De nou, un plat senzill i tradicional de casa nostra. Només haureu de molestar-vos en tenir a punt el bacallà dessalat. La seva elaboració és força bàsica, un d'aquells plats que recomano fer a tots aquells que us inicieu a la cuina. Respecte a la salseta, penso que és suficient amb el sofregit i la mateixa aigua que deixar anar el bacallà, però si us agrada més sucós, podeu afegir-hi una mica de brou de cocció de les mongetes, brou de peix o, directament, una mica d'aigua calenta. Que vagi de gust!

Ingredients

800 g de mongetes bullides

200 g de bacallà esqueixat i dessalat

2 grans d'all trinxats

2 tomàquets madurs trinxats  

1 culleradeta de pebre vermell dolç

1 ceba trinxada  

oli d'oliva

sal

Variants:

- Hi podeu posar una mica de julivert picat al final  

- Si cal, mulleu-ho amb brou de la cocció de les mongetes

Preparació
1.
mongetes lestil pobre pas1

Començarem per bullir les mongetes o, si voleu, compreu-les ja bullides.

2.
mongetes lestil pobre pas2

El bacallà l'hem tingut un parell de dies dessalant-se en aigua. Si voleu més informació sobre com dessalar el bacallà us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat.

 

3.
mongetes lestil pobre pas4

Prepararem tots els ingredients de la recepta.

4.
mongetes lestil pobre pas5

Com veureu, a mi m'agrada posar més quantitat de bacallà (gairebé el doble).

5.
mongetes lestil pobre pas6

Trinxeu una ceba vermella.

6.
mongetes lestil pobre pas7

El mateix amb l'all.

7.
mongetes lestil pobre pas9

Renteu els tomàquets i talleu-los a trossos petits. Si us molesta la pell, també els podeu ratllar.

 

8.
mongetes lestil pobre pas10

Posarem a escalfar una cassola de fang. Primer a foc baix, per a no malmetre'l. Ja sabeu que el fang necessita "amor". Els canvis sobtats de temperatura el poden fer esquerdar o trencar, fins i tot.

 

9.
mongetes lestil pobre pas11

Poseu-hi i oli i quan aquest sigui calent, hi posarem l'all.

10.
mongetes lestil pobre pas12

 Deixeu que canviï de color.

11.
mongetes lestil pobre pas13

Afegiu-hi, ara, tota la ceba.

12.
mongetes lestil pobre pas14

Remeneu-ho i deixeu-ho que agafi color, fins que la ceba sigui transparent, gairebé marró.

13.
mongetes lestil pobre pas15

Seguidament, hi posarem el tomàquet i ho remenarem.

14.
mongetes lestil pobre pas16

Ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts.

15.
mongetes lestil pobre pas17

Notareu que el tomàquet es desfà. Feu un bon sofregidet.

16.
mongetes lestil pobre pas18

Quan el sofregit comenci a caramel·litzar, hi afegirem la cullerada de pebre vermell dolç.

 

17.
mongetes lestil pobre pas19

La quantitat dependrà de si us agrada més o menys fort de gust el sofregit.

 

18.
mongetes lestil pobre pas20

Molt bé.

19.
mongetes lestil pobre pas21

Ho remenem tot plegat i esperem dos o tres minuts més.

20.
mongetes lestil pobre pas22

Saleu-ho lleugerament i depenent de com de salat heu deixat el bacallà.

21.
mongetes lestil pobre pas23

Afegirem el bacallà a la cassola...

22.
mongetes lestil pobre pas24

i ho remenarem durant uns instants.

23.
mongetes lestil pobre pas25

Que quedi tot ben impregnat.

24.
mongetes lestil pobre pas26

A continuació, ja hi podem abocar les mongetes bullides.

25.
mongetes lestil pobre pas27

I ho remenem de nou. Deixeu coure tot junt una mica.

26.
mongetes lestil pobre pas28

Per acabar, i opcionalment, podeu trinxar una mica de julivert fresc i...

27.
mongetes lestil pobre pas29

tirar-lo per sobre. Rectifiqueu de sal, si cal.

28.
mongetes lestil pobre pas30

Un cop sigui ben calent, ja podrem apagar el foc.

29.
mongetes lestil pobre pas31

 I ja hem acabat.

30.
mongetes lestil pobre pas32

Tasteu sempre el menjar, sobretot abans de servir.

31.
mongetes lestil pobre pas33

I emplatem. Ummmmmm! Un gran platillo!

 

32.
mongetes lestil pobre pas34

Bon profit!