Amb la mona sempre hi ha debat. ¿Per què? Per què hi ha moltes maneres de fer la mona. De fet, l'autèntica és una massa similar al brioix amb un ou dur al mig. I ja està. És l'autèntica Mona de Pasqua tradicional. Jo mateix, a la pastisseria on treballava, en feia d'aquestes, però els tres grans tipus de mona que més s'acostumen a demanar són:

- la clàssica (farcida amb melmelada de préssec i coberta de gema pastissera amb fruita confitada)

- la sara (farcida amb melmelada de préssec o maduixa i coberta de mantega pastissera i ametlla filada)

- la de trufa (farcida amb melmelada de maduixa i coberta amb trufa de xocolata i granet de xocolata)

Pel meu gust, la més bona és la clàssica però sense fruita confitada. Encara que les altres estan molt i molt bones també. En aquesta recepta us explicaré com fer la "Mona de Pasqua Clàssica" amb fruita confitada. Com veureu, us ensenyaré dues maneres d'acabar-la: la primera amb ametlla filada torrada i fruita confitada, i la segona amb crocant i decoració de xocolata. Heu de tenir en compte que els ingredients per a elaborar una Mona són, alhora, altres receptes que s'han de fer prèviament. Per tant, haureu de ser previsors, ja que necessitareu un parell de dies per fer-la. Som-hi doncs.

Ingredients

1 pa de pessic (mida de quilo, d'uns 26-28cm)

400 g de gema pastissera

1 pot de melmelada de préssec (o la que més us agradi)

almívar + brandi (sucre bany)

gelatina de poma

ametlla crocant o ametlla filada torrada

xocolata per a decorar (ous, botes, etc...)

fruites confitades (cirera, meló, pera, taronja, etc...)

figuretes de joguina (plomes, pollets, ninos, etc...)

Preparació
1.
mona pasqua classica pas1

El dia abans prepararem el pa de pessic. Ja sabeu que jo us proposo dues possibles receptes: la tradicional "Pa de pessic tradicional" i la de pastisseria "Tortada" que requereix d'impulsor i emulsionant. Passeu-vos per ambdues receptes prèviament i veureu les diferències.

2.
mona pasqua classica pas2

Començarem per repelar el pa de pessic. Això es fa per una qüestió estètica. La gema també s'enganxarà millor a la motlle que a la crosta. Li traiem la tapa, que podem guardar per fer la base d'un gelat.

3.
mona pasqua classica pas3

Ara, subjectem el pa de pessic amb una mà... i anirem repelant el lateral....

4.
mona pasqua classica pas4

... procurant tallar sempre la mateixa quantitat. D'aquesta manera us quedarà rodó.

5.
mona pasqua classica pas5

Seguidament el tallarem per la meitat (horitzontalment, clar) i així el podrem farcir.

6.
mona pasqua classica pas6

És important treballar sobre una plataforma plana que ens permeti manipular el pastís. La mateixa tapa d'un motlle metàl·lic servirà.

7.
mona pasqua classica pas7

Ara, agafem el nostre almívar que ja tenim preparat... i li afegirem un 30% de brandi. Amb això li direm "Sucre bany" i servirà per banyar el pastís. Com que han de menjar nens, banyarem la meitat amb almívar sol i l'altra meitat del pastís amb sucre bany (pels adults). El lleuger sabor a brandi és molt important en un pastís.

8.
mona pasqua classica pas8

Com veureu, l'alcohol es queda a dalt i el sucre abaix, ja que tenen densitats diferents.

9.
mona pasqua classica pas9

Els hem de barrejar bé abans de pintar.

10.
mona pasqua classica pas11

Treballarem una mica la melmelada amb la gelatina per fer-la més untable.

11.
mona pasqua classica pas12

Farcim el pastís amb una capa generosa de melmelada. Podeu utilitzar la que més us agradi.

12.
mona pasqua classica pas13

Treballeu sempre amb una paletina, eh?... res de ganivets ni culleres.

13.
mona pasqua classica pas14
14.
mona pasqua classica pas15

Al igual que hem fet abans... banyarem el pastís amb sucre bany.

15.
mona pasqua classica pas16

En aquest moment, posarem a escalfar la gelatina de poma. Així, més endavant, estarà al punt per banyar el pastís.

16.
mona pasqua classica pas17

Anem a per la gema pastissera que haurem fet el dia anterior.

17.
mona pasqua classica pas18

La treballem una mica al sortir de la nevera...

18.
mona pasqua classica pas19

I l'escampem bé.

19.
mona pasqua classica pas20

Només amb la paletina podreu obtenir bons resultats. Feu-me cas.

20.
mona pasqua classica pas22

Reservem el pastís a la nevera.

21.
mona pasqua classica pas24

Trobar aquests productes és fàcil.

22.
mona pasqua classica pas26

DECORACIÓ 1: Escampem també l'ametlla filada torrada sobre una safata.

23.
mona pasqua classica pas27

Ens anirà bé una safata ample.

24.
mona pasqua classica pas28

Preparem la fruita confitada.

25.
mona pasqua classica pas29

Decorem el pastís.

26.
mona pasqua classica pas30

Una mica de cada fruita.

27.
mona pasqua classica pas31

Aquí ja entra la creativitat de cadascú.

28.
mona pasqua classica pas32

Procureu deixar la part central lliure de fruita per a poder ubicar la peça de xocolata.

29.
mona pasqua classica pas33

I ja la tenim decorada.

30.
mona pasqua classica pas34

Amb molta cura, procurarem pintar tota la mona.

31.
mona pasqua classica pas35

Els laterals també, però no us amoïneu gaire ja que ho cobrirem amb ametlla filada torrada.

32.
mona pasqua classica pas36

Ara, aixequeu el pastís i amb una mà aneu posant ametlla filada pels costats.

33.
mona pasqua classica pas37

Poc a poc i bona lletra.

34.
mona pasqua classica pas38

Quan estigui tot el lateral acabat, i amb l'ajuda d'un paletina...

35.
mona pasqua classica pas39

traslladeu el pastís sobre un cartró i blonda.

36.
mona pasqua classica pas40

I ja tenim el pastís de la mona acabat.

37.
mona pasqua classica pas41

Ara ens queda la part més divertida: col·locar les peces de xocolata i els pollets.

38.
mona pasqua classica pas42

Un niu de pollets.

39.
mona pasqua classica pas43

Un ou o una gallina de xocolata.

40.
mona pasqua classica pas44

Uns pollets.

41.
mona pasqua classica pas45

Unes plomes.

42.
mona pasqua classica pas46

I ja tenim la Mona de Pasqua enllestida per presentar a taula.

43.
mona pasqua classica pas47

Si no us agrada la fruita confitada sempre la podeu apartar.

44.
mona pasqua classica pas48

Els nens es queden al·lucinats sempre, eh?

45.
mona pasqua classica pas49

Li canviem la peça de xocolata? A mi m'agraden amb ou les mones, sincerament.

46.
mona pasqua classica pas50

I per últim hi afegim les joguines, just abans de servir-la a taula.

47.
mona pasqua classica pas51

Quina gràcia fan totes les mones!

48.
mona pasqua classica pas52

Aquest any amb serigrafia de la Princesa Sofia i tot, nanos!

49.
mona pasqua classica pas53

La tastem?

50.
mona pasqua classica pas54

Molt bona.

51.
mona pasqua classica pas55

Si la melmelada és de qualitat... es nota.

52.
mona pasqua classica pas56

DECORACIÓ 2: Com us comentava, ara us explicaré com donar-li un altre acabament. Si voleu, enlloc d'ametlla torrada, podeu fer servir ametlla crocant. L'ametlla crocant la podeu comprar feta o la podeu fer a casa, que és el que us recomano. És molt fàcil de fer i queda més bona que qualsevol comprada.

53.
mona pasqua classica pas57

Per posar el crocant heu d'utilitzar una base plana de la mida del pastís, com pot ser la tapa d'un tàper. Llavors, amb l'ajuda de la paletina... poseu el pastís al damunt. Ara, podreu subjectar el pastís amb una mà, a l'aire... i amb l'altre mà anar aplicar l'ametlla crocant... el xocolata granillo o el que sigui. No tinc imatges perquè no puc fer fotos si tinc totes dues mans ocupades. Ja sé... no és excusa... ho sento.

54.
mona pasqua classica pas58

De nou, amb l'ajuda de la paletina, retirarem la base de plàstic i col·locarem el pastís a sobre d'un cartró amb blonda. Ara ja teniu el pastís de la mona acabat. Normalment es decora amb fruita confitada, però en aquesta ocasió no en tenia. També podeu decorar la mona amb motius de xocolata, figures, etc... i posar un ou al mig... o el que us vingui de gust. Veiem com fer uns detalls amb xocolata.

55.
mona pasqua classica pas59

Escalfeu xocolata al bany maria.

56.
mona pasqua classica pas60

Feu un "cornet" de paper i poseu la xocolata dins. 

57.
mona pasqua classica pas61

...i ara... imaginació... jo he fet unes plantes i unes tanques de xocolata pels pollets...

58.
mona pasqua classica pas62

Ho poseu una estona a la nevera i quan la xocolata estigui dura, podeu decorar la mona.

59.
mona pasqua classica pas63

I a sobre hi podeu posar les figures que vulgueu, és clar. D'això ja s'encarreguen els padrins! Bon profit!