En aquest receptari trobareu les mones més clàssiques en pastisseria, i també les més tradicionals. Avui, però, us proposo una mona de trufa cuita farcida de gerds, molt similar al que coneixem com a "Sacher". Que no us agrada la melmelada de gerds? Doncs la canvieu, però la combinació xocolata-gerds és extraordinària i altament recomanable. Podeu farcir-la també amb la mateixa trufa cuita, o combinar-ho tot com he fet jo en un dels exemples que veureu.
Per tant, en el cas d'avui, com que he hagut de fer una per al meu fillol i una altra per als meus fills, us mostraré dues formes de presentar la mateixa mona, per donar-vos idees. D'altra banda, heu de tenir en compte que per fer aquesta mona us heu d'organitzar i preparar els ingredients prèviament, ingredients que també són receptes. Per exemple, heu de fer l'almívar pel sucre bany o pa de pessic i com no, la mateixa trufa cuita.
Jo us recomano fer-ho tot el dia abans o un parell o tres de dies abans. D'aquesta manera no se us farà tan dura la jornada de pastisseria. A més, les prereceptes que us comento necessiten reposar. Un cop fred, ho guardeu tot a la nevera. El pa de pessic embolicat amb un drap net. Un cop ho teniu tot preparat, el muntatge de la mona serà el més fàcil de tot. Jo us proposo un parell de decoracions amb ous de xocolata, però que cadascú faci els invents que més convinguin per posar contents als més petits de la casa. Dit això, molta paciència, a poc a poc i bona lletra!
Som-hi!
1 pa de pessic
almíbar pel sucre bany
trufa cuita
1 pot de melmelada de gerds
brandi
xocolata blanca
decoració mona (ous xocolata, gallines, llaminadures, ninos, plomes, etc,,,)
Variants:
Podeu canviar el farciment per altres melmelades o fer meitat i meitat
Primer prepareu el pa de pessic. Si heu seguit les meves instruccions, el tindreu fet del dia anterior.
Avui us mostraré dues versions de la mateixa mona, amb un pa de pessic rodó i un de rectangular.
Com sabreu per altres elaboracions, heu de repelar el pa de pessic. Amb això aconseguireu una millor adherència. Però és opcional. A les pastisseries es fa així. Els retalls sobrants no es llencen, és clar, podeu fer un púding de poma espectacular.
Li retireu la part superior i li feu un tall horitzontal. Molt bé.
I ara el col·loqueu sobre una base rodona, que ens permeti manipular-lo.
El mateix en el cas de la mona rectangular.
Igual, la talleu per la meitat.
Ara prepareu el sucre bany: 80% d'almíbar (preparat el dia abans) + 20% brandi (conyac). El brandi li aporta un sabor molt particular als pastissos. Se'n posa a moltes pastisseries, i no patiu pels nens, es molt poca quantitat. Però podeu banyar-lo només amb almíbar, o fins i tot, només amb llet.
Tempereu també la trufa cuita. Compte no se us cremi. L'heu d'escalfar al foc, però molt a poc a poc. L'aneu retirant del foc i la remeneu d'abaix cap adalt constantment. Sobretot, treballeu-la fora del foc. Foc uns instants per donar calor. Repeteixo, es crema amb facilitat, i res de microones. Us ha de quedar una textura similar a la "Nocilla"
Treballeu també la melmelada, així us costarà menys d'estendre.
Doncs bé, ara tocar banyar la primera capa de la mona. Feu-ho amb un pinzell.
Ara toca farcir-la. Utilitzeu una paletina per estendre bé la melmelada.
Procureu que no sobresurti però que arribi a tot arreu.
I la cobriu amb la capa superior de pa de pessic.
Més sucre bany.
Ara toca fer el mateix amb l'altre mona.
Però en aquest cas la faré meitat melmelada, meitat trufa, per allò dels que de seguida criden " A MI NO M'AGRADA LA MELMELADA!" Quina ràbia fan, eh?
Esteneu la trufa amb la paletina.
La tapeu amb la capa superior de pa de pessic, la pinteu amb sucre bany de nou i la cobriu amb trufa.
El més important és que hi hagi la mateixa quantitat de trufa a tot arreu. Si no queda perfecte no us amoïneu, la decoració ho taparà.
El mateix amb la mona rectangular.
En paral·lel, si voleu, podeu posar a fondre una mica de cobertura de xocolata blanca al bany maria.
I escalfeu una mica més la trufa si cal, per fer-la córrer encara més i banyar la mona.
Feu un cornet de paper i l'ompliu amb la cobertura blanca.
Ara, amb un cullerot, aneu tirant fils de cobertura per sobre de la mona, ja coberta amb la paletina primer.
Seguidament, feu unes tires de xocolata blanca.
I amb un ganivet mateix, dibuixeu unes tires en vertical, per provocar aquest dibuix. Això només ho podeu fer mentre la trufa i la cobertura siguin manipulables. Si es refreden massa no quedarà bé. I ja podeu començar a decorar (i tapar defectes).
Una ja la tenim!
Amb l'altra mona, un cop coberta, l'he dibuixat unes tires de trufa, en dues direccions.
I a sobre unes rodones de xocolata blanca fetes amb el mateix cornet.
Per aprofitar els cornets, he fet uns punts per coronar la mona, deixant l'espai central lliure per col·locar figures.
I ja està. Això de la decoració és imaginació i creativitat, per tant, inventeu, no tingueu por!
Quatre figures típiques i ja tenim mona.
A la nevera fins el moment de servir-la! I sabeu que és el millor de tot?... la cara dels nens quan arriba la mona a taula. A que sí?... quina enveja de ser petit, eh?
I per dins, doncs una meitat de melmelada de gerds (brutal!).
I l'altra meitat amb més trufa. Bon profit i Bona Pasqua!