El nesprer japonès, també anomenat nesprer, nisprer, nespler, nyesprer o nyespler, és un arbre fruiter del gènere Eriobotrya conreat pel seu fruit. Originari de la Xina i tradicionalment conreat al Japó. El nom del seu fruit és el mateix que el de l'espècie indoeuropea Mespilus germanica: nespra, nespre, nespro, nespla, nyespro, nyespra, nyespla o nispro. A algunes localitats del Maresme, com per exemple al Masnou, Teià, Premià de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, i també a algunes del Barcelonès com per exemple Badalona, el fruit s'anomena micaco o melicaco, i micaquer o melicaquer l'arbre que en dona. A Canet de Mar l'anomenen nicaco i a Sureda (Rosselló) se'n diu poma d'Àfrica.
Hi ha una dita que diu que «amb temps i palla maduren les nesples» i significa que cal deixar passar temps perquè les coses arribin a ser allò que es pretén; que cal ser pacient i no desesperar. Avui et portem una recepta de temporada que et recomanem tastar.
- 2 nespres per persona
- Una cullerada de sucre
- Una cullerada de mantega
- Un raig de rom
- Mel
- Menta per decorar
Renta les nespres i retira el pinyol central.
Molt bé.
Ara posa a desfer un tros de mantega en una paella.
Posa les nespres.
Amb un parell de minuts li podràs donar la volta i afegir-hi un raig de rom.
Al mateix temps, afegeix-hi una cullerada de sucre.
Notaràs que la salsa caramel·litza. Dona-li de nou la volta amb molta cura.
I seguidament ja podràs emplatar.
Aprofita aquesta salsa.
I tira-la per sobre.
Per acabar, i per equilibrar l'acidesa de la nespra, afegeix-hi mel al gust.
Genial!
Bon profit!