De nou, un plat senzill i tradicional de casa nostra. Només haureu de molestar-vos en tenir a punt el bacallà dessalat. La seva elaboració és força bàsica, un d'aquells plats que recomano fer a tots aquells que us inicieu a la cuina. Respecte a la salseta, penso que és suficient amb el sofregit i la mateixa aigua que deixar anar el bacallà, però si us agrada més sucós, podeu afegir-hi una mica de brou de cocció de les mongetes, brou de peix o, directament, una mica d'aigua calenta. Que vagi de gust!
800 g de mongetes bullides
200 g de bacallà esqueixat i dessalat
2 grans d'all trinxats
2 tomàquets madurs trinxats
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba trinxada
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu posar una mica de julivert picat al final
- Si cal, mulleu-ho amb brou de la cocció de les mongetes
![mongetes lestil pobre pas1 mongetes lestil pobre pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/43/91/mongetes-lestil-pobre-pas1.jpeg)
Començarem per bullir les mongetes o, si voleu, compreu-les ja bullides.
![mongetes lestil pobre pas2 mongetes lestil pobre pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/44/72/mongetes-lestil-pobre-pas2.jpeg)
El bacallà l'hem tingut un parell de dies dessalant-se en aigua. Si voleu més informació sobre com dessalar el bacallà us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat.
![mongetes lestil pobre pas4 mongetes lestil pobre pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/45/83/mongetes-lestil-pobre-pas4.jpeg)
Prepararem tots els ingredients de la recepta.
![mongetes lestil pobre pas5 mongetes lestil pobre pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/46/40/mongetes-lestil-pobre-pas5.jpeg)
Com veureu, a mi m'agrada posar més quantitat de bacallà (gairebé el doble).
![mongetes lestil pobre pas6 mongetes lestil pobre pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/46/85/mongetes-lestil-pobre-pas6.jpeg)
Trinxeu una ceba vermella.
![mongetes lestil pobre pas7 mongetes lestil pobre pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/47/27/mongetes-lestil-pobre-pas7.jpeg)
El mateix amb l'all.
![mongetes lestil pobre pas9 mongetes lestil pobre pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/48/11/mongetes-lestil-pobre-pas9.jpeg)
Renteu els tomàquets i talleu-los a trossos petits. Si us molesta la pell, també els podeu ratllar.
![mongetes lestil pobre pas10 mongetes lestil pobre pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/48/53/mongetes-lestil-pobre-pas10.jpeg)
Posarem a escalfar una cassola de fang. Primer a foc baix, per a no malmetre'l. Ja sabeu que el fang necessita "amor". Els canvis sobtats de temperatura el poden fer esquerdar o trencar, fins i tot.
![mongetes lestil pobre pas11 mongetes lestil pobre pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/48/95/mongetes-lestil-pobre-pas11.jpeg)
Poseu-hi i oli i quan aquest sigui calent, hi posarem l'all.
![mongetes lestil pobre pas12 mongetes lestil pobre pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/49/37/mongetes-lestil-pobre-pas12.jpeg)
Deixeu que canviï de color.
![mongetes lestil pobre pas13 mongetes lestil pobre pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/49/79/mongetes-lestil-pobre-pas13.jpeg)
Afegiu-hi, ara, tota la ceba.
![mongetes lestil pobre pas14 mongetes lestil pobre pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/50/21/mongetes-lestil-pobre-pas14.jpeg)
Remeneu-ho i deixeu-ho que agafi color, fins que la ceba sigui transparent, gairebé marró.
![mongetes lestil pobre pas15 mongetes lestil pobre pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/50/63/mongetes-lestil-pobre-pas15.jpeg)
Seguidament, hi posarem el tomàquet i ho remenarem.
![mongetes lestil pobre pas16 mongetes lestil pobre pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/51/47/mongetes-lestil-pobre-pas16.jpeg)
Ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts.
![mongetes lestil pobre pas17 mongetes lestil pobre pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/51/89/mongetes-lestil-pobre-pas17.jpeg)
Notareu que el tomàquet es desfà. Feu un bon sofregidet.
![mongetes lestil pobre pas18 mongetes lestil pobre pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/52/31/mongetes-lestil-pobre-pas18.jpeg)
Quan el sofregit comenci a caramel·litzar, hi afegirem la cullerada de pebre vermell dolç.
![mongetes lestil pobre pas19 mongetes lestil pobre pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/52/73/mongetes-lestil-pobre-pas19.jpeg)
La quantitat dependrà de si us agrada més o menys fort de gust el sofregit.
![mongetes lestil pobre pas20 mongetes lestil pobre pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/53/15/mongetes-lestil-pobre-pas20.jpeg)
Molt bé.
![mongetes lestil pobre pas21 mongetes lestil pobre pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/53/57/mongetes-lestil-pobre-pas21.jpeg)
Ho remenem tot plegat i esperem dos o tres minuts més.
![mongetes lestil pobre pas22 mongetes lestil pobre pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/53/99/mongetes-lestil-pobre-pas22.jpeg)
Saleu-ho lleugerament i depenent de com de salat heu deixat el bacallà.
![mongetes lestil pobre pas23 mongetes lestil pobre pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/54/41/mongetes-lestil-pobre-pas23.jpeg)
Afegirem el bacallà a la cassola...
![mongetes lestil pobre pas24 mongetes lestil pobre pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/54/83/mongetes-lestil-pobre-pas24.jpeg)
i ho remenarem durant uns instants.
![mongetes lestil pobre pas25 mongetes lestil pobre pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/55/25/mongetes-lestil-pobre-pas25.jpeg)
Que quedi tot ben impregnat.
![mongetes lestil pobre pas26 mongetes lestil pobre pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/55/67/mongetes-lestil-pobre-pas26.jpeg)
A continuació, ja hi podem abocar les mongetes bullides.
![mongetes lestil pobre pas27 mongetes lestil pobre pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/56/09/mongetes-lestil-pobre-pas27.jpeg)
I ho remenem de nou. Deixeu coure tot junt una mica.
![mongetes lestil pobre pas28 mongetes lestil pobre pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/56/51/mongetes-lestil-pobre-pas28.jpeg)
Per acabar, i opcionalment, podeu trinxar una mica de julivert fresc i...
![mongetes lestil pobre pas29 mongetes lestil pobre pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/56/93/mongetes-lestil-pobre-pas29.jpeg)
tirar-lo per sobre. Rectifiqueu de sal, si cal.
![mongetes lestil pobre pas30 mongetes lestil pobre pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/57/35/mongetes-lestil-pobre-pas30.jpeg)
Un cop sigui ben calent, ja podrem apagar el foc.
![mongetes lestil pobre pas31 mongetes lestil pobre pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/57/77/mongetes-lestil-pobre-pas31.jpeg)
I ja hem acabat.
![mongetes lestil pobre pas32 mongetes lestil pobre pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/58/19/mongetes-lestil-pobre-pas32.jpeg)
Tasteu sempre el menjar, sobretot abans de servir.
![mongetes lestil pobre pas33 mongetes lestil pobre pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/58/61/mongetes-lestil-pobre-pas33.jpeg)
I emplatem. Ummmmmm! Un gran platillo!
![mongetes lestil pobre pas34 mongetes lestil pobre pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/14/59/03/mongetes-lestil-pobre-pas34.jpeg)
Bon profit!