Aquest oli el podeu utilitzar per posar a la pizza, per amanir una carn o un peix, o també un plat de pasta...però, a més a més, jo l'utilitzo per fer les patates braves. Us pot passar que poseu uns quants bitxos i no s'aprecia el picant en el menjar. En canvi, d'altres vegades, usant una tercera part, us picarà d'allò més. Per tant, el nivell de picant dependrà del tipus de bitxo emprat i del temps que porti sec.
És qüestió d'anar provant diferents picants... i si us pica molt... sempre ho podeu rebaixar amb més oli. Espero que us agradi.
500ml d'oli d'oliva de qualitat
10 bitxos petits ("guindilla cayena")
3 fulles de llorer
1 rama de romaní fresc
1 rama de farigola fresca
1 cullerada mitjana de pebre vermell dolç
Variants:
- Podeu afegir romaní i farigola
- Podeu afegir boles de pebre negre
- Es pot posar un all pelat mentre s'escalfa l'oli i retirar-lo després
![oli picant pas1 oli picant pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/07/07/oli-picant-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![oli picant pas2 oli picant pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/07/49/oli-picant-pas2.jpeg)
El pebre vermell és opcional. Potser dolç o picant.
![oli picant pas3 oli picant pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/07/91/oli-picant-pas3.jpeg)
Si no en teniu de farigola i romaní frescos... en podeu posar de sec.
![oli picant pas5 oli picant pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/08/75/oli-picant-pas5.jpeg)
Lo ideal és que arribi a uns 40º graus. En aquest punt, apagar el foc.
![oli picant pas6 oli picant pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/09/17/oli-picant-pas6.jpeg)
Ara, hi introduïm les fulles de llorer...
![oli picant pas7 oli picant pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/10/01/oli-picant-pas7.jpeg)
... els bitxos...
![oli picant pas8 oli picant pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/10/43/oli-picant-pas8.jpeg)
... jo en poso de dos tipus... que m'agrada.
![oli picant pas10 oli picant pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/11/27/oli-picant-pas10.jpeg)
Ja gairebé ho tenim tot.
![oli picant pas11 oli picant pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/11/69/oli-picant-pas11.jpeg)
Només ens queda la cullerada de pebre vermell, en aquest cas, "De la Vera".
![oli picant pas12 oli picant pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/12/11/oli-picant-pas12.jpeg)
Ho remenem bé....
![oli picant pas13 oli picant pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/12/53/oli-picant-pas13.jpeg)
![oli picant pas14 oli picant pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/12/95/oli-picant-pas14.jpeg)
Ja està. Ara l'hem de deixar reposar fins que es refredi completament.
![oli picant pas15 oli picant pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/13/37/oli-picant-pas15.jpeg)
Un cop fred, el podeu guardar dins un recipient hermètic, ben net i ben sec.
![oli picant pas16 oli picant pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/13/79/oli-picant-pas16.jpeg)
Aquest oli es conserva a temperatura ambient, en un lloc fresc i sec.
![oli picant pas17 oli picant pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/14/21/oli-picant-pas17.jpeg)
Notareu que amb el pas del temps agafa més gust i matisos, i es torna més picant. Per tant, passat un o dos mesos aquest oli guanyarà molt. Si quan ho proveu pica massa pel vostre gust, sempre podeu afegir una mica més d'oli i suavitzar-lo. En cas de no disposar de termòmetre, també es pot fer a ull... o en fred directament, introduint tots els ingredients en una ampolla o pot amb tapa hermètica i deixar reposar en un lloc resguardat de la llum directa i dels canvis de temperatura, durant un mínim d'un mes, però millor dos o tres.
![oli picant pas18 oli picant pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/36/64/14/63/oli-picant-pas18.jpeg)
Bon profit!