Una de les postres més tradicionals i antigues de Catalunya, de la que s'elaborava ja en el segle XIV. S'elabora principalment amb ametlla, sucre, midó de blat de moro o d'arròs, pell de llimona i canyella.
Es pot servir amb mel o nata i també, amb més quantitat de midó, totalment quallat. També hi ha qui crema amb sucre el menjar blanc com si d'una crema catalana es tractés.
En qualsevol dels casos, al moment de servir-ho a taula cal posar-hi canyella en pols per sobre. Tasteu-lo i en parlem! I recordeu que cuinar receptes tradicionals és fer cultura!
1 l d'aigua
300 g d'ametlles crues
150 g de sucre
100 g de midó
1 branca de canyella
1 pell de llimona
una mica de sal
canyella en pols
Variants:
Es pot fer amb llet d'ametlles ja preparada
S'hi poden afegir unes quantes ametlles amargues
Es poden deixar les ametlles dins del líquid sense colar-lo
Es pot substituir el midó per farina d'arròs, o fer servir Maizena
Es pot cremar amb sucre
Es pot servir amb nata o mel
Prepareu tots els ingredients.
L'ametlla ha de ser de bona qualitat, tipus Marcona.
Tireu-hi l'aigua i tritureu-ho amb una batedora elèctrica.
Molt bé. Ara deixeu reposar aquesta barreja a la nevera entre una i dues hores. Fins i tot una nit. D'aquesta manera la llet agafarà tot el sabor de l'ametlla. Hi ha qui fa aquestes postres directament amb llet d'ametlles (de venda en grans superfícies).
Ara, passeu aquesta barrejar per un colador.
Ajudeu-vos d'una cullera.
Ja està.
Ara necessitareu la pela d'una llimona.
Poseu-la dins la llet.
També una branca de canyella.
I el sucre.
Remeneu-ho bé i enceneu el foc.
Ah! i una punteta de sal.
A banda, heu de dissoldre el midó en una mica d'aigua, que no quedin grumolls.
Quan arrenqui el bull tireu-hi el midó.
I ara no deixeu de remenar fins que qualli. Si feu poca quantitat aquest procés serà gairebé immediat.
Seguidament, ja podeu repartir el menjar blanc en cassoletes.
Tapeu-ho amb una mica de paper film per evitar que faci pell i deixeu-lo refredar completament abans de guardar-ho a la nevera. S'ha de servir fred, per tant us recomano fer el menjar blanc el dia abans de servir-lo.
En el moment de servir, tireu canyella en pols per sobre, al gust.
I a gaudir.
Ho tastem, no?
La textura és cremosa.
És ben bo! Només ens falta una copeta de cava.
Si hi poseu un 20-30% més de midó, el menjar blanc us quallarà completament.
Això us permetrà enmotllar-ho.
I servir-ho en estat sòlid.
Canyella per sobre, unes ametlles i llestos.
Bon profit!