Per fer les migas s'ha de tenir paciència... Sens dubte aquest és un dels plats més populars de la gastronomia aragonesa. Menjar típic dels pastors, elaborat bàsicament a base de pa. Es poden fer amb raïm, xocolata, patates, arengades, salsitxa, pebrot, llonganissa, ous fregits etc. Només dependrà de la imaginació del cuiner i de la tradició familiar heretada. Espero que us agradin.
1 pa de pagès de 1kg (fet amb llenya millor)
1 kg de patates de fregir
1 cabeça d'alls
350 gr de cansalada
100 gr. de sagí (greix ranci de porc)
romaní, llorer, farigola
1 bon raig d'oli
Variants:
Hi ha moltes variants, però les més significatives serien les d'afegir pebrot verd, xoriço, o altres menuts de porc.
Es poden fer picants
No retireu el greix que ha deixat la cansalada!... ens aportarà molt de sabor.
Posar a la paella les molles remullades previament. A part del 1/2 got d'aigua que vàrem posar la nit anterior, cal remullar-les fins aconseguir un alt grau d'humitat però sense arribar a mullar el pa de manera que es faci una pasta. Cal anar amb compte i afegir aigua a poc a poc, removent per repartir la humitat per tot el pa.
El truc de les migas està aquí. Cal afegir l'aigua justa... i coure el pa poc a poc, mica en mica.
El pa ha de retenir certa humitat... però si us passeu... podeu acabar amb una sola miga... enteneu?
Remenar sense parar durant una hora aprox. evitant que es cremin.
Afegir a les molles, quan hagin agafat una mica de color, la cansalada i les patates fregides a daus. Remenar durant uns 15 minuts més.
Ja les tenim fetes. Menjar amb cullera i directament de la paella, aixafant-les contra les parets d'aquesta a fi de fer-ne caber més a cada cullerada.
Espero que us agradin.