De postres fets amb maduixa hi ha per parar un carro. I gairebé tots són recomanables, ja que la maduixa és una fruita molt agraïda i versàtil. Avui veurem com fer una senzilla mousse de maduixa amb un estofat de fruits vermells, que engalanarem amb pasta brisa per fer-la més interessant a la vista. He triat la pasta brisa perquè tolera millor la humitat que la pasta de full i aguantarà cruixent més temps. La decoració us pot agradar més o menys però jo la considero un aspecte secundari de la recepta. És en aquests moments que la imaginació, la creativitat i el talent de cada cuiner o cuinera s'ha de reflectir.
Jo no em considero cap artista en termes creatius, però també reconec que n'hi ha de pitjors, tot sigui dit. Com passa amb totes les mousses, podeu incorporar nata muntada i gelatina (en pols o en fulles) o fins i tot una mica d'agar-agar per a proporcionar fermesa i resistència a les clares muntades. En aquest cas, i com que s'havien de consumir tot seguit, he optat per no posar-ne res addicional. En qualsevol cas, les d'avui són unes bones postres. I és que, de vegades, no costa pas gaire fer somriure de felicitat aquells als qui servirem, oi? Només cal treballar, treballar i treballar, i posar-hi ganes, és clar. Espero que us agradi.
200 g de maduixes tallades a trossos
1/2 plàtan tallat a trossos
1 iogurt natural
3 cullerades sucre
2 clares + 3 cullerades de sucre
estofat de fruits vermells
concentrat de grosella
Per fer la decoració
pasta brisa
tires de cobertura de xocolata negra
fulles de menta
maduixes senceres
Variants:
- Podeu substituir la pasta brisa per pasta de full o per una neula, un carquinyoli, etc.
- Si no teniu concentrat de grosella no n'hi poseu
- S'hi pot afegir una mica de licor
Començarem per preparar la decoració de pasta brisa, ja que l'hem de coure i trigarà uns 20 minuts.
Omplim un motlle de tartaletes amb pasta brisa. De fet, no cal que siguin tartaletes, podeu fer servir la forma que més us agradi.
Ho posem a coure a 190-200ºC durant uns 15-18 minuts. No us preocupeu si s'inflen, que avui no les hem de farcir. Tot i així, si voleu, les podeu punxar una mica durant la cocció.
Rentem i tallem les maduixes a trossos. Procureu triar les més madures.
Farem el mateix amb un plàtan ben madur.
Tot a trossos. No importa la mida ja que tot seguit ho triturarem. Tallar la fruita només serveix per ajudar la batedora.
Aboquem tota la fruita dins el pot de triturar. Hi afegirem tres cullerades de sucre.
Amb un tap en tenim prou.
I ho triturem amb la batedora elèctrica.
Les tartaletes de pasta brisa ja són cuites. Les reservem.
Ara, a banda, munteu les clares amb el sucre. Recordeu que el sucre li heu d'afegir quan ja estiguin pràcticament muntades, tal i com feu amb la merenga.
Mentre es munten les clares prepararem les racions individuals. Jo utilitzaré uns gots baixos molt adients per aquest tipus de presentacions, però podeu triar copes amples.
Començarem per aplicar una primera capa d'estofat de fruits vermells.
Ara, en un bol, barregeu les clares muntades amb el 90% de la fruita triturada. En reservarem una mica per a la decoració final.
La barreja ha de ser suau, evitant d'abaixar en excés les clares.
Però d'altra banda també us ha de quedar ben integrat.
Preparem una mànega pastissera amb un cornet llis i ample.
L'omplim.
A continuació, ja podem escudillar els gots.
Ompliu el got fins a 4/5 parts aproximadament.
Com us comentava, podeu emprar copes més amples, com les de gelat.
Ara comencem la decoració.
Col·loquem una tartaleta de pasta brisa sobre la mousse.
A continuació hi tirarem una cullerada de la fruita triturada amb iogurt que hem reservat.
Molt bé.
Ara, tallarem una maduixa sense partir-la del tot...
i la col·locarem en un lateral del got.
La fulla de menta que no falti. A banda d'aromatitzar l'ambient, dóna un important toc refrescant a la vista.
I ja per acabar, unes tires de xocolata que tenia fetes d'unes altres postres. Però podeu improvisar qualsevol cosa de xocolata.
La copa l'he decorat amb una tanca de xocolata. Tot això es fa molt fàcilment amb un cornet de paper (veure consells) i la cobertura de xocolata fosa.
Ja només ens queda posar-les a refredar a la nevera un parell d'hores.
I ja les podeu servir de postres.
Fan goig o no fan goig?
Estaven molt bones, certament.
Una copeta de cava, no?
Bon profit!