El nesprer japonès, també anomenat nesprer, nisprer, nespler, nyesprer o nyespler, és un arbre fruiter del gènere Eriobotrya conreat pel seu fruit. Originari de la Xina i tradicionalment conreat al Japó. El nom del seu fruit és el mateix que el de l'espècie indoeuropea Mespilus germanica: nespra, nespre, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro. A algunes localitats del Maresme, com per exemple al Masnou, Teià, Premià de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, i també a algunes del Barcelonès com per exemple Badalona, el fruit s'anomena micaco o melicaco, i micaquer o melicaquer l'arbre que en dona. A Canet de Mar l'anomenen nicaco i a Sureda (Rosselló) se'n diu poma d'Àfrica.

Hi ha una dita que diu que «amb temps i palla maduren les nesples» i significa que cal deixar passar temps perquè les coses arribin a ser allò que es pretén; que cal ser pacient i no desesperar. Avui et portem una recepta de temporada que et recomanem tastar.

Ingredients
  • 2 nespres per persona
  • Una cullerada de sucre
  • Una cullerada de mantega
  • Un raig de rom
  • Mel
  • Menta per decorar
Preparació
1.
IMG 7492

Renta les nespres i retira el pinyol central.

2.
IMG 7496

Molt bé.

3.
IMG 7500

Ara posa a desfer un tros de mantega en una paella.

4.
IMG 7503

Posa les nespres.

5.
IMG 7511

Amb un parell de minuts li podràs donar la volta i afegir-hi un raig de rom.

6.
IMG 7517

Al mateix temps, afegeix-hi una cullerada de sucre.

7.
IMG 7520

Notaràs que la salsa caramel·litza. Dona-li de nou la volta amb molta cura.

8.
IMG 7522

I seguidament ja podràs emplatar.

9.
IMG 7523

Aprofita aquesta salsa.

10.
IMG 7526

I tira-la per sobre.

11.
IMG 7555

Per acabar, i per equilibrar l'acidesa de la nespra, afegeix-hi mel al gust.

12.
IMG 7561

Genial!

13.
IMG 7569

Bon profit!