Doncs resulta que les galeres fregides també són un plat tradicional català. I és que tenim una riquesa gastronòmica excepcional. Tenim l'horta de l'interior, bona fruita i verdura, la caça, l'aviram i tot el bestiar, i a més "l'horta" marina. Les navalles són molt bones i es preparen molt fàcilment, però també és cert que sovint les trobem plenes de sorra o amb textura xiclosa per un excés de cocció. Veurem, doncs, com tractar-les prèviament i com fer-les per gaudir del seu intens sabor a mar. Per cert, jo encara no he aconseguit que les navalles quedin 100% netes de sorra. I vosaltres? Teniu cap altre truc?
24 navalles fresques
oli d'oliva
pebre negre
julivert fresc
un raig de vinagre
sal
Variants:
- Hi podeu afegir all picat juntament amb l'oli
Habitualment trobarem packs de navalles d'aquesta mena.
Les navalles han de ser vives, com tot el marisc.
Les rentarem amb abundant aigua. Ara ens hem de purgar de sorra.
Buscarem un recipient on col·locar-les i submergir-les en aigua. Un got ample i gran és ideal. Hi posarem una bona quantitat de sal primer...
i un raig d'aigua.
Perfecte.
Ara, si us hi fixeu bé, haurem d'identificar quina és la part superior i inferior de la navalla. La part més fosca és la inferior.
I la part més clara, que és per on treuen la llengua, és el superior.
Començarem per col·locar les navalles amb la part inferior abaix.
Una a una les anirem col·locant.
Finalment, un raig de vinagre provocarà que les navalles purguin tota la sorra dins d'aquest preparat. Acabeu d'omplir el got fins dalt.
D'aquesta manera, les navalles expulsaran tota la sorra per la part inferior.
Si les col·loqueu en posició horitzontal també es purgaran, però costarà més. És una senzilla qüestió de gravetat. Les haureu de tenir submergides un mínim de 30 minuts, aconsellable un parell d'hores i també ho podeu fer la nit anterior.
Mentrestant, podeu anar trinxant una mica de julivert fresc.
Que quedi ben petit.
Passat el temps de purgat, rentarem de nou les navalles.
Quan tinguem la planxa molt i molt calenta, col·locarem les navalles a sobre...
Les podeu tapar per provocar que s'obrin amb el mateix vapor.
Molt bé.
De seguida que s'obrin, hi tirarem una mica de pebre negre per sobre.
Si voleu les podeu salar una mica, però no gaire ja que són salades de per sí. Les navalles, així que s'obrin, les mantindrem un minut a la planxa, però no més. Si les deixeu més temps us poden quedar xicloses.
Per acabar, una mica de julivert trinxat per sobre...
i ja les podem emplatar.
S'han de consumir ben calentones.
Bon profit!
I PER BEURE...
- Navalles
- Oli d'oliva
- Pebre negre
- Julivert
- Vinagre
- Sal