Avui et presento un plat de cada dia però, alhora, extraordinari! Una recepta tradicional catalana que no pots deixar de tastar! Pots utilitzar mongetes cuites de pot, i tindràs el plat fet en 10 minuts de rellotge. Això sí, amb previsió, hauràs de posar els bolets a hidratar 30 minuts abans. T'animes a tastar-lo? És altament recomanable! Som-hi!

Ingredients
  • 600 g de mongetes bullides
  • 1 grapat de moixernons secs 
  • 2 alls trinxats
  • All i julivert fresc 
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Botifarra d'ou tallada a rodanxes

Variants:

  • S'hi poden afegir pinyons.
  • El plat original es fa sense la botifarra d'ou, convertint-lo llavors en un plat vegà i apropiat per a l'època de Quaresma.
Preparació
1.
IMG 3983

El que has de fer primer és posar els bolets secs a hidratar amb aigua. 

2.
IMG 3985

Les has de tenir un mínim de 15 minuts, preferiblement 30.

3.
IMG 3995

En aquesta ocasió, he utilitzat mongetes ja cuites. Un truc per treure-les del pot de vidre sense malmetre-les és escalfant-les al bany maria. 

4.
IMG 3996

Quan el suc interior s'escalfa, resulta molt fàcil fer-les sortir sense fer ús de cap estri addicional. 

5.
IMG 4010

Altrament, les pots coure prèviament i reservar una mica del caldo de cocció. 

6.
IMG 4006

Talla la botifarra d'ou a rodanxes. Jo he comptat unes 6 rodanxes per persona aproximadament. Es millor retirar la pell. 

7.
IMG 4016

La reserves.

8.
IMG 4013

Amb una batedora elèctrica, prepara una picada amb all i julivert. Altrament, trinxa a mà l'all amb el julivert. 

9.
IMG 4021

En una paella, tira un generós raig de picada d'all i julivert (que ja incorpora oli i sal). Deixa que arrenqui el bull i l'all es torri una mica. 

10.
IMG 4025

Seguidament, afegeix els bolets escorreguts.

11.
IMG 4027

Incorpora també la meitat de l'aigua dels bolets. Evita tirar-la tota per dos motius: no cal tant de líquid i la part inferior del bol probablement conté partícules de sorra. 

12.
IMG 4035

Deixa que a poc a poc s'evapori l'aigua i es facin els bolets.

13.
IMG 4038

En paral·lel, i en una altra paella, pots saltar la botifarra d'ou. 

14.
IMG 4041

Per totes dues bandes, fins que tingui un bonic color daurat.

15.
IMG 4058

La reserves. 

16.
IMG 4046

Amb tot, ja s'haurà evaporat tota l'aigua, i sentiràs que canvia el soroll de bullir cap a fregir.

17.
IMG 4050

Ara, afegeix les mongetes amb el seu propi suc.

18.
IMG 4056

Dona-li unes voltes sacsejant la paella. Evita malmetre massa les mongetes. Rectifica de sal.

19.
IMG 4094

Passats 5 minutets, ja pots apagar el foc i incorporar la botifarra. 

20.
IMG 4079

I ja ho pots servir ben calent a taula.

21.
IMG 4093

Bon profit!

22.