Doncs resulta que les galeres fregides també són un plat tradicional català. I és que tenim una riquesa gastronòmica excepcional. Tenim l'horta de l'interior, bona fruita i verdura, la caça, l'aviram i tot el bestiar, i a més "l'horta" marina. Les navalles són molt bones i es preparen molt fàcilment, però també és cert que sovint les trobem plenes de sorra o amb textura xiclosa per un excés de cocció. Veurem, doncs, com tractar-les prèviament i com fer-les per gaudir del seu intens sabor a mar. Per cert, jo encara no he aconseguit que les navalles quedin 100% netes de sorra. I vosaltres? Teniu cap altre truc?

Ingredients

24 navalles fresques  

oli d'oliva

pebre negre  

julivert fresc  

un raig de vinagre

sal

Variants:

- Hi podeu afegir all picat juntament amb l'oli

Preparació
1.
navalles planxa pas1

Habitualment trobarem packs de navalles d'aquesta mena.

2.
navalles planxa pas2

Les navalles han de ser vives, com tot el marisc.

3.
navalles planxa pas3

Les rentarem amb abundant aigua. Ara ens hem de purgar de sorra.

4.
navalles planxa pas4

Buscarem un recipient on col·locar-les i submergir-les en aigua. Un got ample i gran és ideal. Hi posarem una bona quantitat de sal primer...

5.
navalles planxa pas5

i un raig d'aigua.

6.
navalles planxa pas6

Perfecte.

7.
navalles planxa pas7

Ara, si us hi fixeu bé, haurem d'identificar quina és la part superior i inferior de la navalla. La part més fosca és la inferior.

8.
navalles planxa pas8

I la part més clara, que és per on treuen la llengua, és el superior.

9.
navalles planxa pas9

Començarem per col·locar les navalles amb la part inferior abaix.

10.
navalles planxa pas10

Una a una les anirem col·locant.

11.
12.
navalles planxa pas12

Finalment, un raig de vinagre provocarà que les navalles purguin tota la sorra dins d'aquest preparat. Acabeu d'omplir el got fins dalt.

13.
navalles planxa pas13

D'aquesta manera, les navalles expulsaran tota la sorra per la part inferior.

14.
navalles planxa pas14

Si les col·loqueu en posició horitzontal també es purgaran, però costarà més. És una senzilla qüestió de gravetat. Les haureu de tenir submergides un mínim de 30 minuts, aconsellable un parell d'hores i també ho podeu fer la nit anterior.

15.
navalles planxa pas15

Mentrestant, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.

16.
navalles planxa pas16

Que quedi ben petit.

17.
navalles planxa pas17

Passat el temps de purgat, rentarem de nou les navalles.

18.
navalles planxa pas18

Quan tinguem la planxa molt i molt calenta, col·locarem les navalles a sobre...

19.
navalles planxa pas19

Les podeu tapar per provocar que s'obrin amb el mateix vapor.

20.
navalles planxa pas20

Molt bé.

21.
navalles planxa pas21

De seguida que s'obrin, hi tirarem una mica de pebre negre per sobre.

22.
navalles planxa pas22

Si voleu les podeu salar una mica, però no gaire ja que són salades de per sí. Les navalles, així que s'obrin, les mantindrem un minut a la planxa, però no més. Si les deixeu més temps us poden quedar xicloses.

23.
navalles planxa pas23

Per acabar, una mica de julivert trinxat per sobre...

24.
navalles planxa pas24

i ja les podem emplatar.

25.
navalles planxa pas25

S'han de consumir ben calentones.

26.
navalles planxa pas26

Bon profit!

27.
navalles planxa pas27

I PER BEURE...