No fa massa, vam veure com elaborar una mona de mantega de dos colors on el color principal era el clar (fosca sobre clara). Bé, el d'avui és el mateix cas però, en aquest cas, la mantega que predomina és la fosca en lloc de la clara. A més a més, aquesta d'avui, té doble farciment: mantega i melmelada.
L'acabament, com amb totes les mones de mantega, l'he fet amb ametlla filada torrada i una decoració força clàssica, combinant mantega clara amb mantega fosca (tenyida amb cobertura). Com sempre, abans de fer aquesta mona haureu de preparar el dia abans els ingredients necessaris com el sucre bany, la mantega i el pa de pessic. De nou, us torno a mostrar pas a pas com fer una mona (o un pastís), però us aconsello veure altres receptes relacionades per obtenir més detall encara de cada pas. Som-hi?
1 pa de pessic
sucre bany (80% almívar + 20% conyac)
mantega pastissera
200g cobertura de xocolata negra
300g ametlla filada
1 pot de melmelada de préssec
Variants:
Podeu farcir el pastís amb altres tipus de melmelada o amb la mateixa mantega
El pa de pessic ha d'estar fred. Millor si el feu el dia abans i el conserveu a la nevera tapat amb un drap.
Per qüestions d'estètica, repelarem la part fosca del pa de pessic.
Traieu també la part superior i aprofiteu per anivellar el pa de pessic.
Si l'heu fet suficientment alt, podeu fer-hi dos farciments (tres capes).
Si no, feu-ne unes dues capes amb un únic tall. Procureu que quedi recte.
Com amb tots els pastissos, necessitarem una base metàl·lica o de metacrilat per a poder manipular-lo amb seguretat.
Prepareu el sucre bany: ja sabeu un almívar tradicional amb un bon raig de conyac. Si no voleu pels nens no hi poseu conyac. Fins i tot el podeu banyar amb llet directament.
El primer que heu de fer és banyar amb alegria la capa inferior del pastís.
Esteneu-la amb una paletina.
A sobre, poseu-hi la següent capa de pa de pessic i l'assenteu amb la mà. Que quedi a nivell.
De nou, torneu a banyar el pa de pessic.
Apliqueu una bona quantitat de melmelada sobre el pa de pessic.
I esteneu-la amb la paletina.
Poseu l'última capa del pastís a sobre.
I torneu a banyar.
Poseu una mica de cobertura de xocolata a fondre al bany maria.
Separeu la mantega i guardeu una mica per decorar el pastís amb la mànega. Amb la resta, tireu una bona quantitat de cobertura fosa.
Remeneu-la bé.
Quins colors, eh?
Heu d'aconseguir que s'integri bé, fins que la mantega agafi aquest color marró.
Ara ja podeu cobrir tot el pastís amb la mantega fosca.
No us amoïneu si no queda massa bé, ja que ara taparem els laterals amb l'ametlla.
L'ametlla filada la podeu comprar ja torrada o crua torrar-la al forn durant uns 6-8 minuts a 180 graus.
Apliqueu l'ametlla als laterals tot fent ús de la base metàl·lica i la paletina per agafar el pastís.
Per últim, si voleu, podeu fer unes aigües a la mantega amb un plàstic dentat que podeu fabricar-vos a casa amb molta facilitat.
Prepareu dues mànegues: una amb cornet rodó llis i l'altre ratllat.
Com més us agradi, ompliu cada mànega amb mantega de diferent color.
I per fi, ja podeu decorar el pastís.
Jo he fet unes clàssiques roses i algunes gotes.
I ja ho teniu això!
Amb l'ajuda de la paletina, retireu la base metàl·lica i traspasseu al pastís a un cartró amb blonda.
I ara queda el més divertit de tot: decorar la mona amb uns pollets, que no poden faltar.
Unes plomes de colors.
I ja només quedarà posar-hi la peça de xocolata amb els ninos, allò que porten els tiets a casa meva.
Sempre passa igual, no hi caben!
I és que hi ha de tot!
Aquesta mona la comparteixen 4 o 5 nens, així que hi ha ninos per tothom!... com el Thor!
... aquesta no la conec....
... aquesta tampoc, però m'agrada!
I aquest no sé, un Gormiti pot ser? ni idea nanos!
El que si que estava ben bona la mona i a tothom li va encantar.
Bon profit!