El musclo de casa nostra, molt apreciat en cuina, és un mol·lusc que es beneficia de la depuració i riquesa biològica de les aigües del Delta. Els musclos originaris del Delta de l'Ebre són els de l'espècie Mitylus galloprovincialis, la més adaptada a les aigües del Mediterrani. Arriben a la seva mida òptima cap al juny o juliol. Destaquen per l'exquisidesa de la seva carn, de consistència dura. La seva zona de cria se centra a la badia del Fangar, a l'Ampolla, i al port natural dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita.
Amb aquest excel·lent producte, avui veurem com preparar uns suculents musclos en escabetx. Escabetx casolà, on es perceben els sabors autèntics del vinagre i del pebre vermell infinitament millor que a les preparacions comercials que acostumem a consumir. El musclo és agraït en aquest cas i la textura resultant és la mateixa que la d'un musclo acabat de coure, carn atapeïda i deliciosa, amb tot el sabor del mar. A més, aconseguireu una conserva gens oliosa, que feta amb un oli d'oliva verge de qualitat dispararà més el seu sabor.
Aconsellar-vos que no us passeu massa amb el pebre vermell, que pot condicionar el resultat. Es necessiten les quantitats adequades per aconseguir la harmonia perfecte. Som-hi!
1,5 kg de musclos frescos
175 ml d'oli d'oliva verge extra
80 ml de vinagre de vi
200 ml de vi blanc
200 ml del brou de coure els musclos
1 cullerada de pebre vermell
3 o 4 grans all
4 fulles de llorer
un grapat de boles de pebre negre
sal
Variants:
Podeu variar lleugerament les quantitats dels líquids per trobar el punt d'escabetx que més us agradi
![musclos escabetx pas1 musclos escabetx pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/32/63/musclos-escabetx-pas1.jpeg)
Prepareu tots els ingredients
![musclos escabetx pas2 musclos escabetx pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/32/90/musclos-escabetx-pas2.jpeg)
Assegureu-vos de l'origen dels productes abans de comprar-los.
![musclos escabetx pas3 musclos escabetx pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/33/17/musclos-escabetx-pas3.jpeg)
El que primer fareu serà netejar bé els musclos.
![musclos escabetx pas4 musclos escabetx pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/33/44/musclos-escabetx-pas4.jpeg)
Amb un ganivet, retireu la majoria de pèls i possibles pegellides.
![musclos escabetx pas5 musclos escabetx pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/33/71/musclos-escabetx-pas5.jpeg)
Renteu-los i descarteu els que siguin oberts o facin mala olor.
![musclos escabetx pas6 musclos escabetx pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/33/98/musclos-escabetx-pas6.jpeg)
A continuació, poseu una olla a escalfar amb el vi blanc.
![musclos escabetx pas7 musclos escabetx pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/34/25/musclos-escabetx-pas7.jpeg)
Afegiu-hi els musclos.
![musclos escabetx pas8 musclos escabetx pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/34/52/musclos-escabetx-pas8.jpeg)
Tapeu-ho i deixeu-ho coure uns 8-10 minuts.
![musclos escabetx pas9 musclos escabetx pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/34/79/musclos-escabetx-pas9.jpeg)
Assegureu-vos que queden tots oberts.
![musclos escabetx pas10 musclos escabetx pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/35/06/musclos-escabetx-pas10.jpeg)
Passeu-los a un recipient i espereu a que es refredin una mica.
![musclos escabetx pas12 musclos escabetx pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/35/60/musclos-escabetx-pas12.jpeg)
Coleu el brou degudament i calculeu el pes necessari.
![musclos escabetx pas13 musclos escabetx pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/35/87/musclos-escabetx-pas13.jpeg)
A continuació, obriu els musclos.
![musclos escabetx pas14 musclos escabetx pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/36/14/musclos-escabetx-pas14.jpeg)
Reserveu la carn en un bol i descarteu la closca.
![musclos escabetx pas15 musclos escabetx pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/36/41/musclos-escabetx-pas15.jpeg)
Així fins tenir-los tots i ho reserveu.
![musclos escabetx pas16 musclos escabetx pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/36/68/musclos-escabetx-pas16.jpeg)
En una paella poseu a escalfar l'oli d'oliva.
![musclos escabetx pas17 musclos escabetx pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/36/95/musclos-escabetx-pas17.jpeg)
Juntament amb els alls.
![musclos escabetx pas18 musclos escabetx pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/37/22/musclos-escabetx-pas18.jpeg)
Les fulles de llorer.
![musclos escabetx pas19 musclos escabetx pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/37/49/musclos-escabetx-pas19.jpeg)
I les boles de pebre.
![musclos escabetx pas20 musclos escabetx pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/37/76/musclos-escabetx-pas20.jpeg)
Deixeu que l'all agafi una mica de color, a foc no massa fort.
![musclos escabetx pas21 musclos escabetx pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/38/03/musclos-escabetx-pas21.jpeg)
Seguidament, retireu la paella del foc i afegiu-hi el pebre vermell, i remeneu fins integrar-ho bé. Això no ha de durar més de uns pocs segons, ja que el pebre vermell es pot cremar fàcilment, el que amargaria l'escabetx.
![musclos escabetx pas22 musclos escabetx pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/38/30/musclos-escabetx-pas22.jpeg)
Seguidament, i amb molt de compte (perill de cremades per esquitxada!), afegiu-hi una mica de vinagre. No massa al principi ja que la reacció de l'oli calent amb el líquid fred és important, fins i tot per inhalar. Llavors, afegiu la resta.
![musclos escabetx pas23 musclos escabetx pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/38/57/musclos-escabetx-pas23.jpeg)
Un cop hagi passat la reacció del vinagre, afegiu-hi la mica de brou.
![musclos escabetx pas24 musclos escabetx pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/38/84/musclos-escabetx-pas24.jpeg)
Un puntet de sal.
![musclos escabetx pas25 musclos escabetx pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/39/11/musclos-escabetx-pas25.jpeg)
I ho deixeu que arrenqui a poc a poc el bull. Ho manteniu 2 o 3 minuts, remenant de tant en tant, i apagueu el foc.
![musclos escabetx pas26 musclos escabetx pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/39/38/musclos-escabetx-pas26.jpeg)
Deixeu reposar uns pocs minuts l'escabetx, per què no sigui tan calent i recupereu els musclos.
![musclos escabetx pas27 musclos escabetx pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/39/65/musclos-escabetx-pas27.jpeg)
Afegiu-hi l'escabetx dins el bol.
![musclos escabetx pas28 musclos escabetx pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/39/92/musclos-escabetx-pas28.jpeg)
Deixeu-ho refredar completament abans de guardar a la nevera, ben tapat. Recordeu que l'escabetx necessita com a mínim 24 hores de repòs. A partir d'aquí, ho podeu anar consumint mica en mica. Us durarà uns quants dies en bones condicions.
![musclos escabetx pas29 musclos escabetx pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/40/19/musclos-escabetx-pas29.jpeg)
I per fi, ho podeu servir!
![musclos escabetx pas30 musclos escabetx pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/40/46/musclos-escabetx-pas30.jpeg)
Fan bona pinta!
![musclos escabetx pas31 musclos escabetx pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/40/73/musclos-escabetx-pas31.jpeg)
Amb unes patates també, no?
![musclos escabetx pas32 musclos escabetx pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/40/41/00/musclos-escabetx-pas32.jpeg)
Bon profit!