Avui veurem com fer una de les postres més senzilles i conegudes del món de la rebosteria. Qui no ha tastat mai un milfulles de nata? Una de les millors combinacions que trobareu a les pastisseries són les elaboracions fetes amb pasta full i nata muntada, com el clàssic tortell de nata. També la massa de croissant, en ser una pasta fullada, aconsegueix l'idil·li perfecte amb la nata.
Pocs ingredients, poca feina i un gran resultat. A més, un cop fetes les milfulles, les podeu congelar sense problemes, cosa que us permet fer-les dies abans o consumir-les dies després. Més versatilitat a la cuina impossible.
A continuació veureu que fàcil és fer les clàssiques milfulles de nata a casa vostra. Us animeu?
1 planxa de pasta de full
500 ml de nata per muntar (33% de greix)
90-110 g de sucre
sucre llustre
Variants:
Podeu decorar-les amb fruits vermells i fulles de menta
Podeu fer-les amb trufa clara, crema o combinacions amb la nata
Podeu acompanyar-les amb crema de xocolata
Com us he avançat en altres ocasions, la pasta de full té una complexitat important d'elaboració. Per tant, us recomano comprar una planxa de full ja estirada o fins i tot, sense estirar. Col·loqueu la planxa de full sobre una safata de forn i paper tipus cuisson.
La forma d'una milfulles no és definida. Les podeu fer individuals o per compartir, quadrades, rectangulars o rodones fins i tot. Jo us mostraré la que considero més habitual de trobar. Talleu la planxa longitudinalment en tres parts iguals.
Ara, talleu aquestes tres tires per la meitat.
Una altre opció a l'hora de fer milfulles serà la presentació. Si voleu presentar el full conservant tot el seu volum (tradicionalment decorat amb sucre llustre) no punxeu el full. Si voleu que el full no creixi tant per oferir una decoració diferent (després ho veureu) punxeu les porcions amb una forquilla. Jo n'he fet de les dues maneres i al final veureu el resultat.
Seguidament heu de batre un ou.
I ara pinteu totes les porcions de full.
Enforneu la pasta de full a 180 graus durant uns 12-15 minuts fins que estigui ben cuita i tingui un bon color daurat.
Vigileu de tant en tant el creixement. Si les que no voleu que creixen ho fan una mica (tot i punxar-les), les podeu fer baixar dins del forn amb un ganivet o paletina, però sempre que la pasta sigui encara tova. Un cop cuita la part superior no toqueu més el full o es trencaria.
Mentre s'acaba de fer el full ja podeu anar preparant la mànega i els cornets. Jo utilitzaré un llis i un ratllat.
Prepareu la mànega. Aprofiteu per posar la nata per muntar uns 10 minuts al congelador. Ja sabeu que com més freda abans muntarà.
I ja tenim el full ben cuit.
Com podeu observar, he fet plaques amb volums diferents. Ara poseu el full sobre un marbre, amb el mateix paper, i deixeu que es refredi completament.
Aboqueu la nata per muntar dins un recipient.
Amb una barnilla (millor elèctrica) comenceu a muntar-la.
Quan comenci a tenir una textura cremosa, serà el moment d'incorporar el sucre.
I ara si, acabeu de muntar la nata tot barrejant el sucre. No us passeu o fareu mantega! És preferible deixar la nata lleugerament poc muntada que massa muntada.
Ara, passeu la nata a la mànega amb una llengua.
Sobre una placa full cuita (i completament freda) apliqueu-hi la nata. En aquest cas, utilitzaré el cornet ratllat.
I ara cobriu aquesta nata amb una placa amb volum. Ja en tenim una!
Feu el mateix amb la resta. Jo he utilitzat el cornet llis per fer les millfulles amb gerds.
En aquest cas, com que volem decorar la part superior, ens anirà millor una placa fina de full.
I fem el mateix, més nata.
Ara, decorareu aquesta milfulles amb gerds frescos.
Per acabar, i amb l'ajuda d'un colador fi, tireu per sobre una mica de sucre llustre.
Feu el mateix amb les milfulles anteriors, que no porten gerds.
I ara ja només és qüestió de servir-ho o mantenir-ho a la nevera (o congelar-ho). Té presència a taula però el millor de tot és que estan molt bones!
I si les preferiu així, doncs així, per gustos colors!
Bon profit!