El milfulles era una pasta que fèiem a la pastisseria només per als caps de setmana. Són unes postres bastant senzilles de fer. I aquest que porta merengue (que el fan molt al sud d'Espanya) no us l'aconsello pas. Bé, és que jo soc un gran detractor del "merengue" (en totes les seves lectures). A la pastisseria deien que el merengue (clares d'ou i sucre) és la nata dels pobres. Jo penso que el merengue de bo no en té res, però està dolç... i el dolç agrada a paladars poc exigents, que n'hi ha molts.
Amb crema pastisseria, nata o trufa està boníssim un milfulles. Aquesta pasta, com a peculiaritat, incorpora un ingredient derivat del sucre anomenat "fondant". El fondant és sucre portat a una temperatura d'ebullició concreta. El podeu fer a casa o comprar-lo en qualsevol botiga especialitzada. Però s'ha de ser pràctic nanos, i si bé a mi m'agrada fer-ho tot jo, hem de pensar que hi ha coses que no val la pena fer-les de forma habitual (com la pasta de full, la pasta brisa, la gelatina, el fondant, etc.) i ens estalviarem una bona estona de feina, que també tenim una família a atendre. Encara que si us recomano fer-les almenys una vegada, i almenys saber com es fa.
Però tornem a la recepta. Els milfulles de crema són unes postres que acostuma a agradar molt a tothom. El concepte del milfulles s'utilitza en tots els àmbits de la cuina (dolça i salada) i permet elaboracions amb tota mena d'ingredients. Aquesta, en realitat, és la gran funcionalitat que té la meravellosa pasta de full.
(surten de 2 a 3 milfulles)
1 planxa de full
100 gr. de fondant
crema pastissera
100 gr. xocolata negre per decorar
![milfulles crema pas1 milfulles crema pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/76/03/milfulles-crema-pas1.jpeg)
Preparem una planxa de full. La podem tallar abans de coure o després, com preferiu. Si ho feu després heu d'anar amb compte que no se us trenqui. Heu de tallar-la a tires gruixudes... i que tinguin exactament la mateixa amplada (la llargada és igual).
![milfulles crema pas2 milfulles crema pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/76/27/milfulles-crema-pas2.jpeg)
Les col·loquem en una safata pel forn i les punxem bé. No ens interessa que pugi el full.
![milfulles crema pas3 milfulles crema pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/76/51/milfulles-crema-pas3.jpeg)
A 180 graus... uns 20 minutets... i vigileu de tant en tant.
![milfulles crema pas4 milfulles crema pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/76/75/milfulles-crema-pas4.jpeg)
Mentre, farem una crema pastissera tradicional. Jo he fet la mateixa recepta però proporcionada per una gema només.
![milfulles crema pas5 milfulles crema pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/76/99/milfulles-crema-pas5.jpeg)
![milfulles crema pas7 milfulles crema pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/77/98/milfulles-crema-pas7.jpeg)
Sí, ja ho sé, m'he passat una mica amb el colorant, però es que m'he equivocat i l'he posat colorant color "groc" en comptes de colorant color "ou". Després ho he volgut rectificar i ha quedat amb aquest color tan viu. Si mireu la recepta de de la crema, veureu el color correcte que ha de tenir. Disculpeu-me.
![milfulles crema pas8 milfulles crema pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/78/67/milfulles-crema-pas8.jpeg)
Controleu el forn... i veureu que el full puja una mica... doncs l'abaxeu amb qualsevol cosa. Heu d'impedir que pugi. Volem una tira de full el més plana possible.
![milfulles crema pas9 milfulles crema pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/79/06/milfulles-crema-pas9.jpeg)
Tot i axí, sempre us agafaran una mica de volum.
![milfulles crema pas10 milfulles crema pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/79/54/milfulles-crema-pas10.jpeg)
Ho deixarem refredar tot plegat.
![milfulles crema pas11 milfulles crema pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/80/11/milfulles-crema-pas11.jpeg)
Mentre, prepararem la xocolata i el fondant per a la decoració del milfulles. Ja us he comentat que el fondant el podeu fer a casa o comprar-lo fet, però proveu-lo perquè és fantàstic.
![milfulles crema pas12 milfulles crema pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/80/35/milfulles-crema-pas12.jpeg)
Amb l'ajuda d'una cullera gran...
![milfulles crema pas13 milfulles crema pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/80/59/milfulles-crema-pas13.jpeg)
... agafarem tres trocets i els posarem en un bol per escalfar al microones.
![milfulles crema pas14 milfulles crema pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/80/83/milfulles-crema-pas14.jpeg)
Al mateix temps, posarem una mica de xocolata a desfer, al bany maria. Només el volem per a decorar, per tant, amb poquet ja farem. Però és important que feu coincidir en temperatura a tots dos ingredients. Després veureu perquè.
![milfulles crema pas16 milfulles crema pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/81/31/milfulles-crema-pas16.jpeg)
Ràpidament, amb tots els ingredients freds, muntarem el nostre milfulles.
![milfulles crema pas17 milfulles crema pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/81/55/milfulles-crema-pas17.jpeg)
Hem de fer tres capes de full i crema, tal i com es veu a la fotografía.
![milfulles crema pas18 milfulles crema pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/81/79/milfulles-crema-pas18.jpeg)
A la última capa no li posarem crema per dalt.
![milfulles crema pas19 milfulles crema pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/82/03/milfulles-crema-pas19.jpeg)
Però deixeu els laterals una mica curiosos, això si.
![milfulles crema pas20 milfulles crema pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/82/27/milfulles-crema-pas20.jpeg)
Amb un ganivet de serra, tallem les porcions.
![milfulles crema pas21 milfulles crema pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/82/51/milfulles-crema-pas21.jpeg)
Aquesta és la mida autèntica, encara que pel meu gust són massa grans.
![milfulles crema pas22 milfulles crema pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/82/75/milfulles-crema-pas22.jpeg)
Ara, farem un cornet de paper, com si volguéssim escriure. És qüestió d'agafar un full DinA4 i plegar-lo sobre si mateix a partir de la meitat horitzontal... i anar enrotllant. Amb una mica de pràctica us quedarà bé... i la punta ha de punxar.
![milfulles crema pas23 milfulles crema pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/82/99/milfulles-crema-pas23.jpeg)
Tirem la xocolata desfeta dins... el tanquem per dalt i amb unes tisores fem un tallet a la punta, per tal que ens caigui un fil de xocolata.
![milfulles crema pas24 milfulles crema pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/83/23/milfulles-crema-pas24.jpeg)
Deixem el cornet a una banda i banyem el nostre milfulles amb fondant.
![milfulles crema pas25 milfulles crema pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/83/47/milfulles-crema-pas25.jpeg)
Ràpidament, netegem els laterals amb la paletina i abans que se'ns assequi el fondant...
![milfulles crema pas26 milfulles crema pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/84/13/milfulles-crema-pas26.jpeg)
... fem unes tires de xocolata per sobre.
![milfulles crema pas27 milfulles crema pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/84/49/milfulles-crema-pas27.jpeg)
Si tots dos ingredients estan ben desfets, amb un palet o un escuradents (jo utilitzo un pinxo de ferro de fer pinxitos) podeu traçar una línia de dalt a baix i fer un dibuix.
![milfulles crema pas28 milfulles crema pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/84/73/milfulles-crema-pas28.jpeg)
Ho enteneu ara?
![milfulles crema pas29 milfulles crema pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/84/97/milfulles-crema-pas29.jpeg)
... de totes maneres a mi se'm ha refredat una mica el fondant i no ha quedat com jo volia, però penso que la idea s'agafa, no?...(estic perdent pràctica!)
![milfulles crema pas30 milfulles crema pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/85/21/milfulles-crema-pas30.jpeg)
Ara és qüestió de deixar-lo refredar a la nevera fins el moment de consumir-lo.
![milfulles crema pas31 milfulles crema pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/85/45/milfulles-crema-pas31.jpeg)
Està molt bo. És una combinació d'ingredients molt encertada.
![milfulles crema pas32 milfulles crema pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/85/69/milfulles-crema-pas32.jpeg)
Espero que us agradi.
![milfulles crema pas33 milfulles crema pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/85/93/milfulles-crema-pas33.jpeg)
Amb aquests dos en mengen 4 persones (que no siguin gaire triperes, clar).
![milfulles crema pas34 milfulles crema pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/86/17/milfulles-crema-pas34.jpeg)
També el podeu servir a mitja tarda, amb el café.
![milfulles crema pas35 milfulles crema pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/86/86/41/milfulles-crema-pas35.jpeg)
Bon Profit!