De nou, un plat senzill i tradicional de casa nostra. Només haureu de molestar-vos en tenir a punt el bacallà dessalat. La seva elaboració és força bàsica, un d'aquells plats que recomano fer a tots aquells que us inicieu a la cuina. Respecte a la salseta, penso que és suficient amb el sofregit i la mateixa aigua que deixar anar el bacallà, però si us agrada més sucós, podeu afegir-hi una mica de brou de cocció de les mongetes, brou de peix o, directament, una mica d'aigua calenta. Que vagi de gust!
800 g de mongetes bullides
200 g de bacallà esqueixat i dessalat
2 grans d'all trinxats
2 tomàquets madurs trinxats
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 ceba trinxada
oli d'oliva
sal
Variants:
- Hi podeu posar una mica de julivert picat al final
- Si cal, mulleu-ho amb brou de la cocció de les mongetes
Començarem per bullir les mongetes o, si voleu, compreu-les ja bullides.
El bacallà l'hem tingut un parell de dies dessalant-se en aigua. Si voleu més informació sobre com dessalar el bacallà us recomano la lectura del consell Com dessalar el bacallà salat.
Prepararem tots els ingredients de la recepta.
Com veureu, a mi m'agrada posar més quantitat de bacallà (gairebé el doble).
Trinxeu una ceba vermella.
El mateix amb l'all.
Renteu els tomàquets i talleu-los a trossos petits. Si us molesta la pell, també els podeu ratllar.
Posarem a escalfar una cassola de fang. Primer a foc baix, per a no malmetre'l. Ja sabeu que el fang necessita "amor". Els canvis sobtats de temperatura el poden fer esquerdar o trencar, fins i tot.
Poseu-hi i oli i quan aquest sigui calent, hi posarem l'all.
Deixeu que canviï de color.
Afegiu-hi, ara, tota la ceba.
Remeneu-ho i deixeu-ho que agafi color, fins que la ceba sigui transparent, gairebé marró.
Seguidament, hi posarem el tomàquet i ho remenarem.
Ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts.
Notareu que el tomàquet es desfà. Feu un bon sofregidet.
Quan el sofregit comenci a caramel·litzar, hi afegirem la cullerada de pebre vermell dolç.
La quantitat dependrà de si us agrada més o menys fort de gust el sofregit.
Molt bé.
Ho remenem tot plegat i esperem dos o tres minuts més.
Saleu-ho lleugerament i depenent de com de salat heu deixat el bacallà.
Afegirem el bacallà a la cassola...
i ho remenarem durant uns instants.
Que quedi tot ben impregnat.
A continuació, ja hi podem abocar les mongetes bullides.
I ho remenem de nou. Deixeu coure tot junt una mica.
Per acabar, i opcionalment, podeu trinxar una mica de julivert fresc i...
tirar-lo per sobre. Rectifiqueu de sal, si cal.
Un cop sigui ben calent, ja podrem apagar el foc.
I ja hem acabat.
Tasteu sempre el menjar, sobretot abans de servir.
I emplatem. Ummmmmm! Un gran platillo!
Bon profit!