Doncs avui us presento una Mona de Pasqua feta de mantega pastissera, és a dir, una "Sara". Una excel·lent combinació entre una fina crema de mantega i una aromàtica ametlla torrada... que li atorguen a la "Sara" un sabor únic al paladar.
Dels millors pastissos que podeu tastar... si us agrada la mantega pastissera, clar. Podeu veure altres mones, com la Mona de Pasqua clàssica feta amb gema... o la més tradicional, amb ou dur. Com en totes aquestes receptes de llarga elaboració, haureu de ser previsors i preparar altres receptes amb anterioritat... que seran els ingredients per fer la "Sara". Jo sempre soc partidari d'afegir brandi al sucre bany dels pastissos, però s'ha d'entendre que els nens també han de menjar. Teniu moltes solucions: banyar la meitat amb alcohol i l'altre sense o, com he fet avui, fer unes mones. Som-hi!
1 pa de pessic
500gr. de mantega pastissera
sucre bany (almívar + brandi)
melmelada de préssec
gema pastissera per decorar
ametlla filada torrada
Si no teniu l'ametlla torrada... la podeu torrar molt fàcilment.
Escampeu-la bé a sobre d'un paper "cuisson" en una safata pel forn.
Un cop torrada, l'abocarem a sobre del taulell o marbre per a que es refredi.
Ummm... quina oloreta us deixarà per tota la casa... ja veureu!
Com ja us he comentat, haurem de preparar la mantega pastissera, la gema i l'almívar prèviament, i ha d'estar tot ben refredat. De la nevera millor (menys l'ametlla, clar).
He fet un pa de pessic gran i rectangular. Això em permetrà fer una mona rodona i un altre més petita rectangular pels crios i que no portarà gens d'alcohol.
Utilitzaré un plat com a referència per tallar el pa de pessic.
Us quedarà una rodona perfecta.
Ara és qüestió de retallar fins nivellar-la per tot arreu.
Ara sembla más recte, oi?
L'altre mona més petita la obrirem per la meitat per a fer un sol farciment.
Barregem l'almibar amb el brandi al 30% i banyem la primera capa de la mona.
Podeu fer el farciment que més us agradi. Jo tenia una mica de crema pastissera feta i l'he aprofitat. Aquesta part la podeu omitir fent una sola capa de farciment.
Una mica de sucre...
... i amb un soplet mateix o amb una pala de cremar, cremem la crema.
Cobrim amb un altre capa...
... i l'assentem bé amb la mà fent una lleugera pressió per tot arreu.
Ara fem el mateix procés: banyem la capa de pa de pessic i untem una bona quantitat de melmelada de préssec.
D'altre banda, atemperem la nostra mantega pastissera...
... i untem tot el pastís, per sobre i pels laterals. Quan un pastís l'heu d'arrebossar, ja sigui amb ametlla, granet de xocolata o el que sigui, no cal que us esforceu massa en que quedi bé.
Ara ja és qüestió d'arrebossar-lo amb l'ametlla filada torrada.
Podem posar el pastís en un cartró i blonda.
Quina pinta que té ja, eh?
Fem exactament la mateixa elaboració per l'altre mona petita, però banyant-la només amb almívar (sense brandi). També la podeu banyar amb llet si ho preferiu.
Ara farem un cornet de paper...
... que omplirem amb gema pastissera.
Talleu la punta amb unes tisores...i això us permetrà escriure i fer "punts" de gema per decorar. Aquests "punts" s'acostumen a col.locar a sobre d'una "rosa" de mantega... per a coronar-la i rematar la decoració.
Amb una mànega pastissera i els "cornets" que més ens agradin... farem la decoració de la mona.
Això és qüestió d'imaginació.
Poc a poc, ja que la superficie d'ametlles no és massa adherent.
Com us deia abans, coronem les "roses" amb un punt de gema.
A l'altre mona fem el mateix.
Amb una mica de gràcia, clar.
Què us sembla?
Ja tenim la mona acabada.
Quina pinta més bona. Només ens quedarà decorar-la amb plomes i xocolata.
Guardeu-la a la nevera de la millor manera possible per evitar que agafi olors.
Com podeu veure... la meva nevera semblava una pastisseria.
Finalment, a l'hora dels postres, acabem de decorar les mones.
Els padrins ens han portat les figures de xocolata que col.locarem sobre les nostres mones.
Unes plomes... uns pollets...
I clar... unes figueretes o "ninos" pels nens. Aquest any ha tocat el "Winnie the pooh".
... i el "Nemo", que li agrada molt a la meva filla.
I això és tot... només queda gaudir-la amb una bona copeta de cava.
Fa bona pinta, a que si?
Tal i com he fet jo, si us sobra material, podeu aprofitar per fer unes "Sares" individuals per menjar entre setmana. Aguanten força bé a la nevera. Bon profit!