Aquesta és una "escudella" típica de la cuina de Girona, que es caracteritza perquè té rodanxes de botifarra, trossets esfilagarsats de carn com pollastre o xai, barrejats amb la pasta, que habitualment és una barreja d'arròs i fideus.

 

Ingredients

1/2 careta de porc

1 baldana (o botifarró) de ceba  

1 baldana (o botifarró) d'arròs

1 bracet de corder  

1 os del carpó (o d'espinada)

1 os de bou

1/2 kg de patates

1 col d'hivern

200 g de mongetes bullides  

100 g de fideus

100 g d'arròs

safrà

aigua  

sal

Variants:

- S'hi pot posar pollastre i peu de porc

- Hi ha qui hi posa més verdures al brou (api, porro, pastanaga, nap, etc)

Preparació
1.

Preparem tots els ingredients.

2.

La carn, la netejarem prèviament amb aigua i eliminarem tota resta de sang.

3.

Prepararem també la verdura i les baldanes que incorporarem més endavant l'olla.

4.

Posem una olla a escalfar amb, aproximadament, aigua fins la meitat. Hi posarem el bracet de corder.

5.

Si voleu, una mica de pollastre o gallina.

6.

L'ós d'espinada o del carpó.

7.

La careta, que pot ser del morro o de l'orella.

8.

Uns ossos de vedella.

9.

Un tros de cansalada viada.

10.

Un peu de porc (o mig).

11.

Un ós de pernil.

12.

Addicionalment, a mi m'agrada afegir-hi una branca d'api...

13.
14.

Podeu aprofitar per preparar la resta d'ingredients d'aquesta recepta, com l'arròs, els fideus, la mongeta bullida, etc.

15.

Aprofiteu també per pelar les patates i rentar i tallar la col i les baldanes.

16.

Afegirem les mongetes que són bullides al final de la cocció, però si voleu fer servir mongeta crua haureu de posar-la en remull la nit abans i afegir-la a l'olla juntament amb les carns, des de un bon principi.

17.

Arròs i fideus és el més típic, però podeu fer servir una única varietat de pasta.

18.

Passades les dues hores aproximadament, ja tindrem la carn cuita.

19.

En aquest punt, prepararem també una altra olla on hi posarem només el brou.

20.

Dins hi abocarem el brou colat.

21.

I ho posem a escalfar de nou.

22.

Mentrestant, triarem les parts de carn més aprofitables i comestibles.

23.

I llençarem els ossos i parts més dures.

24.

Quan arrenqui el bull, hi afegirem la patata tallada a trossos i escapçada.

25.

En el mateix moment, la col d'hivern a trossos grans també. Rectificarem de sal i esperarem uns 15 minuts a que es faci una mica la patata.

26.

Mentrestant, tallarem les baldanes a trossos grans.

27.

Fins i tot, les hi podeu posar senceres.

28.

Afegiu-hi l'arròs i els fideus.

29.

També la carn triada que tenim reservada.

30.

I ho deixem fer uns 15 minuts més.

31.

Ben tapat.

32.

Passats els 15 minuts, els fideus ja seran cuits i l'arròs gairebé també. Només ens queda posar una mica de safrà a la nostra escudella...

33.

juntament amb les mongetes ja cuites.

34.

Rectifiqueu de sal i deixeu-ho fer 5 minuts més, que ja hem acabat.

35.

Apagueu el foc i deixeu-ho reposar uns minuts.

36.

Ja ho podem servir.

37.

Un bon cullerot...

 

38.

i tothom a taula!

39.

Un plat que ve molt de gust quan fa molt i molt fred, oi?

40.I PER BEURE...

Bon profit!

41.