenar de tant en tant, però no constantment.
Deixeu que arrenqui el bull. Segons la quantitat trigarà més o menys, però calculeu uns 40-45 minuts per fer un quilo de prunes.
Veureu com a poc a poc es va fonent la pruna amb el sucre.
Tot i que us quedaran trossos de fruta si les heu tallat a trossos grans. A mi personalment, m'agrada trobar trossos de fruita.
Remeneu una mica i comproveu la textura.
Tireu una gota sobre un plat i mireu si cau ràpidament o més a poc a poc. Quan no tingui textura de líquid, és a dir, més caramel·litzada, ja la tindreu. Tampoc us passeu o us quedarà amb massa textura.
Ja la podeu retirar del foc i deixar-la refredar a temperatura ambient.
Ja la podeu consumir o fer el que han fet les nostres àvies tota la vida: omplir pots i tancar-los al bany Maria.
I a gaudir! És espectacular el sabor!
Bon profit!