Amb la mona sempre hi ha debat. ¿Per què? Per què hi ha moltes maneres de fer la mona. De fet, l'autèntica és una massa similar al brioix amb un ou dur al mig. I ja està. És l'autèntica Mona de Pasqua tradicional. Jo mateix, a la pastisseria on treballava, en feia d'aquestes, però els tres grans tipus de mona que més s'acostumen a demanar són:
- la clàssica (farcida amb melmelada de préssec i coberta de gema pastissera amb fruita confitada)
- la sara (farcida amb melmelada de préssec o maduixa i coberta de mantega pastissera i ametlla filada)
- la de trufa (farcida amb melmelada de maduixa i coberta amb trufa de xocolata i granet de xocolata)
Pel meu gust, la més bona és la clàssica però sense fruita confitada. Encara que les altres estan molt i molt bones també. En aquesta recepta us explicaré com fer la "Mona de Pasqua Clàssica" amb fruita confitada. Com veureu, us ensenyaré dues maneres d'acabar-la: la primera amb ametlla filada torrada i fruita confitada, i la segona amb crocant i decoració de xocolata. Heu de tenir en compte que els ingredients per a elaborar una Mona són, alhora, altres receptes que s'han de fer prèviament. Per tant, haureu de ser previsors, ja que necessitareu un parell de dies per fer-la. Som-hi doncs.
1 pa de pessic (mida de quilo, d'uns 26-28cm)
400 g de gema pastissera
1 pot de melmelada de préssec (o la que més us agradi)
almívar + brandi (sucre bany)
gelatina de poma
ametlla crocant o ametlla filada torrada
xocolata per a decorar (ous, botes, etc...)
fruites confitades (cirera, meló, pera, taronja, etc...)
figuretes de joguina (plomes, pollets, ninos, etc...)
![mona pasqua classica pas1 mona pasqua classica pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/74/26/mona-pasqua-classica-pas1.jpeg)
El dia abans prepararem el pa de pessic. Ja sabeu que jo us proposo dues possibles receptes: la tradicional "Pa de pessic tradicional" i la de pastisseria "Tortada" que requereix d'impulsor i emulsionant. Passeu-vos per ambdues receptes prèviament i veureu les diferències.
![mona pasqua classica pas2 mona pasqua classica pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/74/53/mona-pasqua-classica-pas2.jpeg)
Començarem per repelar el pa de pessic. Això es fa per una qüestió estètica. La gema també s'enganxarà millor a la motlle que a la crosta. Li traiem la tapa, que podem guardar per fer la base d'un gelat.
![mona pasqua classica pas3 mona pasqua classica pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/74/80/mona-pasqua-classica-pas3.jpeg)
Ara, subjectem el pa de pessic amb una mà... i anirem repelant el lateral....
![mona pasqua classica pas4 mona pasqua classica pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/75/07/mona-pasqua-classica-pas4.jpeg)
... procurant tallar sempre la mateixa quantitat. D'aquesta manera us quedarà rodó.
![mona pasqua classica pas5 mona pasqua classica pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/75/34/mona-pasqua-classica-pas5.jpeg)
Seguidament el tallarem per la meitat (horitzontalment, clar) i així el podrem farcir.
![mona pasqua classica pas6 mona pasqua classica pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/75/61/mona-pasqua-classica-pas6.jpeg)
És important treballar sobre una plataforma plana que ens permeti manipular el pastís. La mateixa tapa d'un motlle metàl·lic servirà.
![mona pasqua classica pas7 mona pasqua classica pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/75/88/mona-pasqua-classica-pas7.jpeg)
Ara, agafem el nostre almívar que ja tenim preparat... i li afegirem un 30% de brandi. Amb això li direm "Sucre bany" i servirà per banyar el pastís. Com que han de menjar nens, banyarem la meitat amb almívar sol i l'altra meitat del pastís amb sucre bany (pels adults). El lleuger sabor a brandi és molt important en un pastís.
![mona pasqua classica pas8 mona pasqua classica pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/76/15/mona-pasqua-classica-pas8.jpeg)
Com veureu, l'alcohol es queda a dalt i el sucre abaix, ja que tenen densitats diferents.
![mona pasqua classica pas9 mona pasqua classica pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/76/42/mona-pasqua-classica-pas9.jpeg)
Els hem de barrejar bé abans de pintar.
![mona pasqua classica pas11 mona pasqua classica pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/76/96/mona-pasqua-classica-pas11.jpeg)
Treballarem una mica la melmelada amb la gelatina per fer-la més untable.
![mona pasqua classica pas12 mona pasqua classica pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/77/23/mona-pasqua-classica-pas12.jpeg)
Farcim el pastís amb una capa generosa de melmelada. Podeu utilitzar la que més us agradi.
![mona pasqua classica pas13 mona pasqua classica pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/77/50/mona-pasqua-classica-pas13.jpeg)
Treballeu sempre amb una paletina, eh?... res de ganivets ni culleres.
![mona pasqua classica pas14 mona pasqua classica pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/77/77/mona-pasqua-classica-pas14.jpeg)
![mona pasqua classica pas15 mona pasqua classica pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/78/04/mona-pasqua-classica-pas15.jpeg)
Al igual que hem fet abans... banyarem el pastís amb sucre bany.
![mona pasqua classica pas16 mona pasqua classica pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/78/31/mona-pasqua-classica-pas16.jpeg)
En aquest moment, posarem a escalfar la gelatina de poma. Així, més endavant, estarà al punt per banyar el pastís.
![mona pasqua classica pas17 mona pasqua classica pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/78/58/mona-pasqua-classica-pas17.jpeg)
Anem a per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.
![mona pasqua classica pas18 mona pasqua classica pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/78/85/mona-pasqua-classica-pas18.jpeg)
La treballem una mica al sortir de la nevera...
![mona pasqua classica pas19 mona pasqua classica pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/79/12/mona-pasqua-classica-pas19.jpeg)
I l'escampem bé.
![mona pasqua classica pas20 mona pasqua classica pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/79/39/mona-pasqua-classica-pas20.jpeg)
Només amb la paletina podreu obtenir bons resultats. Feu-me cas.
![mona pasqua classica pas22 mona pasqua classica pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/79/93/mona-pasqua-classica-pas22.jpeg)
Reservem el pastís a la nevera.
![mona pasqua classica pas24 mona pasqua classica pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/80/47/mona-pasqua-classica-pas24.jpeg)
Trobar aquests productes és fàcil.
![mona pasqua classica pas26 mona pasqua classica pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/81/01/mona-pasqua-classica-pas26.jpeg)
DECORACIÓ 1: Escampem també l'ametlla filada torrada sobre una safata.
![mona pasqua classica pas27 mona pasqua classica pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/81/28/mona-pasqua-classica-pas27.jpeg)
Ens anirà bé una safata ample.
![mona pasqua classica pas28 mona pasqua classica pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/81/55/mona-pasqua-classica-pas28.jpeg)
Preparem la fruita confitada.
![mona pasqua classica pas29 mona pasqua classica pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/81/82/mona-pasqua-classica-pas29.jpeg)
Decorem el pastís.
![mona pasqua classica pas30 mona pasqua classica pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/82/09/mona-pasqua-classica-pas30.jpeg)
Una mica de cada fruita.
![mona pasqua classica pas31 mona pasqua classica pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/82/36/mona-pasqua-classica-pas31.jpeg)
Aquí ja entra la creativitat de cadascú.
![mona pasqua classica pas32 mona pasqua classica pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/82/63/mona-pasqua-classica-pas32.jpeg)
Procureu deixar la part central lliure de fruita per a poder ubicar la peça de xocolata.
![mona pasqua classica pas33 mona pasqua classica pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/82/90/mona-pasqua-classica-pas33.jpeg)
I ja la tenim decorada.
![mona pasqua classica pas34 mona pasqua classica pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/83/17/mona-pasqua-classica-pas34.jpeg)
Amb molta cura, procurarem pintar tota la mona.
![mona pasqua classica pas35 mona pasqua classica pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/83/44/mona-pasqua-classica-pas35.jpeg)
Els laterals també, però no us amoïneu gaire ja que ho cobrirem amb ametlla filada torrada.
![mona pasqua classica pas36 mona pasqua classica pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/83/71/mona-pasqua-classica-pas36.jpeg)
Ara, aixequeu el pastís i amb una mà aneu posant ametlla filada pels costats.
![mona pasqua classica pas37 mona pasqua classica pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/83/98/mona-pasqua-classica-pas37.jpeg)
Poc a poc i bona lletra.
![mona pasqua classica pas38 mona pasqua classica pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/84/25/mona-pasqua-classica-pas38.jpeg)
Quan estigui tot el lateral acabat, i amb l'ajuda d'un paletina...
![mona pasqua classica pas39 mona pasqua classica pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/84/52/mona-pasqua-classica-pas39.jpeg)
traslladeu el pastís sobre un cartró i blonda.
![mona pasqua classica pas40 mona pasqua classica pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/84/79/mona-pasqua-classica-pas40.jpeg)
I ja tenim el pastís de la mona acabat.
![mona pasqua classica pas41 mona pasqua classica pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/85/06/mona-pasqua-classica-pas41.jpeg)
Ara ens queda la part més divertida: col·locar les peces de xocolata i els pollets.
![mona pasqua classica pas42 mona pasqua classica pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/85/33/mona-pasqua-classica-pas42.jpeg)
Un niu de pollets.
![mona pasqua classica pas43 mona pasqua classica pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/85/60/mona-pasqua-classica-pas43.jpeg)
Un ou o una gallina de xocolata.
![mona pasqua classica pas44 mona pasqua classica pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/85/87/mona-pasqua-classica-pas44.jpeg)
Uns pollets.
![mona pasqua classica pas45 mona pasqua classica pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/86/14/mona-pasqua-classica-pas45.jpeg)
Unes plomes.
![mona pasqua classica pas46 mona pasqua classica pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/86/41/mona-pasqua-classica-pas46.jpeg)
I ja tenim la Mona de Pasqua enllestida per presentar a taula.
![mona pasqua classica pas47 mona pasqua classica pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/86/68/mona-pasqua-classica-pas47.jpeg)
Si no us agrada la fruita confitada sempre la podeu apartar.
![mona pasqua classica pas48 mona pasqua classica pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/86/95/mona-pasqua-classica-pas48.jpeg)
Els nens es queden al·lucinats sempre, eh?
![mona pasqua classica pas49 mona pasqua classica pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/87/49/mona-pasqua-classica-pas49.jpeg)
Li canviem la peça de xocolata? A mi m'agraden amb ou les mones, sincerament.
![mona pasqua classica pas50 mona pasqua classica pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/87/76/mona-pasqua-classica-pas50.jpeg)
I per últim hi afegim les joguines, just abans de servir-la a taula.
![mona pasqua classica pas51 mona pasqua classica pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/88/03/mona-pasqua-classica-pas51.jpeg)
Quina gràcia fan totes les mones!
![mona pasqua classica pas52 mona pasqua classica pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/88/30/mona-pasqua-classica-pas52.jpeg)
Aquest any amb serigrafia de la Princesa Sofia i tot, nanos!
![mona pasqua classica pas53 mona pasqua classica pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/88/57/mona-pasqua-classica-pas53.jpeg)
La tastem?
![mona pasqua classica pas54 mona pasqua classica pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/88/84/mona-pasqua-classica-pas54.jpeg)
Molt bona.
![mona pasqua classica pas55 mona pasqua classica pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/89/11/mona-pasqua-classica-pas55.jpeg)
Si la melmelada és de qualitat... es nota.
![mona pasqua classica pas56 mona pasqua classica pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/89/38/mona-pasqua-classica-pas56.jpeg)
DECORACIÓ 2: Com us comentava, ara us explicaré com donar-li un altre acabament. Si voleu, enlloc d'ametlla torrada, podeu fer servir ametlla crocant. L'ametlla crocant la podeu comprar feta o la podeu fer a casa, que és el que us recomano. És molt fàcil de fer i queda més bona que qualsevol comprada.
![mona pasqua classica pas57 mona pasqua classica pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/89/65/mona-pasqua-classica-pas57.jpeg)
Per posar el crocant heu d'utilitzar una base plana de la mida del pastís, com pot ser la tapa d'un tàper. Llavors, amb l'ajuda de la paletina... poseu el pastís al damunt. Ara, podreu subjectar el pastís amb una mà, a l'aire... i amb l'altre mà anar aplicar l'ametlla crocant... el xocolata granillo o el que sigui. No tinc imatges perquè no puc fer fotos si tinc totes dues mans ocupades. Ja sé... no és excusa... ho sento.
![mona pasqua classica pas58 mona pasqua classica pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/89/92/mona-pasqua-classica-pas58.jpeg)
De nou, amb l'ajuda de la paletina, retirarem la base de plàstic i col·locarem el pastís a sobre d'un cartró amb blonda. Ara ja teniu el pastís de la mona acabat. Normalment es decora amb fruita confitada, però en aquesta ocasió no en tenia. També podeu decorar la mona amb motius de xocolata, figures, etc... i posar un ou al mig... o el que us vingui de gust. Veiem com fer uns detalls amb xocolata.
![mona pasqua classica pas59 mona pasqua classica pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/90/19/mona-pasqua-classica-pas59.jpeg)
Escalfeu xocolata al bany maria.
![mona pasqua classica pas60 mona pasqua classica pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/90/43/mona-pasqua-classica-pas60.jpeg)
Feu un "cornet" de paper i poseu la xocolata dins.
![mona pasqua classica pas61 mona pasqua classica pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/90/67/mona-pasqua-classica-pas61.jpeg)
...i ara... imaginació... jo he fet unes plantes i unes tanques de xocolata pels pollets...
![mona pasqua classica pas62 mona pasqua classica pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/90/91/mona-pasqua-classica-pas62.jpeg)
Ho poseu una estona a la nevera i quan la xocolata estigui dura, podeu decorar la mona.
![mona pasqua classica pas63 mona pasqua classica pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/68/91/15/mona-pasqua-classica-pas63.jpeg)
I a sobre hi podeu posar les figures que vulgueu, és clar. D'això ja s'encarreguen els padrins! Bon profit!