Som molts els que, quan parlem de gastronomia catalana, de seguida fem aparèixer l'escudella, els canelons, els calçots, l'allioli, el pa amb tomàquet o la botifarra, però rarament parlem de les mongetes tendres bullides amb patates, o de l'arròs bullit, o de l'amanida verda. Aquestes, són receptes que sempre han estat (i estaran) presents a les nostres taules, amb un protagonisme especial dins el receptari tradicional. De vegades, podem arribar a tenir un sentiment contradictori envers aquests plats tan poc lluïts. De forma inconscient, fins i tot, els podem arribar a infravalorar. I la importància de mantenir-los és cabdal.
De forma silenciosa, aquest és un dels plats més consumits de la nostra cuina, i potser és aquesta la recepta que millor representa aquella expressió que tots tenim al cap de «menjar verdura». No falta mai en cap dieta equilibrada i és un recurs nutritiu habitual per aquells moments de les nostres vides quan necessitem «fer net» d'excessos o, senzillament, volem mantenir una alimentació càrdio-saludable. Un plat extremadament senzill de cuinar, que només necessita patates i mongeta tendra (o verda).
Com podreu intuir, en plats amb tan pocs ingredients la matèria primera determinarà el resultat, i molt! Si els ingredients són prou bons, només necessitarem amanir-los amb sal i un bon raig d'oli d'oliva verge extra. Esforceu-vos una mica a trobar bona matèria primera, que sigui de qualitat, més bona i saborosa el que també ajudarà a apreciar millor la verdura a tots aquells a qui us costa menjar-la, inclosos els més petits de la casa.
Respecte a la cocció, jo considero que la mongeta verda necessita menys temps de cocció que la patata i, per tant, les hi afegeixo al cap de 10 minuts de coure les patates. Hi ha qui ho posa tot junt.
1 kg de mongetes tendres
500 g de patates
oli d'oliva
aigua
sal
Variants:
Es pot preparar amb diferents verdures: carabassó, col, bledes, etc.
Hi ha qui retira la pell del lateral de la mongeta
Preparem els ingredients.
Posem a bullir abundant aigua amb una mica de sal.
Mentrestant, anirem preparant les verdures.
Un cop alineades, talleu les dues puntes de les mongetes.
Seguidament, renteu-les sota l'aixeta.
Ara, talleu les mongetes a trossos de 3-4 centímetres i reserveu-les.
A continuació, peleu les patates i renteu-les.
Talleu-les a trossos grans.
I feu-ne daus.
Poseu les patates a bullir.
Quan portin uns 10-12 minuts...
... afegiu-hi les mongetes.
Deixeu-ho coure tot plegat uns 20 minuts més.
Escorreu la verdura...
... i serviu-la directament al plat.
Saleu-la al gust i, si voleu, poseu-hi també pebre negre.
I finalment, amaniu-ho amb oli d'oliva verge extra.
I tothom a dinar a taula!
Es pot menjar així directament...
... però a ningú se li escapa que la millor manera és aixafant-t'ho tot junt amb la mateixa forquilla.
Bon profit!