De nou, un plat senzill i tradicional de casa nostra. Només haureu de molestar-vos en tenir a punt el bacallà dessalat. La seva elaboració és força bàsica, un d'aquells plats que recomano fer a tots aquells que us inicieu a la cuina. Respecte a la salseta, penso que és suficient amb el sofregit i la mateixa aigua que deixar anar el bacallà, però si us agrada més sucós, podeu afegir-hi una mica de brou de cocció de les mongetes, brou de peix o, directament, una mica d'aigua calenta. Que vagi de gust!

Ingredients

800 g de mongetes bullides

200 g de bacallà esqueixat i dessalat

2 grans d'all trinxats

2 tomàquets madurs trinxats  

1 culleradeta de pebre vermell dolç

1 ceba trinxada  

oli d'oliva

sal

Variants:

- Hi podeu posar una mica de julivert picat al final  

- Si cal, mulleu-ho amb brou de la cocció de les mongetes

Preparació
1.

Començarem per bullir les mongetes o, si voleu, compreu-les ja bullides.

2.

El bacallà l'hem tingut un parell de dies dessalant-se en aigua. Si voleu més informació sobre com dessalar el bacallà us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat.

 

3.

Prepararem tots els ingredients de la recepta.

4.

Com veureu, a mi m'agrada posar més quantitat de bacallà (gairebé el doble).

5.

Trinxeu una ceba vermella.

6.

El mateix amb l'all.

7.

Renteu els tomàquets i talleu-los a trossos petits. Si us molesta la pell, també els podeu ratllar.

 

8.

Posarem a escalfar una cassola de fang. Primer a foc baix, per a no malmetre'l. Ja sabeu que el fang necessita "amor". Els canvis sobtats de temperatura el poden fer esquerdar o trencar, fins i tot.

 

9.

Poseu-hi i oli i quan aquest sigui calent, hi posarem l'all.

10.

 Deixeu que canviï de color.

11.

Afegiu-hi, ara, tota la ceba.

12.

Remeneu-ho i deixeu-ho que agafi color, fins que la ceba sigui transparent, gairebé marró.

13.

Seguidament, hi posarem el tomàquet i ho remenarem.

14.

Ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts.

15.

Notareu que el tomàquet es desfà. Feu un bon sofregidet.

16.

Quan el sofregit comenci a caramel·litzar, hi afegirem la cullerada de pebre vermell dolç.

 

17.

La quantitat dependrà de si us agrada més o menys fort de gust el sofregit.

 

18.

Molt bé.

19.

Ho remenem tot plegat i esperem dos o tres minuts més.

20.

Saleu-ho lleugerament i depenent de com de salat heu deixat el bacallà.

21.

Afegirem el bacallà a la cassola...

22.

i ho remenarem durant uns instants.

23.

Que quedi tot ben impregnat.

24.

A continuació, ja hi podem abocar les mongetes bullides.

25.

I ho remenem de nou. Deixeu coure tot junt una mica.

26.

Per acabar, i opcionalment, podeu trinxar una mica de julivert fresc i...

27.

tirar-lo per sobre. Rectifiqueu de sal, si cal.

28.

Un cop sigui ben calent, ja podrem apagar el foc.

29.

 I ja hem acabat.

30.

Tasteu sempre el menjar, sobretot abans de servir.

31.

I emplatem. Ummmmmm! Un gran platillo!

 

32.

Bon profit!